Vyfarbi si leto v Bibiane

Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) patrí do svetovej špičky prehliadok ilustrácií pre deti a mládež. Tohtoročná medzinárodná prehliadka knižných ilustrácií sa začne 4. októbra na viacerých miestach, keď originály kresieb zo všetkých kútov sveta zaplnia centrum Bratislavy. Deti si však už teraz môžu výtvarné umenie vyskúšať pod vedením slovenských výtvarníkov v priestoroch Bibiany.

10.08.2023 10:00
bibiana Foto: ,
Detské workshopy vedú slovenskí ilustrátori a ilustrátorky. Na snímke je s deľmi umelkyňa Marta Matus.
debata

Čarovanie so štetcom

Medzinárodná súťažná prehliadka knižných ilustrácií pre deti a mládež otvorí svoje brány až na jeseň, no Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana už teraz žije atmosférou detských ilustrácií a kníh. Až do nedele 13. augusta v Bibiane prebieha už druhá séria workshopov so slovenskými výtvarníkmi. Deťom sa postupne predstavia Marta Matus, Nikola Aronová, Matúš Maťátko, Juraj Martiška, Gabriela Naňová a Hedviga Gutierrez, aby ich zasvätili do tajov čarovania s ceruzkami a so štetcom.

Ilustrácia Martiny Minorovej. Foto: Pravda, Robert Hüttner
bibiana, minorova martina Ilustrácia Martiny Minorovej.

„Detské workshopy sú sprievodným programom BIB 2023, projekt oboznamuje deti s tvorbou slovenských ilustrátorov, jej procesom, technikou a so zaujímavosťami,“ vysvetľuje Natália Cehláriková z tlačového odboru BIB. Okrem toho si v Bibiane návštevníci môžu pozrieť aktuálnu výstavu slovenských ilustrátorov, ktorí sa prihlásili na tohtoročné bienále, medzi nimi tých, ktorí budú v medzinárodnej konkurencii súťažiť o ceny za najkrajšie detské ilustrácie.

Medzinárodná súťažná prehliadka knižných... Foto: Pravda, Robert Hüttner
bibiana, matus marta Medzinárodná súťažná prehliadka knižných ilustrácií pre deti a mládež otvorí svoje brány na jeseň.

„Každá krajina dostala možnosť na BIB 2023 prihlásiť 10 ilustrátorov či ilustrátoriek, ktorí ju budú reprezentovať. Zo Slovenska sa v tomto roku prihlásilo 43 ilustrátorov so 61 knihami, nominačná výstava v Bibiane predstavuje všetkých prihlásených ilustrátorov za Slovenskú republiku,“ dodáva Cehláriková.

Ilustrácie zaplnia centrum

Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) už po 29. raz predstavuje verejnosti to najlepšie, čo za posledné dva roky vo svete detskej ilustrácie vzniklo. Ilustrácie kníh pre deti a mládež zaplnia tento rok celé centrum Bratislavy. „Súťažná prehliadka bude prebiehať v Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, ostatné sprievodné výstavy otvoríme v Univerzitnej knižnici v Bratislave, Galérii mesta Bratislavy, vo Dvorane a výstavnej sieni Ministerstva kultúry, v Zichyho paláci či na Západnej terase Bratislavského hradu,“ pozýva Natália Cehláriková. Celé podujatie, ktoré potrvá do 3. decembra, budú dopĺňať zaujímavé programy pre deti, tvorivé dielne, interaktívne sprievody výstavami.

Ilustrácia Marty Matus. Foto: Pravda, Robert Hüttner
bibiana, matus marta Ilustrácia Marty Matus.

„Od 3. septembra ponúkneme Bratislavčanom i návštevníkom hlavného mesta malú ochutnávku a pozvánku na BIB 2023 – inštaláciu dvojíc reprodukcií vybraných ilustrácií z nadchádzajúceho ročníka BIB na Hviezdoslavovom námestí pod názvom Čo nás spája,“ dodáva Cehláriková.

Po krízovom pandemickom ročníku v roku 2021, keď porota o víťazoch rozhodovala on-line, pricestujú do Bratislavy jej členovia zo všetkých kútov sveta. Tohtoročnú porotu tvoria zástupcovia ilustrátorskej a detskej knižnej tvorby z Indonézie, Číny, Izraela, Iránu, Brazílie, Rakúska, Švédska, Írska, Lotyšska, Bulharska a, samozrejme, aj zo Slovenska. Vystavujúcich krajín, odkiaľ pochádzajú detské knihy a ilustrátori nominovaní do 29. ročníka BIB bude, samozrejme, oveľa viac. Porota v reprezentatívnom zložení zástupcov svetovej knižnej kultúry rozhodne o držiteľovi Grand Prix, Zlatých jablkách, plaketách a čestných uznaniach. Ocenenie z Bienále ilustrácií Bratislava pre autorov ilustrácií aj pre vydavateľov detskej literatúry znamená poctu, v oblasti knižnej kultúry a výtvarného umenia má veľkú váhu.

han donau Čítajte viac Han Donau: Jazero nie je o mne. Zrkadlí toho, kto ho číta

Bienále ilustrácií Bratislava organizuje Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti v spolupráci s UNESCO a Medzinárodnou úniou pre detskú knihu (IBBY) s podporou slovenského ministerstva kultúry. Aktuálny 29. ročník sa uskutoční pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a primátora hlavného mesta Matúša Valla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana #Bienále ilustrácií Bratislava