Jean-Michel Basquiat prichádza do Viedne. Aj tieto jeho diela uvidíme na výstave

Jean-Michel Basquiat sa narodil v New Yorku ako syn haitského otca a portorickej matky v roku 1960. Od sedemnástich žil na vlastnú päsť. Ocital sa aj na ulici, kde začal kresliť graffiti s krátkymi textami, ktoré improvizovane vpisoval takmer do všetkých svojich obrazov. Jeho kariéra bola závratná a nanešťastie ju neuniesol. Umrel ako 27-ročný na predávkovanie drogami.

07.09.2022 08:00
basquiat Foto:
Jean-Michel Basquiat vo filme New York Beat Movie v roku 1981, ktorý zachytáva jeden deň zo života umelca.
debata

Počas krátkeho života toho stihol Basquiat vytvoriť viac ako mnohí iní umelci, kreslil totiž neustále a všade. Prierez jeho tvorbou poskytne už o pár dní viedenská Albertina Museum, výstavu Basquiat. Retrospektíva otvoria 9. septembra.

Priatelil sa s Andym Warholom, pre ktorého sa stal múzou a spolupracovníkom. Z pouličného umelca vystrelil Basquiat na ikonu 80. rokov. Bol prvým výtvarníkom afroamerického a karibského pôvodu, ktorý sa celosvetovo preslávil.

Jean-Michel Basquiat: Tuxedo (1983)
Jean-Michel Basquiat: Light blue movers (1987)
+7Jean-Michel Basquiat: Bez názvu (1982)

Keď mal 21, stal sa najmladším umelcom, ktorý sa kedy zúčastnil na Dokumenta 7 v Kasseli a vo veku 22 rokov bol jedným z najmladších, ktorí vystavovali na Whitney bienále v New Yorku.

Jeho tvorba sa radí k neo-expresionistickému prúdu a vo verejnom priestore začal tvoriť s Alom Diazom pod prezývkou SAMO v newyorskej štvrti Lower East Side na Manhattane. Pre Basquiata je príznačná živelná kresba, vždy uvoľnená ruka, osobné témy a vzbura vyjadrená v expresívnej farebnosti. Kresliť bolo pre neho prirodzenejšie ako rozprávať.

Basquiat Čítajte viac Žiariace dieťa Basquiat opäť prekvapuje v inom svetle

Ovplyvnený diaspórou, prirodzene reflektoval africké dedičstvo a spoločnosť rozdelenú na kasty. Najzásadnejšia v jeho diele je však téma rasizmu.

Výstava Basquiat. Retrospektíva je prvou komplexnou retrospektívou v Rakúsku, ktorá predstavuje výnimočné dielo Jeana-Michela Basquiata. Zobrazuje približne 50 hlavných diel z renomovaných verejných a súkromných zbierok. Chce poskytnúť nový pohľad na jedinečný Basquiatov vizuálny jazyk a dekódovať podstatu jeho umeleckých nápadov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Albertina #Jean-Michel Basquiat