V Bratislave dnes žije len 40 percent Bratislavčanov, ukazuje nová výstava Cesta (z) mesta

Vo Výstavnej sieni Starej radnice otvorili výstavu Múzea mesta Bratislavy nazvanú Cesta (z) mesta, ktorá mapuje proces urbanizácie.

25.04.2023 14:00
Cesta z mesta ilustracia Pavol Bartos  2 Foto:
Ilustrácia k výstave Cesta (z) mesta.
debata

Výstava dokazuje, že počas uplynulého štvrťstoročia došlo v hlavnom meste k najvýznamnejšej transformácii v novodobých dejinách Slovenska. Postavilo sa viac ako 50 000 bytov a populácia sa rozrástla o 90 000 evido­vaných obyvateľov, predstavuje veľkosť Žiliny alebo Prešova.

Špecifická migrácia obyvateľstva pretvára pôvodné prostredie a formuje nové podoby každodennosti, vzťahov k Bratislave i predmestí navzájom. „Ide o jednu z najzásadnejších sociálno-priestorových transformácií v postsocialis­tických dejinách Slovenska, ktorá však do značnej miery stojí mimo centra pozornosti,“ podčiarkuje Pavel Šuška z Geografického ústavu SAV, jeden z autorov kurátorského konceptu výstavy.

Pressburger Fight Club Čítajte viac Nová inscenácia Pressburger Fight Club: Keď sa z ulíc stal krvavý ring

Výstava zachytáva špecifickú migráciu najmä prostredníctvom tematických máp, vizualizácií, viacerých interaktívnych modelov a množstva dát. Použité dáta sú výsledkom výskumného projektu kolektívu autorov, získaných napríklad populačnými štatistikami, ale aj novými prístupmi (lokalizačnými údajmi mobilnej siete). „Prostredníctvom analýzy týchto rozmanitých údajov sa napríklad dozvedáme, že prisťahovalci a prisťahovalkyne do zázemia mesta prichádzajú zo všetkých regiónov Slovenska a samotní Bratislavčania a Bratislavčanky tvoria len 40 % nového obyvateľstva. Denné dochádzkové toky do hlavného mesta siahajú ďaleko za hranice Bratislavského kraja,“ konštatujú autori výstavy.

Výstavu tvorí 25 informačných panelov rozmiestnených v troch miestnostiach, doplnených o ilustrácie. Interaktívne prvky podnecujú návštevníkov k premýšľaniu napríklad o tom, ako by obce v zázemí mohli fungovať pre vyššiu mieru nezávislosti od jadrového mesta.

kniha Presporske legendy ozivaju knihy Marie Durickovej Čítajte viac Bosorky ako sokyne aj čerti za volantom: Prešporské legendy Márie Ďuríčkovej ožívajú v dnešných poviedkach

Výstava otvára témy ako historicko-geografický kontext zázemia Bratislavy, prvé suburbanizačné tendencie, sociálne rozvrstvenie obyvateľstva zázemia či environmentálny dopad tohto procesu. „Dozviete sa tiež to, ktorá bratislavská prímestská obec rastie najrýchlejšie, čo sľubujú marketingové kampane potenciálnym novým rezidentom a rezidentkám i ako sa mení ich každodenný život,“ dodáva MMB.

Súčasťou výstavy je aj dokument s autentickými výpoveďami rezidentov z rôznych obcí tvoriacich zázemie Bratislavy, ktorí približujú dôvody odsťahovania sa z jadra mesta, výhody a nevýhody bývania v zázemí. Výpovede dopĺňajú zábery na obce v zázemí. Výstava potrvá do 1. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum mesta Bratislavy