V Rusku vládne cenzúra voči umelcom, ktorí sú proti vojne

Na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch nemajú hrať skladby istých umelcov.

21.03.2022 10:18
Pussy Riot Foto:
Archívny záber, moskovský súd zmenil členke skupiny Pussy Riot Jekaterine Samucevičovej (vľavo) nepodmienečný trest na podmienečný.
debata (2)

Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group (RMG) vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC.

„Dôvodom tohto rozhodnutia boli ostré vyhlásenia týchto hudobníkov na adresu Ruska v kontexte náročnej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou,“ uvádzalo sa v spomínanom stanovisku.

Spoločnosť ďalej uviedla, že jej najvyššou prioritou je rešpekt voči poslucháčom a „arogantný a pohŕdavý postoj hudobníkov voči ruským poslucháčom“ jej nenechal žiadnu inú voľbu, než s týmito umelcami ukončiť zmluvu.

Nesmrtelni Čítajte aj Ruský film? Menej umenia, viac propagandy

Na zozname zakázaných umelcov sa ocitlo niekoľko ukrajinských hudobníkov a tri ruské kapely vrátane legendárnej rockovej skupiny Aquarium, píše BBC. Spevák tejto kapely Boris Grebenščikov nazval v príspevku na sociálnej sieti Instagram vojnu na Ukrajine „šialenstvom“.

„Polovicu svojho života som strávil pod nejakým zákazom,“ povedal Grebenščikov pre BBC. „V 70. rokoch boli zákazy, v 80. rokoch – na tom nie je nič nezvyčajné. Tí stí ľudia, ktorí vás zakazujú, vám potom dávajú ceny,“ dodal. Tlak na nesúhlasné hlasy v hudobnom priemysle je v ostrom kontraste s umelcami lojálnymi Kremľu, z ktorých niektorí minulý týždeň vystúpili na okázalom koncerte na moskovskom štadióne Lužniki. Na podujatí sa v hlavnej úlohe objavil prezident Vladimir Putin, pripomína britská spravodajská stanica.

Podľa hudobnej manažérky Eleny Savelevovej prichádza tlak na promotérov zvyčajne zo strany regionálnych bezpečnostných služieb, pričom ich úradníci sa objavujú v koncertných sálach a hrozia im uväznením a pokutami.

„Nikdy nie je uvedené, odkiaľ sú – žiadne meno, telefónne číslo, e-mail, úradná pečiatka. Môže to vyzerať ako fejk len vytlačený zoznam s menami hudobníkov, spisovateľov alebo komikov,“ povedala pre BBC Savelevová.

Bez ohľadu na pôvod však zoznam reflektuje čoraz nepredvídateľnejšie prostredie pre ľudí v Rusku, ktorí nesúhlasia s vojnou. Pre niektorých hudobníkov to znamená, že ich jedinou možnosťou je vystupovať v zahraničí, pripomína BBC

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine