Rozhlasové vysielanie v Československu odštartovalo pred sto rokmi

V Galérii Českého centra v Českom dome na Prepoštskej ulici v Bratislave otvorili pri príležitosti storočnice výstavu 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu. Rozhlasové vysielanie pre verejnosť v Československu odštartovalo 18. mája 1923 zo skautského stanu v Kbelích volaním Haló, haló, zde vysílací stanice Radiojournalu. V Európe len BBC s pravidelným programom predbehla Radiojournal, čo bol prvý názov Československého rozhlasu.

08.05.2023 11:00
debata (1)
Foto: České centrum
rozhlas

Na dvoch desiatkach panelov môžu návštevníci nazrieť prostredníctvom unikátnych fotografií z archívu do života Československé­ho/Českého rozhlasu, jeho minulosti aj súčasnosti. S využitím QR kódov je navyše možné vypočuť si autentické audio i videonahrávky z vysielania.

Foto: Archív Českého rozhlasu
rozhlas

Výstava okrem pripomienky významných rozhlasových udalostí ukazuje aj vysielaciu a prenosovú techniku a predstavuje rozhlas nielen ako inštitúciu so storočnou tradíciou, ale zároveň ako moderné verejnoprávne médium.

Foto: Archív Českého rozhlasu
rozhlas

Sto rokov je dlhá doba a rozhlasové dejiny odrážajú históriu krajiny – prosperitu 20-tych rokov 20. storočia, obsadenie Československa nacistami, oslobodenie Československa, temné obdobie komunizmu, Pražskú jar, vpád sovietskych vojsk v roku 1968, zamatovú revolúciu, rozdelenie európskych a transatlantických organizácií. V mnohých dejinných okamihoch zohral Československý rozhlas zásadnú úlohu.

Foto: Archív Českého rozhlasu
rozhlas

„Československý, neskôr Český rozhlas vždy stál na strane verejnosti a poslucháčov informoval, vzdelával aj bavil. To, že ľudia v rádiu robia prácu dobre, potvrdzuje skutočnosť, že si Český rozhlas drží pozíciu najdôveryhodnej­šieho média verejnej služby v Česku. A výstava v spolupráci s Českými centrami potvrdzuje, že je významným partnerom pre ďalšie inštitúcie,“ uviedol René Zavoral, generálny riaditeľ Českého rozhlasu.

SNM, boje, bojovníci, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM Čítajte viac VIDEO: Noc múzeí prinesie lákavé zážitky na viac ako sto miestach po celom Slovensku

„Výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu je súčasťou našich putovných programov. Po Bratislave sa predstaví aj v Piešťanoch či Košiciach. Vďaka Českým centrám výstava aktuálne prebieha aj v Tel Avive a bude otvorená aj v Mníchove a New Yorku,“ dodáva riaditeľka Českého centra Bratislava Monika Koblerová.

Uvedenie výstavy v Českom dome je plánované do 31. augusta 2023. Navštíviť ju môžete aj počas Noci múzeí a galérií v sobotu 13. mája od 15. h a aj počas podujatia Prepoštská United v sobotu 3. júna počas Víkendu otvorených parkov a záhrad.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rozhlas a televízia Slovenska