Slávny Mucha priletel do Piešťan opäť, tentoraz s fotografiami

V sobotu 11. mája otvorili v Napoleonských kúpeľoch v Piešťanoch už v poradí druhú tunajšiu výstavu svetoznámeho umelca Alfonsa Muchu. Po úspešných Kvetinových svetoch, ktoré videlo 30-tisíc ľudí, tentoraz ide najmä o Muchove fotografie. Vedeli ste, že Mucha aj fotografoval?

12.05.2024 09:00
John Mucha, Marcus Mucha, Mucha, Muchovci Foto:
Zľava: John Mucha, vnuk Alfonsa Muchu a Marcus Mucha, Alfonsov pravnuk. Ani jeden z nich však Alfonsa osobne nezažil.
debata

Výstava s názvom Mucha a fotografia: Osobná vízia, je len časťou väčšieho projektu nazvaného Muchova cesta. V skutočnosti ide o šesťdielnu výstavu, ktorá sa koná na rôznych miestach, a to: V Muchových rodných Ivančiciach, ďalej v Moravskom Krumlove, v Hrušovanoch nad Jevišovkou, v Doubravicích nad Svitavou, na zámku Zbiroh a tu, na piešťanskom Kúpeľnom ostrove.

Na výstave možno nájsť predovšetkým Muchove... Foto: Dávid Popovič
Alfons Mucha, výstava, Piešťany Na výstave možno nájsť predovšetkým Muchove fotografie. Modelky na viacerých z nich ho inšpirovali k tvorbe a neskôr ich namaľoval.

Piešťanské kúpele sa ešte v minulom roku stali prvým miestom mimo územia Českej republiky, ktoré sa pripojilo k projektu Muchova cesta. Šesťdielna výstava sprístupňuje približne 120 fotografických diel Alfonsa Muchu, ale aj ikonických plagátov, kresieb, štúdií, osobných predmetov, sôch a obrazov z rodinnej zbierky.

"Je menej známe, že Mucha sa začal venovať fotografovaniu dávno predtým, ako sa preslávil v Paríži a táto vášeň ho sprevádzala aj v záverečnej fáze jeho umeleckej kariéry v 30. rokoch 20. storočia,“ hovorí Tomoko Sato, kurátorka výstavy z Japonska a rodinná priateľka Muchovcov.

Pred fotografiou Alfonsa Muchu s manželkou a... Foto: Dávid Popovič
Mucha, Alfons Mucha, Alena Heribanová, Katarína Frátriková, Kristínka Stankovská Pred fotografiou Alfonsa Muchu s manželkou a Lajosom Winterom stoja zľava: vnučka Imricha Wintera Kristína Stankovská, v strede je Alena Heribanová a vpravo pravnučka Lajosa Wintera Katarína Frátriková.

Konkrétne v Piešťanoch sú vystavené približne dve desiatky jeho čierno-bielych snímok, niektoré jeho plagáty, a čo je zaujímavé, možno tam nájsť aj kroj, ktorým sa Alfons Mucha inšpiroval pri tvorbe slávneho obrazu vystaveného v jedálni secesného hotela Thermia Palace. Obraz sa nazýva Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia. Mucha ho namaľoval v roku 1932 a zobrazil na ňom námet z kúpeľného prostredia s dievčaťom na vozíčku. Tým dievčaťom bola jeho chorá dcéra Jaroslava, ktorá sa v kúpeľoch viackrát liečila. Alfons Mucha tento obraz daroval vtedajšiemu nájomcovi piešťanských kúpeľov Alexandrovi Winterovi.

Marcus Mucha, Mucha Čítajte rozhovor Pravnuk slávneho Alfonsa Muchu: Nemám vôbec talent maľovať

"Zdalo sa nám byť logické zorganizovať výstavu aj u vás, na Slovensku,“ povedal vnuk Alfonsa Muchu, spoluzakladateľ Muchovej nadácie John Mucha, ktorý sa v Piešťanoch ocitol po druhýkrát. Podobne je tu po druhýkrát aj Johnov syn, pravnuk Alfonsa Muchu, Marcus. "Tešíme sa, že sme v rámci projektu Muchova cesta prekročili hranice smerom na Slovensko, a keď už sme tu, nezbavíte sa nás,“ zasmial sa. V rámci tohto projektu by najradšej pokračovali aj do ďalších krajín, kde sa Mucha ocitol, ako Španielsko, Spojené štáty či Rusko.

V Piešťanoch môžu Muchove diela milovníci umenia obdivovať do 31. októbra 2024. Vstupné stojí 3 eurá.

Mladá herečka Lesana Krausková.
Felix Slováček vystúpil počas otvorenia...
+4A toto je herečka Zuzana Vačková.

Fotografie Alfonsa Muchu

Fotografovanie fotografií. Muchova výstava v... Foto: Dávid Popovič
Alfons Mucha, výstava, Piešťany Fotografovanie fotografií. Muchova výstava v Piešťanoch.

"Muchova nadácia dnes uchováva približne štyritisíc jeho fotografií z rokov 1880 až 1939, keď zomrel,“ povedal John Mucha, Alfonsov vnuk. Zachovali sa ako dobové tlače alebo negatívy na sklenených platniach a pokrývajú mimoriadne širokú škálu tém: nielen ateliérové modely, snímky jeho rodiny a priateľov, portréty, krajinky, prírodné a architektonické štúdie, ale aj dokumentárne a inscenované fotografie.

Muchova fotografická vášeň vstúpila do novej etapy v roku 1896, keď sa v Paríži presťahoval do priestrannejšieho bytu. V tej dobe bol vychádzajúcim plagátovým umelcom, ktorého meno bolo spojené s hereckou hviezdou Sarah Bernhardtovou. V novom ateliéri, ktorý mal dostatok prirodzeného svetla z veľkých okien a skleneného stropu, fotografoval takmer každý deň a fotografie začali preberať úlohu jeho zápisníkov a denníkov. Medzi nimi tvoria veľkú skupinu snímky ateliérových modelov, s ktorými improvizoval v rôznych pózach. Mnohé z nich neskôr použil ako inšpiráciu pre svoje návrhy a obrazy.

Na piešťanskej časti výstavy Mucha a fotografia: Osobná vízia sa podieľalo aj župné Balneologické múzeum Imricha Wintera s exponátmi zo svojej zbierky, ktoré mapujú vzťah Alfonsa Muchu a jeho rodiny k Piešťanom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #mucha #Alfons Mucha #kúpele Piešťany