O čo ide správcom pamiatok?

Do protestu za ochranu pamiatok sa zapojilo aj Múzeum mesta Bratislavy, podporujú ho všetky jeho objekty. Ako gesto podpory zhasnú dnes o 19. hodine osvetlenie Radničnej aj Michalskej veže v bratislavskom centre a na hrade Devín symbolicky vyvesia čiernu vlajku, hovorí Zuzana Palicová, poverená vedením Múzea mesta Bratislavy.

15.02.2022 18:11
Zuzana Palicova foto Marek Velcek  4 Foto:
Zuzana Palicová, poverená vedením Múzea mesta Bratislavy.
debata (1)

Prečo ste sa rozhodli do protestu zapojiť? Čoho sa obávate?

Ako upozorňujú pamiatkari a občianske združenia ako napríklad Čierne diery, nový zákon priraďuje pamiatkovým úradom postavenie špeciálnych stavebných úradov, nie sú však pripravené personálne ani ich kvalifikáciou na výkon stavebného práva. Nový systém zahltí odborníkov ďalšou byrokraciou a v prípade, že nebudú mať námietky voči stavebným zámerom v krátkej lehote, bude to znamenať automatický súhlas s búraním alebo so stavaním. Vzniká tak riziko, že pred pamiatkovou ochranou budú uprednostnené záujmy súkromných investorov.

zhasiname pamiatky Čítajte viac Pamiatkari volajú o pomoc, vláda ich ignoruje

V čom môže nové znenie zákona ohroziť starostlivosť o konkrétne pamiatky, ktoré sú vám zverené?

Ako mestská inštitúcia, ktorá má vo svojej správe niekoľko národných kultúrnych pamiatok, úzko spolupracujeme s pamiatkarmi. Uvedomujeme si veľký význam pamiatkovej ochrany a vážime si prácu ľudí, ktorí sa jej svedomito venujú. Pamiatky sú špecifická kategória, kde nestačí splniť len základné technické normy. Rozhodujúci je hlavne súlad projektu s pamiatkovými hodnotami, ktoré sa posudzujú vždy individuálne. Vnímame to aj pri aktuálnych projektoch, ako je rekonštrukcia Michalskej veže či príprava novej infraštruktúry v areáli hradu Devín, ktoré, samozrejme, sú v súlade so zákonom o ochrane pamiatkového fondu. Ak by nový zákon prešiel, nás ako Múzea mesta Bratislavy sa dotkne najmä sťaženie rozhodovacích procesov zo strany pamiatkových úradov. Takisto sa obávame straty kvalitných odborníkov, ktorí sa v oblasti pamiatkovej ochrany roky pohybujú a majú nenahraditeľné skúsenosti.

Bez osvetlenia ostane aj Michalská veža v... Foto: TASR
Michalská veža Bez osvetlenia ostane aj Michalská veža v Bratislave.

Čo si od protestu sľubujete?

Dôležité je symbolické vyjadrenie podpory pamiatkarom, ocenenie ich odbornej práce a verejná výzva na vypočutie ich argumentov, ktoré sú prehliadané. Toto gesto je len také silné, aký je silný spoločný hlas všetkých inštitúcií, správcov pamiatok, združení či zástupcov odbornej obce, ktorí sa k výzve pripojili či pripoja. Len spolu dokážeme vyvinúť tlak na predkladateľov novely zákona a vytvoriť tak priestor pre vecný dialóg s pripomienkami, s ktorými sa plne stotožňujeme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum mesta Bratislavy #kultúrna politika