Najdrahší palác sveta s Caravaggiovými freskami už piatykrát nikto nekúpil

Rímsky palác, kde sa nachádza aj jediná známa freska maliara Caravaggia, nenašiel v aukcii nového majiteľa ani na piaty pokus. Nehnuteľnosť známa pod menom Villa Aurora alebo Villa Ludovisi sa predáva kvôli sporom medzi dedičmi zosnulého posledného majiteľa.

15.01.2023 16:00
Caravaggio Foto:
Palác Casino dell'Aurora zdobí strop od Caravaggia.
debata

Vdova po vojvodovi Nicolovi Boncompagnim Ludovisim navyše od súdu dostala príkaz vysťahovať sa z nehnuteľnosti počas 60 dní, napísala agentúra Reuters.

Palác bol súčasťou rozsiahlejšieho komplexu, ktorý nechal v 16. storočí vybudovať kardinál Francesco Maria del Monte, mecenáš, zberateľ a patrón umelcov. Od 17. storočia je vo vlastníctve rodiny Ludovisiovcov. Vnútri sa nachádza aj stropná maľba Jupiter, Neptún a Pluto, ktorú koncom 16. storočia vytvoril jeden z kardinálových chránencov, maliar Caravaggio.

Caravaggio Jan Krstitel  okolo r. 1602  Kapitolske muzea Rim  foto KHM Čítajte viac Otcovia baroka objavili ľudské emócie. Vo Viedni môžete do 16. januára vidieť Caravaggia i Berniniho

Kvôli umeleckej výzdobe, veľkej záhrade a umiestneniu v centre Ríma išiel palác vlani v januári do prvej aukcie s cenovkou 471 miliónov eur, čo mu vynieslo označenie najdrahší dom sveta. Kupca však nehnuteľnosť nenašla vtedy ani v ďalších aukciách, kedy sa ponúkala postupne za stále nižšiu cenu. Vo štvrtok išla vila do aukcie s vyvolávacou cenou 145 miliónov eur, ale ani tak o ňu nikto neprejavil záujem. Ďalší pokus sa uskutoční najskôr v apríli.

Súčasná obyvateľka paláca, Rita Boncompagniová Ludovisiová, rodená Američanka, sa do rodiny vydala v roku 2009. Táto bývalá herečka, modelka Playboya a realitná maklérka, sa ale po smrti manžela v roku 2018 dostala do dedičského sporu. Teraz dostala Boncompagniová Ludovisiová súdny príkaz na vysťahovanie, proti ktorému sa však chce odvolať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Baroko #Caravaggio