Gitarista John McLaughlin nie je len priekopníkom jazzrocku

Britský gitarista John McLaughlin, ktorý 4. januára oslávi osemdesiatiny, patrí k priekopníkom jazzrocku. Jeho základy položil v 70. rokoch v USA v legendárnej skupine Mahavishnu Orchestra, v ktorej pôsobil napríklad americký bubeník Billy Cobham či český rodák, klávesista Jan Hammer.

03.01.2022 09:00
Macedónsko Skopje džez koncert John McLaughlin Foto: ,
John McLaughlin počas koncertu so svojou kapelou 4th Dimension fusion quartet.
debata

Odborníkmi i fanúšikmi je McLaughlin oceňovaný za technicky dokonalú hru aj za otvorenosť, s ktorou dokázal preplávať rôznymi hudobnými štýlmi a kultúrami, prípadne ich spájať. V ČR naposledy koncertoval v apríli 2019 v Brne so svojou terajšou formáciou 4th Dimension.

McLaughlin, ktorý vyniká v hre na akustickú aj elektrickú gitaru s bravúrou zvláda všetky žánre, do ktorých sa pustí. Počas svojej bohatej hudobnej kariéry nahrával napríklad s Milesom Davisom, Carlosom Santanom, Waynom Shorterom, Tony Williamsom, Stingom, Jeffom Beckom či Jimim Henom. Na svojom konte má rad albumov, či už s vlastnými projektmi alebo ako hosťujúci gitarista. Pre jeho štýl hrania je charakteristická nebývalá rýchlosť, sila a virtuozita.

Po rokoch meditatívnej a krehkej muziky na rozhraní jazzu a klasickej hudby sa so svojou aktuálnou skupinou 4th Dimension vrátil k svojim jazzrockovým začiatkom. Mclaughlin, ktorý už koncom 60. rokov prestal jesť mäso a začal meditovať a praktizovať jogu, neváha tiež využiť najmodernejšiu elektroniku.

Hudbe sa venuje už od detstva. Od ôsmich rokov hral na klavíri, v jedenástich rokoch zvíťazila gitara, na ktorej sa učil ako samouk. Inšpiráciou mu bol Django Reinhardt, a teda blues a swing. Zaujímal sa aj o klasickú gitaru či flamenco.

Svoj debutový album Extrapolation vydal v roku 1969 a potom odišiel za oceán. Stal sa členom kapely Lifetime bubeníka Tonyho Williamsa, ale predovšetkým natočil dva zásadné a prelomové albumy s Milesom Davisom: In a Silent Way a Bitches Brew. Zrodil sa jazzrock a McLaughlin bol jedným z jeho hlavných protagonistov.

„To, čo John McLaughlin robil s elektrickou gitarou, posadilo hudobný svet na zadok. Nikto nikdy predtým nepočul niekoho takto na ňu hrať,“ uviedol v rozhovore pre časopis Down Beat klávesista Chick Corea.

V rovnakom čase – na začiatku 70. rokov – sa McLaughlin začal zaujímať o indickú filozofiu aj hudbu. Stal sa žiakom indického guru Sri Chinmoya, prijal meno Mahavishnu a vytvoril súbor Mahavishnu Orchestra, ktorého členom bol aj český hudobník Jan Hammer. Bolo v ňom všetko: jazzová improvizácia, rockové rytmy, elektronické zvuky aj opar orientálnej mystiky. Tento podľa niektorých „najslávnejší moderný jazzový orchester sveta“ iba za prvé dva roky svojej existencie dokázal predať dva milióny albumov.

V roku 1975 gitarista orchester rozpustil (aj keď sa občas vracal) a vrhol sa na úplne niečo iné. Skupina Shakti nemala s elektronikou, rockom ani jazzom nič spoločné. Dnes je radená k priekopníkom štýlu, ktorý neskôr dostal označenie world music.

Carlos Santana a John McLaughlin. Foto: TASR/AP, Laurent Gillieron
ävajËiarsko Montreux festival Santana McLauglin koncert Carlos Santana a John McLaughlin.

Ďalšie experimenty aj štýlový zlom prišli v nasledujúcej dekáde. Explóziou virtuozity sa stali stretnutia s Pakom de Lucíom a Alem di Meolou. Bleskurýchle prsty na hmatníku všetkých troch hudobníkov brali dych. Počas svojej kariéry McLaughlin spolupracoval aj s ďalšími hviezdami, ako boli napríklad Carlos Santana, Wayne Shorter alebo Sting.

Od roku 2006 McLaughlin koncertuje s kapelou 4th Dimension. Jej zostavu v súčasnosti tvorí britský klávesista a bubeník Gary Husband, kamerunský basgitarista Étienne M'Bappé a indický bubeník Ranjit Barot.

Santana Čítajte viac Carlos Santana, horúca krv z Mexika

Držiteľ niekoľkých cien Grammy (napríklad v roku 2018 vyhralo McLaughlinovo sólo v skladbe „Miles Beyond“ z albumu Live at Ronnie Scott's cenu Grammy za najlepšie improvizované jazzové sólo) už niekoľkokrát koncertoval v Česku. V roku 2006 zahral v zaplnenej Smotanovej sieni Obecného domu v Prahe spoločne s indickými muzikantmi z kapely Shakti. Naposledy v Prahe vystúpil v marci 2017. „Nikdy neviete, čo bude zajtra. Preto hráme každý koncert tak, ako by to malo byť naposledy,“ povedal McLaughlin po tomto koncerte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sting #Santana #jazz #Miles Davis