Výstava: Semená sú základom života

V košickej Šopa Gallery pripravili zaujímavú výstavu s názvom Košice Seed Library. Seeds That Move (Košická knižnica semien. Semená, ktoré sa hýbu), ktorá sa, ako už vyplýva z názvu, zaoberá semenami. Nielen tými skutočnými, ale aj ich umeleckými spracovaniami.

10.02.2022 14:00
Vystava Kosice 2 Foto:
Výstava Košice Seed Library. Seeds That Move potrvá do 18. marca.
debata

Výstavu, ktorej kurátorkou je Borbála Soós, slávnostne otvorili 9. februára a potrvá do 18. marca. Cieľom Košice Seed Library je rozjímať o potenciáli semien. Tie v sebe ukrývajú obrovské vedomosti, kultúru a diverzitu jednotlivých miest, z ktorých pochádzajú. Vystavujúci, medzi ktorými sú umelci, kurátori, dizajnéri, farmári či rôzne organizácie, vidia v semenách zároveň aj budúcnosť.

Prostredníctvom svojich príspevkov hovoria o možnostiach i obmedzeniach pohybu semien, o problémoch vykorenenia, vlastníctva či globálneho obehu potravín. Zároveň sa delia o návrhy riešení, ako sa o semená starať, ako ich chrániť a deliť sa o ne či ako vytvárať nové ekosystémy.

Foto: Šopa Gallery
Wild relatives

Medzi vystavujúcimi sú napríklad Elena Agudio, Martin Piaček, Tabita Rezaire, Sári Ember, Zayaan Khan a mnoho ďalších.

Súčasťou výstavy je aj premietanie filmu Wild Relatives (Divokí príbuzní) režisérky Jumamy Manna z roku 2018. Snímka sa zaoberá zložitými problémami spojenými s uchovávaním semien. Začína sa presunom Medzinárodného centra pre výskum poľnohospodárstva z mesta Aleppo do Libanonu a pokračuje náročným procesom budovania zbierky semien zo záložných zdrojov na Špicbergoch. Tam sa hlboko v arktickom permafroste uchovávajú semená z celého sveta, ktoré predstavujú náhradný zdroj v prípade katastrofy.

LLLLL Čítajte viac Aj zakázaná láska má svoju históriu

Film získal ocenenia od Medzinárodného festivalu dokumentárnych a krátkych filmov Dokufest, Medzinárodnej dokumentárnej asociácie a Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Sheffielde. Snímka bola tiež nominovaná na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava. Po skončení výstavy plánujú jej usporiadatelia zasadiť vystavované semená do košickej pôdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava #Šopa Gallery