Tenorista Štefan Margita: Dusíkovu Modrú ružu sme vybrali pre Bratislavu

Po dlhom čase prichádza unikátna príležitosť počuť naživo spievať svetovú opernú hviezdu, tenoristu Štefana Margitu. Hneď po Veľkej noci, v stredu 20. apríla, bude mať koncert v Slovenskom národnom divadle, kam si ako hosťa pozval sopranistku Simonu Šaturovú. Zaspievajú spolu melódie od Mozarta a Verdiho, ale aj Gershwina, Lehára či Dusíka. Margita pridá aj Lenského áriu Kuda, kuda z opery Eugen Onegin a Šaturová zaspieva áriu Heia, in den Bergen z operety Čardášová princezná.

13.04.2022 11:30
Štefan Margita Foto: ,
Operný spevák Štefan Margita.
debata

Kedy ste naposledy vystupovali na Slovensku?

Pred šiestimi rokmi s pražským Národným divadlom sme hosťovali v SND s Janáčkovou operou Z mŕtveho domu. Bolo to v rámci divadelného festivalu Eurokontext.sk. Už je to dosť dávno, však?

Kto vás dal dokopy so sopranistkou Simonou Šaturovou?

So Simonkou sa poznáme veľmi dlho, boli sme v angažmá v Národnom divadle spolu, účinkovali sme spolu vo viacerých inscenáciách, stretávame sa aj mimo javiska, ale aj ako kamaráti. Simonka je úžasná speváčka aj človek, preto som si ju rád pozval ako hosťa svojho koncertu hneď po Veľkej noci – v stredu 20. apríla.

Kto vlastne rozhoduje o dramaturgii koncertu? Sám ste si zvolili slávne operné, operetné a muzikálové melódie?

Áno, so Simonkou sme sa zišli a zvolili si program. Tým, že sme roky nespievali v Bratislave, snažili sme sa vybrať populárne veci, ktoré by sa ľuďom mohli páčiť, preto sme zaradili aj muzikálové melódie.

Karel Gott, Štefan Margita a Hana Zagorová. Čítajte viac Hana Zagorová a Štefan Margita vydali album Konečně společně

Prispôsobujete program miestu konania koncertu? Teraz je v programe aj Dusíkova Modrá ružu, spievate ju aj v Prahe?

Nie, toto bude premiéra so Simonkou. Som zvedavý na reakciu, lebo je to autor, ktorý v Čechách nie je taký známy. Preto sme pre SND vybrali tento duet. Keby sme spievali v Nemecku alebo Anglicku, vybrali by sme niečo nemecké či anglické. Napríklad niečo od Wagnera alebo z Lehárovej operety Cárovič. Podľa situácie.

Cárovič je v programe aj teraz. Ktoré skladby sú ešte vášmu srdcu blízke?

Napríklad Cileova opera Arlézanka – to je veľmi efektná vec pre publikum, mám ju veľmi rád na koncertoch, ale je aj veľmi ťažká.

Váš koncert v SND sa začne Mozartovým Donom Giovannim, po ňom nasleduje Eugen Onegin od Čajkovského. V Čechách v Opere Národného divadla nedávno zrušili jeho operu Črievičky, lebo je tam vraj scéna vyzdvihujúca ruský imperializmus. Ukrajinskí kozáci ďakujú ruskej cárovnej, že má mocné armády. Je stop pre takúto operu podľa vás správna?

Súhlasím, ja by som to tiež zrušil. Už to presahuje všetky medze. Keď počúvame správy, že takmer 80 percent ruských občanov naďalej podporuje Putina, to nie je normálne. Aj ruskí občania majú veľkú vinu na tom, čo sa deje na Ukrajine, nemôžeme im ďalej nič tolerovať.

Eugen Onegin je v tomto smere neškodný? Zrejme nie ste za to, aby sa prestalo uvádzať všetko od Čajkovského a iných ruských autorov, ale len diela s nevhodnými scénami?

Presne, Onegin je v poriadku, určite nie som za paušálne zákazy.

Zaspievate aj Verdiho La traviatu, ale potom je v programe aj Gershwinova Kubánska predohra…

A tiež Porgy a Bess, to je slávna opera, ktorá sa momentálne v Európe ani veľmi nehrá. Dohodlo sa totiž, že v tejto opere môžu byť obsadení iba černosi. Je tam krásna ária Sportin' Lifa, tú rád zaspievam v Bratislave, tiež sa málo hrá, ale je veľmi efektná.

Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už... Foto: Anna Kovačič
Stefan Margita Hana Zagorová Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už 30 rokov.

Nepripadá vám trošku pritiahnuté za vlasy, ak operu môžu spievať iba černosi?

Pripadá, pamätám si, keď som bol ešte v Štátnom divadle Košice, tak sme túto operu hrali a mala obrovský úspech. Pamätám si, ako sme sa natierali čiernou farbou, ktorá nešla vôbec umyť ani po piatom sprchovaní. Celý súbor mal toto dielo rád. Myslím, že opera by sa mala uvádzať na celom svete a ľudia si mohli vypočuť tú krásnu muziku. Aj keď je pravda, že štýl, v akom je napísaná opera Porgy a Bess, sú najlepšie schopní zaspievať práve černošskí speváci.

Keby sa to však vzalo do absurdna, mohli by české opery spievať iba Česi a talianske Taliani, nie?

Presne tak.

Keď som v roku 2015 robila rozhovor so Simonou Šaturovou, rozprávala, ako spievala v Carnegie Hall a pre pápeža Benedikta XVI. Povedala: „Keď sa ocitnete vo svete, zistíte, že tam na vás nikto nečaká. Za vami je ďalších sto sopránov.“ Aj vy ste spievali na najslávnejších operných scénach sveta, od La Scaly cez londýnsku Covent Garden až po Metropolitnú operu v New Yorku. Môžete jej slová potvrdiť, že speváci sa musia veľmi snažiť, aby si ich všimli?

Je to tak, v našom povolaní protekcia neexistuje. Buď zaspievaš dobre a máš úspech, alebo ideš domov. Zažil som v Metropolitnej opere, že riaditeľ opery Peter Gelb poslal jedného speváka počas produkcie domov. Prišiel na skúšku, pošepkal mu niečo do ucha, ten si pobalil veci a už sme ho nikdy nevideli. Je to také kruté. V Metropolitnej opere, kde je štyri a pol tisíca miest, diváci, čo si kúpia drahé vstupenky, chcú počuť kvalitných spevákov. A tak je to všade vo svete, aj v Európe.

Ako vám po pracovnej stránke zasiahol do života covid?

Strašne, odpadlo mi Chicago, kde malo byť Zlato Rýna, odpadla aj Káťa Kabanová v Metropolitnej opere aj Elektra v Palerme, množstvo inscenácií. Teraz sa to obnovilo, bol som v Stuttgarte. Bál som sa, že operu Boris Godunov nebudeme hrať, ale predsa len to dali na repertoár. Pritom v Poľsku zrušili Borisa Godunova. V Stuttgarte bolo vypredané, muzika je krásna, ale myslím si, že tolerovať ruskú agresiu by sme nemali. Namiesto toho, aby sme si užívali po covide život, jeden človek urobí také peklo na celom svete. Verím, že bude za to odsúdený.

Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková odsúdenie uarus Čítajte viac Netrebková odsúdila vojnu, Rusi ju potrestali

Čo si myslíte o prípade Anny Netrebko, ktorá sa najskôr vyjadreniu k vojne na Ukrajine vyhýbala, pre vzťahy s Putinom čelila kritike a v Európe jej rušili koncerty. Spoluprácu s ňou ukončila aj Bavorská štátna opera a Metropolitná opera v New Yorku. Keď vojnu nedávno konečne odsúdila, Rusi jej odkázali, že takúto speváčku nepotrebujú.

Ona odsúdila vojnu, ale nikdy neodsúdila Putina. To je podobné, ako v Česku prípad Jarka Nohavicu. Mohol povedať, že Puškinovu cenu vráti, alebo aspoň povedať, že nesúhlasí s Putinom. Tí ľudia to nie sú schopní povedať. Ale ja stanovisko Metropolitnej opery a Petra Gelba úplne chápem, že Anne Netrebko zrušil všetky predstavenia. Môžete byť vlastenec, to je krásna vec, ale ak nie je schopná napísať jednu vetu a odsúdiť Putina, potom škoda o niečom uvažovať.

Poznáte ju aj osobne?

Áno, stretol som ju niekoľkokrát. Inak je úžasný človek a fenomenálna speváčka, je to strašná škoda.

Na záver: prečo by ľudia nemali váš koncert zmeškať?

Lebo asi zasa uplynie veľa rokov, kým so Simonkou prídeme do Bratislavy. Takže príďte teraz.

Kde oslávite Veľkú noc?

Budeme s Hankou doma v Čechách a potom idem do Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #rozhovor #Štefan Margita #operný spevák #operný spev