V Amsterdame je výstava o van Goghovej tvorbe na brehoch Seiny

Amsterdamské múzeum Vincenta van Gogha pri príležitosti 50 rokov od svojho vzniku usporiadalo výstavu venovanú maliarom, ktorí tvorili na brehu Seiny v Asnières. Na konci 19. storočia na tomto parížskom predmestí zažil umelecký svet revolúciu, ktorá si podľa kurátorov múzea zaslúži zvláštnu pozornosť. Výstava ponúka 75 obrazov od piatich maliarov, ktorí tvorili v tejto dobe v Asnières.

17.10.2023 14:00
výstava, Amsterdam, van Gogh Foto:
Návštevníčka múzea v Amsterdame pri van Goghovom obraze Most cez Seinu v Asnières.
debata

"Päť ambicióznych umelcov – van Gogh, (George) Seurat, (Paul) Signac, (Émile) Bernard a (Charles) Angrand – cestovalo na brehy Seiny maľovať. Obklopení zeleňou zachytili zmeny, ktoré prinášal rozvíjajúci sa priemysel. Nachádzali tam nové moderné motívy a rozvíjali používanie farieb a maliarskych techník. Asnières malo mimoriadny vplyv na umelecký rozvoj týchto umelcov, " uviedlo múzeum.

Van Gogh (1853 – 1890) jazdil do Asnières od mája do júla 1887 počas pobytu v Paríži. Bolo to krátke, ale veľmi produktívne obdobie, počas ktorého namaľoval asi 40 obrazov vrátane troch triptychov. Sedem z týchto deviatich obrazov je teraz prvýkrát vystavených spolu. Premiérou je aj prezentácia van Goghových diel spolu s umelcami, ktorí v Asnières tvorili v rovnakom čase, uviedla agentúra DPA.

Kallay Čítajte viac Kállay v Danubiane: Dušan v krajine zázrakov

„(Van Gogh) chodieval popri vode s výtvarnými potrebami a snažil sa zachytiť meniacu sa krajinu,“ povedala agentúre AFP riaditeľka múzea Émilie Gordenkerová. „Na tejto výstave je vidieť, akou rýchlosťou sa učil a ako sa od pomerne temnej maľby posunul až k postimpresi­onistickým a veľmi svetlým dielam,“ dodala Gordenkerová.

Obec Asnières bola zhruba od roku 1850 miestom, kam počas nedieľ mierili ľudia z mesta za zeleňou a pokojom. Ráz krajiny tam ale okolo roku 1880 razantne premenila priemyselná revolúcia. V tejto dobe vznikol aj van Goghov obraz Most cez Seinu v Asnières, na ktorom zachytil loďky, nábrežie s postavou so slnečníkom a na pozadí dymiace komíny továrne a vlak idúci po moste. Práve podobné protiklady lákali do Asnières aj ďalších umelcov.

Výstava ich diel bude v amsterdamskom múzeu do 14. januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #výstava #umenie #Vincent van Gogh