Rebelant medzi klasikmi Marián Varga by mal 75 rokov

Pamätáme si ho ako jedného z najvýznamnejších slovenských hudobníkov. Vždy išiel svojou vlastnou cestou, aj keď to znamenalo vzoprieť sa zaužívaným zvyklostiam. V sobotu by mal legendárny hudobník Marián Varga 75 rokov.

29.01.2022 06:00
Marián Varga Foto: ,
Zosnulý slovenský hudobník Marián Varga.
debata (1)

Marián Varga sa narodil 29. januára 1947 v Skalici. V šiestich rokoch začal navštevovať ľudovú školu umenia. Už tam ho to ťahalo ku klavíru. Neskôr začal študovať na bratislavskom konzervatóriu, kde sa jeho lektorom stal významný slovenský skladateľ Ján Cikker. Vargovi sa však čoskoro jeho rebelantské tendencie vypomstili a z konzervatória ho vyhodili – mal príliš otvorené názory a okrem toho zanedbával školskú dochádzku.

To ho však neodradilo naďalej pokračovať v hudobnej kariére – v roku 1967 dostal možnosť stať sa členom kapely Prúdy. Počas tohto obdobia sa spolupodieľal na debutovom a zároveň jedinom štúdiovom albume kapely Zvoňte, zvonky, ktorý je dodnes považovaný za kultový. Skupinu však Varga čoskoro opustil a v roku 1969 založil projekt Collegium musicum.

Marián Varga v televíznej relácii z roku 1977.

Ďalšími členmi boli Dušan Hájek, Fedor Letňan a Fedor Frešo. Ich prvé EP s názvom Hommage à J. S. Bach/Ulica plná plášťov do dažďa vyšlo v roku 1970. Ich repertoár sa skladal z reinterpretácií klasikov, akými boli Haydn, Bartók či Stravinskij. Ich albumy Konvergencie, Zelená pošta či Collegium Musicum Live predstavujú piliere československej rockovej hudby. Collegium musicum zaniklo desať rokov po založení, teda v roku 1979. Varga sa následne rozhodol pre sólovú kariéru.

Počas nej spolupracoval s hudobníkom Pavlom Hammelom, s ktorým v roku 1977 napísal hudbu k prvému československému rockovému muzikálu Cyrano z predmestia. V úlohe Cyrana sa vtedy predstavil Jozef Benedik a v úlohe Roxany Kamila Magálová.

Varga spolupracoval aj na tvorbe Deža Ursinyho, konkrétne na albumoch Nové mapy ticha (1979) a Modrý vrch (1980). Medzi jeho sólové projekty patria napríklad albumy Stále tie dni (1984), Solo in Concert (2003) či jeho posledný Marián Varga & Noneto (2011).

Vladislav Šarišský Čítajte viac Stopy Mariána Vargu vedú aj do Poľska

V roku 1982 získal Cenu Zväzu slovenských skladateľov za mimoriadny tvorivý prínos v oblasti slovenskej populárnej hudby. V roku 1992 Vargovi udelili Cenu zväzu autorov a interpretov za celoživotný prínos do populárnej hudby.

Marián Varga ako žiak ľudovej školy umenia. Foto: Spoločnosť Mariána Vargu
Marian Varga teta Stella small Marián Varga ako žiak ľudovej školy umenia.

Hudobná akadémia mu v roku 2003 udelila Cenu za celoživotné dielo, o rok neskôr získal Varga Veľkú cenu SOZA. V roku 2015 mu udelili Pribinov kríž druhej triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia. V tom istom roku získal aj Radio Head Award za prínos do hudby. V roku 2016 dostal cenu Pavla Straussa za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia a tiež Krištáľové krídlo.

Pieseň z muzikálu Cyrano z predmestia (1977), ktorý Marián Varga zložil s Paľom Hammelom.

Marián Varga zomrel 9. augusta 2017 vo veku 70 rokov. Onedlho po jeho úmrtí vznikla Spoločnosť Mariána Vargu, ktorej cieľom je zachovať jeho odkaz. V roku 2019, pri príležitosti 50. výročia vydania albumu Zvoňte, zvonky vydala CD box s názvom Marián Varga Collected Works I. Kolekcia obsahuje 15 remasterovaných albumov, rôzne bonusy a knihu s dovtedy nepublikovanými materiálmi a fotografiami.

Výber z diskografie Mariána Vargu

Marián Varga si počas svojej kariéry vybudoval... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Marián Varga Marián Varga si počas svojej kariéry vybudoval jedinečný a rozpoznateľný rukopis, v ktorom kombinoval postupy z populárnej aj klasickej hudby.
  • Zvoňte, zvonky (1969)
  • Hommage à J. S. Bach/Ulica plná plášťov do dažďa (1970)
  • Konvergencie (1971)
  • Collegium Musicum Live (1975)
  • Divergencie (1981)
  • Zelená pošta (1972)
  • Stále tie dni (1984)
  • Solo in Concert (2003)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Marián Varga #hudobníci