Výtvarník Matúš Maťátko v Dúbravici: Možno sa príde pozrieť aj medveď

V dedinke Dúbravica majú zaujímavú tradíciu – na stenu budovy miestnych potravín sa v rámci desiateho ročníka projektu Jednota dostávajú každý rok veľkoplošné výtvarné diela. Najnovšie to je obraz Matúša Maťátka Živočích európskeho významu (kurátorka Juliana Mrvová), ktorý má rozmery štyri krát deväť metrov. Múzou bol maco.

22.07.2023 09:00
38DC3E99-A9BB-4686-B84C-881EB568E9A3 Foto:
Na stenu budovy miestnych potravín v Dúbravici namaľoval Matúš Maťátko medveďa.
debata

Zaujalo nás prostredie, kde je vaša maľba vystavená. Ide o stenu obchodu s potravinami?

Áno, maľba je zavesená na miestnych potravinách, na najviac exponovanom mieste – pri ceste a kostole v maličkej dedine pri Banskej Bystrici, v Dúbravici. Vidia ju teda nielen všetci obyvatelia dediny, ale i prechádzajúci.

Nemali ste strach z takého veľkého formátu?

Z toho nie, veľkoformátových diel mám na konte niekoľko, ale vedel som, že tému musím zvládnuť dobre. Celý rok bude totiž každému na očiach.

Matúš Maťátko Foto: Dorota Holubová
Matúš Maťátko, výtvarník Matúš Maťátko

Pre koho ste projekt robili?

V Dúbravici pôsobí organizácia Periférne centrá, ktorú založili Andrej Poliak a Veronika Mezeiová. Ide o partnerov, ktorí pôsobia v umení a kultúre. Vrátili sa do dedinky, kde je 400 obyvateľov, vychovávajú deti a sami si tu vytvorili aj robotu. Je to viac než desať rokov, čo rozbehli kultúrne centrum, organizujú rezidenčné pobyty, pre dedinu urobili kopu verejného mobiliáru a dotvárajú aj turistický charakter obce. Usmievam sa, lebo ich vnímam ako kultúrnych a architektonických developerov Dúbravice. No a práve oni ma pozvali na rezidenčný pobyt a ponúkli mi možnosť maľby na plátno, ktorá by mala 4 × 9 metrov a bola by inštalovaná na potravinách.

Návštevníci počas odhalenia muralu v Dúbravici. Foto: Archív Matúša Maťátka
matatko Návštevníci počas odhalenia muralu v Dúbravici.

Bola to pre vás prekvapujúca ponuka alebo sa o problematiku ochrany medveďov zaujímate dlhodobejšie?

Nemôžem povedať, že by som problematiku medveďa sledoval, ale mám cit pre témy, ktoré sú kontroverzné a možno na ne raz budeme spomínať s istým ponaučením. Idú voľby, nepochybne je to téma politizovaná, i keď – pri pobyte v dedine som stretol mnoho ľudí, ktorí so zvieraťom mali skúsenosti.

Vedeli ste hneď, aké stanovisko zaujmete a čo idete maľovať alebo vás inšpirovalo až samotné miesto a nejaký konkrétny príbeh s medveďom?

Keby ma nepozvali do Dúbravice, medveď by nevznikol. Témy vyberám podľa miesta, kde sa nachádzam, nuž a v dedinke, ktorá má okolo seba nádhernú krajinu, i vrch s názvom Medvedinec, práve v tomto období – no nespravte to!

Maťátkova maľba komunikuje s miestom jej vzniku. Foto: Archív Matúša Maťátka
matatko Maťátkova maľba komunikuje s miestom jej vzniku.

Ako ste si s témou medveďov poradili, konzultovali ste aj s odborníkmi?

Samozrejme, prečítal som viacero článkov, pohovoril s viacerými ľuďmi, ale pointa má byť trochu inotaj. Každý si to prečíta sám. Dobré angažované umenie má byť také, že trafí klinec po hlavičke a zároveň má hodnotu a vyvolá diskusiu. Je to trochu komiksové a situačné, nemyslím, že by som musel komukoľvek čokoľvek vysvetľovať.

Kozorožec Čítajte viac Výtvarník Matúš Maťátko: Znamenia zverokruhu prežili všetky režimy

Medvede veľmi polarizujú verejnosť, prenikajú k ľudským obydliam, ľudia sa ich boja. Máte aj vy nejaký osobný zážitok s medveďom? Čo k tejto téme môže povedať či nakresliť maliar?

S medveďom osobne nemám zážitok, i keď sme počas pobytu v Dúbravici počúvali, že sa nachádzajú i za dedinou. Pochopil som, že medveďov k tomu vedie viacero faktorov, vrátane prikrmovania poľovníkmi a pytliakmi, ktorých je v kraji mnoho (hlavne pytliakov). Otázkou je tiež, či je vhodné sadiť kukuricu v týchto lokalitách. Pre medveďa je to priam pozvánka. Bežne sa vyhýbajú človeku, samice s mladými sa vyhýbajú i samcom a často trávia čas za dedinami. Chcem tým povedať, že je pravda, že sú k človeku bližšie, ale tých dôvodov je viac a človek je jednou z príčin. Na druhej strane i dediny ako Dúbravica majú historickú skúsenosť s medveďom. Mnoho dedín a miest má medveďa v erbe, je to súčasť nášho dedičstva. V minulosti s nimi ľudia žili, ale pre mnohých z nás je dnes skúsenosť stretnúť toto zviera nepredstaviteľná. Som si ale istý, že v tejto téme často viac zavážia predsudky ako fakty.

Matúš Maťátko počas odhalenia muralu pred... Foto: Archív Matúša Maťátka
matatko Matúš Maťátko počas odhalenia muralu pred svojím dielom.

Akciu iniciovalo OZ Periférne centrá. Čo je to za združenie, čím sa ešte zaoberá?

Ako som už povedal, Periférne centrá sú kultúrnou organizáciou, ktorá rozvíja Dúbravicu i okolie tým, že organizuje rôzne podujatia (koncerty, workshopy, rezidencie). Je ich zásluhou, že dedinu navštívilo množstvo popredných osobností výtvarnej i architektonickej scény a nechali tu v dedine svoj odkaz. Fantastická je vyhliadka nad dedinou Unimo, ktorú vytvorili Martin Bosík, Martin Lepej, Robert Sekula. K možnostiam, ako tráviť čas, patrí od roku 2013 i sauna na potoku, ktorú vytvorili architekti zo štúdia H3T Štěpán Řehoř, Vít Šimek a kolektív. Matej Rosmány tu zasa realizoval dielo Skratka, rebrík do neba. Ide o štvormetrový rebrík, na ktorý mohli výletníci vyliezť a užívať si výborné výhľady do krajiny. V dedine nájdete umelecky tvorené lavičky, altány. Periférne centrá sídlia v bývalej škôlke, ktorú pre nedostatok detí zatvorili. Je úžasné, že v dedine, ktorá nemá takmer žiadne pracovné príležitosti, vedeli Andrej a Veronika prenajať túto budovu a vytvoriť v podstate celý rad možností, prečo sem zájsť. Sú to veľmi srdeční ľudia a som hrdý na ich prácu, pretože organizovať kultúru v týchto podmienkach je náročné. Určite Dúbravicu navštívte, i pre mňa to bolo neznáme miesto, ktoré ma milo prekvapilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Maťátko