Kállay v Danubiane: Dušan v krajine zázrakov

Alica v krajine zázrakov je jedna z kníh, ktoré Dušan Kállay famózne ilustroval. Aj tá je na výstave Dušan Kállay - Magický svet v Danubiane, kde maliar dáva nazrieť do vlastného sveta zázrakov. Patrí mu hlavná sála, ktorej dominuje odvážne veľký umelcov fotoportrét (fotil Juraj Králik). Ako by na ňom mával ušami, mal niečo pod fúzami a nápadne sa vyobliekal.

12.10.2023 09:00
Kallay Foto:
Na výstave Dušan Kállay - Magický svet v Danubiane nechal maliar nazrieť do vlastného sveta zázrakov.
debata

Hneď vidno, že ide o veľkého mága a že divák niečo zažije. A naozaj! Výstava v Danubiane (potrvá do 29. októbra, kurátorka Eva Trojanová) je mimoriadnou príležitosť pozrieť si Kállaya v priestore, ktorý mu naozaj pasuje. Však hneď obďaleč vidno cez sklenenú stenu prírodu, Dunaj. Ten pripomína unikajúci čas a Kállayova tvorba je o tom, čo zostáva.

Na výstave Dušan Kállay - Magický svet v...
Štedré priestory presvetlenej Danubiany...
+7V Kállayových dielach cítiť aj odkaz jeho...

Ako pavúk či drotár

Na výstave sú rôzne ukážky z maliarovho diela – voľná tvorba, ilustrácie, exlibris a aj hotové knihy vo vitrínkach, pri ktorých si mnohí povedia – však toto máme doma! Ľudia sa asi najčastejšie stretávajú s Kállayovou tvorbou prostredníctvom publikácií, ale v Danubiane majú teraz možnosť vstúpiť do krajiny za zrkadlom a spoznať jeho tvorbu v celej šírke. Dôverne a zblízka. Divák si iste predstaví aj to, koľko hodín musel umelec nad týmito obrazmi a grafikami stráviť. Veď koľko čiar sa križuje na jeho prácach! A aké to je fascinujúce. Povedala som si, že v dielach cítiť aj odkaz jeho učiteľov Jána Želibského, Vincenta Hložníka, ale tiež akúsi pavúčiu schopnosť vytrvalo spriadať a tkať. Želibský, u ktorého Kállay študoval krajinárstvo, sa pripomína tlmenou mäkkou farebnosťou, Hložník zasa strohou výrečnosťou čiar. Ale čo ten obsah? Kde sa maliar toľko o živote dozvedel, z čoho to vlastne tká? Však musel väčšinu času presedieť v ateliéri. On sám na takéto otázky odpovedá, že čerpá z kníh a z vlastných snov. Vytvára vlastný svet, v ktorom je veľa nezvyčajného, a predsa mu rozumieme. Zaujíma nás. Zaujíma nás lúštiť tých jeho ľudkov, postavy, ktoré vyzerajú, ako keby ich možno zmontoval božský drotár a dokázal cez ne vyrozprávať celé ságy.

Výstave dominuje veľký portrét Dušana Kállaya.... Foto: Juraj Králik
dusan kallay Výstave dominuje veľký portrét Dušana Kállaya. Vyfotografoval ho Juraj Králik.

Kállay pozdravuje

V Kállayovom umení sa stále vzácne miesi bravúrne zvládnuté remeslo s originálnym myslením a nekonečnou obrazotvornosťou. Však to cítime aj na tejto výstave: tu postojíme pred exponátom, na ktorom lúštime zložité odkazy zašifrované v čiarach a nahustených prekrývajúcich sa výjavoch a potom si oddýchneme od istej intelektuálnej námahy pri kresbe do detskej knihy – však táto líška sa celkom podobá na nášho známeho vlčiaka Nutiho! Taký je milý a huncútsky! No a to je práve Kállayov vzácny dar, tá mágia. Má obrovskú šírku výtvarného vyjadrenia a hoci je to filozof, neodradzuje ani tých divákov, ktorí o učenosť nestoja. Je ľudový, bezprostredný, ako toť z nášho chotára, no zároveň si sedí na Olympe.

Je príjemné zablúdiť v labyrintoch, ktoré vytvoril Dušan Kállay, aby našiel cesty. Vedú ku krásnemu umeleckému zážitku. Na výstavu si treba rezervovať dosť času, lebo všímať si treba aj popisky k dielam. Okrem názvov prezrádzajú aj techniku, akou boli robené, a to je tiež pútavé. Výstava je príležitosťou preniknúť aj do technického zázemia výtvarného umenia. Kállayovi obdivovatelia si často kladú otázku, akým spôsobom vlastne tieto diela vytvára. Niektoré zaberajú naozaj veľkú plochu a sú také zložité, že musí ísť asi aj do kolien… A potom divák pri pozeraní tiež. Skrátka, výstavou v Danubiane sme boli nadšení a pokúsime sa zážitky ešte dopovedať rozhovorom, ktorý nám Dušan Kállay prisľúbil. Momentálne sú aj s manželkou Kamilou Štanclovou prechladnutí, ale fanúšikov pozdravujú a tešia sa zo záujmu.

Štedré priestory presvetlenej Danubiany... Foto: Robert Kucmen
Kallay Štedré priestory presvetlenej Danubiany pristanú Kállayovmu dielu.

Zatiaľ teda len pár slov o umelcovom živote. Dušan Kállay sa narodil v Bratislave 19. júna 1948, vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení, neskôr na nej aj sám učil a stal sa profesorom. Uplatnil sa vo všetkých možných oblastiach výtvarného umenia – grafika, maľba, ilustrácia, známková tvorba, plagáty, animovaný film. Jeho meno je známe aj v zahraničí, tam aj doma získal množstvo ocenení, spomeňme aspoň Cenu Hansa Christiana Andersena (1988) či Zlaté jablká (BIB, 1973, 1975). Už aj z cien a diplomov by mohol urobiť výstavu.

Dušan Kállay na besede BIB 2007 Čítajte viac Výtvarník Dušan Kállay: Roll urobil z Bratislavy hlavné mesto ilustrácie

Výstava v Danubiane je prekvapujúca, radostná, ale privádza aj k myšlienke, že Kállay má akési zvláštne poslanie. V dnešnom svete, ktorý sa stáva čoraz myšlienkovo plytkejší a plochejší (však už sa množia aj stúpenci teórie, že svet je rovná placka, a nie guľa), Kállayova tvorba dokazuje, že sa oplatí piplať. Len tak sa dá vystihnúť všetko, čo sa deje vo vnútorných svetoch a žiť plnšie. Nie hr-hr, ale pekne pomaličky. Potom príde aj mágia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Dušan Kállay