Galériu Ľudovíta Fullu museli zatvoriť, čaká sa na rekonštrukciu

Galériu Ľudovíta Fullu v Ružomberku museli od septembra dočasne zatvoriť. Dôvodom je havarijný stav a očakávaná rekonštrukcia budovy. Zuzana Dzurdzíková z oddelenia komunikácie Slovenskej národnej galérie (SNG) pre TASR vysvetlila, že podmienky v galérii už ohrozovali nielen umelecké artefakty, ale aj zdravie návštevníkov.

24.09.2023 12:00
Galéria Ľudovíta Fullu Foto: ,
Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku vyrástla v prvej polovici šesťdesiatych rokov.
debata

Zuzana Dzurdzíková z oddelenia komunikácie Slovenskej národnej galérie dodala, že objekt má vážne narušenú statiku prízemnej časti v dôsledku narušenia kanalizácie pod budovou a vyplavovania podložia. V obvodovom múre je horizontálna trhlina, ktorá je viditeľná aj z exteriéru na čelnej fasáde. „Nerovnomerné sadanie objektu má dosah na poškodenie konštrukcie okenných a dverných otvorov, strešného odtoku vody, praskanie skiel a zatekanie do prízemnej časti objektu,“ priblížila Dzurdzíková. To spôsobilo poškodenie elektroinštalácie aj výskyt plesní vo výstavnej sieni.

Takto to vyzeralo v Galérii Ľudovíta Fullu... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Galéria Ľudovíta Fullu Takto to vyzeralo v Galérii Ľudovíta Fullu krátko pred sťahovaním obrazov do depozitára.

V druhej nadzemnej časti objektu je vážne poškodená strecha a podľa Dzurdzíkovej hrozí pretrhnutie strešnej izolácie. Poškodené sú aj odvody dažďovej vody v medzistrope, do priestorov expozície zateká. „Z týchto dôvodov sme vo februári 2022 diela Ľudovíta Fullu odviezli do bezpečia depozitára. V galérii stále častejšie dochádzalo k havarijným situáciám. Sú v nej zastarané technológie, pretrvávajúce problémy s kanalizáciou, elektrickými rozvodmi, osvetlením, nevyhovujúcimi klimatickými podmienkami,“ vymenovala.

Galéria má v súčasnosti hotovú projektovú dokumentáciu, na základe ktorej sa uskutoční rekonštrukcia. Má tiež vydané stavebné povolenie. „Stavba je spustená, keďže sa tam uskutočnila potrebná sondáž. SNG sa bude uchádzať o financie z Európskych štrukturálnych fondov hneď, ako vyjdú príslušné výzvy,“ podotkla Dzurdzíková.

0OYw.foto viktor semzo Čítajte viac Fullove diela idú dočasne do depozitára

Spustili tiež prípravu podkladov na verejné obstarávanie na dodávateľa stavby, aby boli pripravení a skrátili čakacie lehoty. „Všetky procesy sa riadia svojimi termínmi, ktoré vieme iba odhadnúť, optimisticky veríme, že by sme mohli budúci rok začať,“ povedala Dzurdzíková s tým, že predpokladaný objem finančných prostriedkov je 2,7 milióna eur a renovácia by mala trvať 18 až 24 mesiacov.

Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku vyrástla v... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Galéria Ľudovíta Fullu Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku vyrástla v prvej polovici šesťdesiatych rokov. Do výstavných miestností zateká.

Galéria bude pre verejnosť zatvorená až do ukončenia rekonštrukcie. Pôvodný ateliér Ľudovíta Fullu je presťahovaný a spolu s originálnymi dielami dočasne prístupný návštevníkom na Zvolenskom zámku. Niektoré kompozície sú súčasťou novej expozície Moderna v SNG Bratislava. Všetky diela čakajú na návrat do Ružomberka po plánovanej rekonštrukcii budovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Ľudovíta Fullu