Pošta s heavy metalom. Iron Maiden vyjde na známkach

Do ponuky poštových známok dnes pribudne "železná panna". Nie však obávaný mučiaci nástroj, ale legendárna britská skupina Iron Maiden. Kráľovská pošta Royal Mail vydala do obehu kolekciu 12 známok so súčasnými členmi formácie a ich maskotom Eddiem. Iron Maiden je pritom len piatou kapelou v histórii - a prvou heavymetalovou, ktorá sa dočkala tejto významnej pocty.

12.01.2023 09:00
debata (2)
Foto: Royal Mail
Iron Maiden

„Všetci sme boli úplne ohromení – v dobrom! – keď sme najprv počuli o tomto projekte, a rovnako sme nenachádzali slová, keď sme po prvý raz videli známky. Vyzerajú vynikajúco,“ neskrýval nadšenie basgitarista a zakladateľ skupiny Steve Harris.

Známky podľa neho vystihujú podstatu a energiu Iron Maiden. „Všetci sme veľmi hrdí na to, že sa Kráľovská pošta rozhodla takto uctiť odkaz kapely,“ vyhlásil 66-ročný hudobník.

Foto: Royal Mail
Iron Maiden

Špeciálna edícia venovaná slávnej skupine pozostáva z ôsmich známok, na ktorých sú Harris, spevák Bruce Dickinson, gitaristi Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers a bubeník Michael „Nicko“ McBrain. Snímky zachytávajú scény z vystúpení v rokoch 1983 až 2018.

Zvyšné štyri motívy zobrazujú Eddieho, kostnatú postavu, ktorá je už vyše 40 rokov maskotom kapely a objavila sa na takmer všetkých obaloch jej albumov, singlov či videozáznamov. Býva i hlavnou atrakciou na živých koncertoch.

Skupina Iron Maiden vznikla v Londýne na Vianoce 1975, pôvodne pod názvom Ash Mountain (Popolová hora), no už krátko nato ju pomenovali podľa známeho zariadenia, ktoré kedysi kati využívali pri tortúre.

Celkovo predala vyše 130 miliónov hudobných nosičov, odohrala bezmála 2 500 koncertov v 64 krajinách a vydala 41 albumov, z toho 17 štúdiových – posledný pred dvoma rokmi.

Jedna zo známok zobrazuje aj maskota skupiny... Foto: Royal Mail
Iron Maiden Jedna zo známok zobrazuje aj maskota skupiny Eddieho.

Zaradila sa medzi priekopníkov heavymetalového žánru a počas takmer polstoročnej kariéry sa vypracovala na jednu z najvplyvnejších hudobných skupín všetkých čias. Napriek dôchodcovskému veku svojich členov zostáva stále aktívna – na turné vyrazí aj tohto roku.

Ako skutočné legendy členov Iron Maiden označil i jeden z riaditeľov britskej Kráľovskej pošty David Gold.

„Vďaka zástupom oddaných fanúšikov všetkých vekových kategórií a zo všetkých kútov sveta zmenili nielen spôsob, ako rocková hudba znie, ale aj to, ako vyzerá. Preto očakávame, že sa ich fanúšikom tieto známky budú páčiť rovnako ako nám,“ zložil im poklonu.

IRON MAIDEN Čítajte viac Gitarista Iron Maiden: Dorástla nám nová generácia fanúšikov

Dostať sa na poštové známky Royal Mail sa zatiaľ podarilo iba niekoľkým rockovým umelcom. Z britských spevákov to boli Paul McCartney, Elton John a David Bowie, z hudobných skupín mali to šťastie Beatles (2007), Pink Floyd (2016), Queen (2020) a Rolling Stones (2022).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Iron Maiden #poštová známka #rocková skupina #britská hudobná skupina #heavy metal