Palculienku aj Píšťalkára uvidíte v Galérii v podkroví

V Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici sa začala výstava Jany Kiselovej-Sitekovej (potrvá do 4. marca). Ide o súčasť projektu Umenie deťom - ikony slovenskej ilustrácie, ktorý posledných päť rokov zviditeľňuje tvorbu najvýznamnejších výtvarných umelcov Slovenska.

31.01.2022 12:00
Kiselova litografia Adam a Eva Trubiaci anjeli Foto:
J. Kiselová-Siteková: Adam a Eva, Trúbiaci anjeli, 1999
debata

Mnohí slovenskí ilustrátori sa vďaka prestížnemu Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) dostali do sveta a stali sa hviezdami na medzinárodnom nebi. Patrí k nim aj Jana Kiselová-Siteková, ktorá za vyše polstoročie ilustrovala 40 kníh a získala množstvo domácich a medzinárodných ocenení. Vlani napríklad Cenu Poštovej banky za mimoriadny prínos do slovenskej a medzinárodnej ilustračnej tvorby (v minulosti túto cenu získali napríklad Dušan Kállay a Miroslav Cipár).

Príbeh ju musí chytiť za dušu

Jana Kiselová-Siteková sa narodila 24. mája 1942 v Prešove. Študovala voľnú grafiku u profesora Vincenta Hložníka na VŠVU. Venuje sa voľnej grafickej tvorbe a knižnej ilustrácii. Ťažiskom aktuálnej výstavy v Galérii v podkroví je autorkina ilustračná tvorba, návštevníci tu nájdu obrázky z kníh Zbojníkova dcéra Ronja (za ktoré získala Plaketu BIB 1991), Adam a Eva (Zlaté jablko BIB 1995), Palculienka (Zlaté jablko BIB 2001) či k Rúfusovej knihe Anjeličku, môj strážničku (Plaketa BIB 2009), alebo k Píšťalkárovi Erika Jakuba Grocha.

J. Kiselová-Siteková:  Palculienka (H. Ch.... Foto: archív autorky
Kiselova litografia Palculienka J. Kiselová-Siteková: Palculienka (H. Ch. Andersen), 2001

V rokoch 2002 a 2007 získala Kiselová-Siteková Cenu Ministerstva kultúry SR v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska. Zaujali aj jej ilustrácie Biblie či Tisíc a jednej noci, Cigánskych rozprávok, alebo Čierneho šálu A. S. Puškina.

Jana Kiselová-Siteková

Pozrite si ilustrácie Jany Kiselovej-Sitekovej.

Fotogaléria
J. Kiselová-Siteková: Píšťalkár, Orol (J. E....
J. Kiselová-Siteková: Píšťalkár, Borovica (J....
+2J. Kiselová-Siteková:  Palculienka (H. Ch....

Na výstave možno obdivovať výtvarníčkinu imagináciu, krehký, snový, poetický, meditatívny štýl. Sama ilustrátorka sa vyznáva: „Mám rada priestor, nadovšetko prírodu, ktorej sme deťmi, búrlivú atmosféru, cválajúce kone, dramatické osudy ľudí, ako to bolo v Puškinovom Čiernom šále. Alebo drobulinké bytosti, ako je Palculienka, ktorá čelila rôznym nástrahám a je veľmi statočná. Alebo čarovný príbeh zbojníčaťa Ronje od Astrid Lindgrenovej. Musí to byť príbeh, ktorý ma doslova chytí za dušu. Keď sa to nestane, neviem to ilustrovať.“

Marián Čunderlík Čítajte aj Galéria Nedbalka otvára novú výstavu

Maľovala na staré košele

Jana Kiselová-Siteková čitateľom a divákom vo svojich ilustráciách otvára bránu do krajiny zázrakov, magických príbehov, čarovných postavičiek, ako sú Palculienka, Janko Polienko, Snehulienka a sedem trpaslíkov či trúbiacich anjelikov. Stromy, kvety, postavičky, zvieratá akoby žili v rajskej záhrade. Sú zároveň aj metaforou biblického príbehu Adama a Evy. Kurátorka výstavy Zuzana Jarošová pripomína, že výtvarníčka nezaprie inšpiráciu japonskými maľbami na hodvábe.

„Jej starobylé maľby zobrazujú zabudnutý, starodávny archetypálny svet, kde vládne harmónia, nádhera, ľudskosť a súcit a kde dobro vždy vyhráva nad zlom. Originálne kombinuje techniky perokresby, akvarelu, tempery, kvašu na papieri a v posledných rokoch najmä na plátne,“ hovorí Jarošová.

008-Jan Svec-Z rise hmyzu-72dpi-1 Čítajte aj Objav Jána Šveca: Aj chrúst je hoden obdivu!

Sama ilustrátorka to objasňuje ako z núdze cnosť. „Nevedela som zohnať ručný papier, tak som začala maľovať na staré rozstrihané plátenné košele.“ Jej ilustrácie – maľby na nepravidelných kúskoch vybieleného plátna získali nielen hĺbku, štruktúru, reliéf pripomínajúci staré drevoryty, ale aj ďalší rozmer – vôňu. Ilustrátorská tvorba Jany Kiselovej-Sitekovej je jedinečná a okamžite rozpoznateľná aj v medzinárodnom kontexte. Výstava predstavuje vyše 40 originálov ilustrácií, ukážky voľnej grafiky, exlibrisu a ocenených obrázkových kníh. Exponáty zapožičala autorka Jana Kiselová-Siteková, Bibiana, Medzinárodný dom umenia pre deti a Toto! je galéria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici #Jana Kiselová-Siteková