Slávnosť pre Ružovú grófku

Pätnásty ročník Slávnosti ruží, venovaný pestovateľke, grófke Márie Henriete Chotekovej, známej ako Ružová grófka, pripravili na sobotu v kaštieli v Dolnej Krupej pri Trnave. Súčasťou jeho programu je prezentácia genofondu ruží vyšľachtených v Československu a predstavenie šľachtiteľov, ktorí s kaštieľom spolupracovali. Informovala o tom Alena Krátka z kaštieľa, ktorý je súčasťou Hudobného múzea Slovenského národného múzea.

04.06.2022 15:00
grófka Mária Henrieta Choteková, Ružová grófka,... Foto:
Grófka založila najväčšie rozárium v strednej Európe s vlastnými odrodami ruží.
debata
Ružová grófka Choteková. Foto: SNM
grófka Mária Henrieta Choteková, Ružová grófka, Dolná Krupá, ruže, Ružová slávnosť Ružová grófka Choteková.

„Dedičstvo československých šľachtiteľov postupne zaniká, preto sa Ružiarska spoločnosť M. H. Chotekovej, ktorú sme založili, rozhodla prispieť k jeho záchrane novou výsadbou a propagáciou príbehov zabudnutých ružiarov,“ uviedla pre TASR. Spoločnosť nezabúda na šľachtiteľov ako Viera Višňovská, Silvester Géry, Vladimír Ježovič, Štefan Dolinay či František Glváč. Ich ruže sú zasadené pri kaštieli, ako odkaz na rozárium Ružovej grófky, ktoré malo vo svojej dobe medzinárodné renomé a bolo jedno z najväčších v Európe.

SNM Čítajte aj Spoznajte ružovú grófku v jej záhradách

Každoročnou súčasťou programu Slávnosti ruží je súťaž o tú najkrajšiu. „Návštevníci sa zoznámia aj s ružami, ktoré vyhrali predchádzajúce ročníky,“ uviedla Krátka. Kritériá súťaže sa podľa jej slov postupom času vykryštalizovali. „Na začiatku súťažili všetky, aké záujemcovia priniesli. Teraz je potrebné poznať názov ruže i jej šľachtiteľa,“ doplnila. Návštevníci budú môcť obdivovať výstavu ruží, na ktorú svojimi odrodami prispeli Botanická záhrada Univerzity Komenského v Bratislave, Arborétum Borová hora, Arborétum Mlyňany a súkromní pestovatelia. Podujatie ozvláštnia remeselníci, výtvarníci, ukážky prác predvedú arboristi.

V rozáriu pestujú vyše tisíc ruží. Foto: Trnava Tourism
Dolná Krupá, rozárium V rozáriu pestujú vyše tisíc ruží.

Atmosféru podujatia v kaštieli dotvoria koncerty ľudovej hudby, dychové hudby Ministerstva vnútra SR a Polizeikapelle Niederösterreich a slávnostný koncert speváckeho zboru Animatus z Pezinka. Slávnosť ruží sa koná ako súčasť Víkendu otvorených parkov a záhrad a zároveň aj open air festivalu Mix-Fest cez projekt „Treasures – Poklady strednej Európy. Kultúra, príroda, hudba“ programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A SK-AT 2014– 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštieľ Dolná Krupá