Umelecká zbierka spoluzakladateľa Microsoftu sa vydražila za rekordnú sumu

Maľby a sochy z umeleckej zbierky zosnulého spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Paula Allena sa v stredu vydražili v New Yorku za rekordnú jednu miliardu dolárov, oznámil aukčný dom Christie's.

10.11.2022 15:00
Paul Allen Foto: ,
Zosnulý spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Paul Allen, ktorého zbierka sa teraz vydražila za rekordnú sumu.
debata

V rámci dražby sa za rekordné sumy predali aj jednotlivé diela od Van Gogha, Cézannea, Gauguina, Seurata či Klimta.

Za vôbec najvyššiu sumu večera vydražili obraz francúzskeho maliara Georgesa Seurata z roku 1888 s názvom Tri Modely, malý formát (Les Poseuses, Ensemble). Ide o známe dielo namaľované technikou pointilizmu, ktoré sa aj s poplatkami aukčnému domu predalo za 149,24 milióna dolárov.

Zo zbierky zakladateľa Microsoftu sa v stredu dražilo len 60 zo 150 diel, pričom zvyšné umelecké diela pôjdu do aukcie vo štvrtok. Napriek tomu už stredajšia vydražená suma presiahla rekord, ktorý v tomto smere dosiaľ držala umelecká zbierka Mackloweovcov, pomenovaná po bohatom newyorskom manželskom páre. Tá sa na jar predala v konkurenčnej aukčnej sieni Sotheby's za 922 miliónov dolárov.

Aukčný dom Christie's uviedol, že celý výťažok z dražby Allenovej zbierky venujú na charitu.

Za rekordnú sumu 137,8 milióna dolárov sa na stredajšej akcii vydražil obraz francúzskeho maliara Paula Cézannea s názvom Hora Sainte-Victoire (La Montagne Sainte-Victoire). Zmienená suma predstavuje takmer dvojnásobok dosiaľ najdrahšie vydraženého diela tohto maliara.

Za rekordnú sumu 117,2 miliónov dolárov sa predal obraz holandského maliara Vincenta Van Gogha s názvom Cyprusový sad, ktorý sa tak tiež stal jeho dosiaľ najdrahšie vydraženým dielom.

40 Michelangelo Čítajte viac Neznámu Michelangelovu kresbu vydražia za milióny

Hranicu 100 miliónov dolárov prekonala aj maľba francúzskeho postimpresionis­tického maliara Paula Gauguina s názvom Materstvo II (Maternity II) patriaca do jeho tzv. tahitského obdobia tvorby či obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta s názvom Brezový les.

Allen zbohatol po tom, ako v roku 1975 založil Microsoftu spolu s Billom Gatesom. Allen však z tejto spoločnosti odišiel v roku 1983 pre zdravotné problémy aj zhoršujúci sa vzťah s Gatesom, ktorý Microsoftu šéfoval až do roku 2000.

Svoju umeleckú zbierku Allen počas života zapožičiaval rôznym galériám. Napriek napätému vzťahu s Gatesom bol Allen signatárom jeho filantropickej kampane s názvom Giving Pledge. V rámci tejto iniciatívy veľmi bohatí ľudia sľubujú, že prinajmenšom polovicu svojho majetku venujú charite, kam poputuje aj zisk z aktuálnej dražby.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #dražba #obrazy #maľby #Paul Allen