Prvá dáma country music oslavuje. Loretta Lynn má už 90 rokov

Americká speváčka Loretta Lynn, ktorá patrí k najväčším hviezdam country hudby, oslávila vo štvrtok 14. apríla 90 rokov. Jej lyrické piesne kedysi zdvíhali sebavedomie miliónom žien v USA.

15.04.2022 06:00
Loretta Lynn Foto:
Americká country speváčka na obálke svojho albumu.
debata

Umelkyňa, ktorá sa svojho času stala prvou dámou country music, často spievala o drsnej realite života dievčaťa z Apalačských hôr. V 60. a 70. rokoch 20. storočia kraľovala hudobným rebríčkom, celkovo nahrala vyše 70 hitov.

Loretta Lynn sa narodila v roku 1932 v lokalite Butcher's Hollow v americkom štáte Kentucky v baníckej rodine Webbovcov, a to ako druhá z ôsmich detí. Už ako malá spievala v kostoloch, na miestnych koncertoch a, samozrejme, doma. Sama si skladala i piesne.

Mala iba pätnásť, keď sa vydala za Olivera Lynna. V priebehu ich búrlivého 48-ročného manželstva sa Lynn, ktorý zomrel v auguste 1996, významne podieľal na rozvoji jej hudobného talentu i kariéry. Dohodol jej napríklad prvé vystúpenie v rádiu a dlhé roky bol jej manažérom.

Ako prvý rozpoznal jej nadanie koncom 50. rokov hudobný producent Speedy West, ktorý s ňou nahral skladbu I'm a Honky Tonk Girl. Singel sa umiestnil na 14. priečke rebríčka a zaujal skupinu Wilburn Brothers. Jej členovia Lorettu pozvali, aby s nimi vystupovala na koncertoch. V polovici 60. rokov už stála na pódiu každý deň, obyčajne zvládla i dva koncerty za večer.

Jej sláva postupom času rástla, lebo pre americké ženy bolo ľahké sa s ňou stotožniť – hoci bola úspešná, mala množstvo obyčajných problémov. Musela vychovávať šesť detí a zvládať manžela, ktorý mal problémy s alkoholom, bol jej neverný, násilnícky a náladový.

Vo svojich piesňach dodávala ženám silu, aby nachádzali vlastnú osobnosť. Rozprávala príbehy inšpirované vlastným životom, nebála sa kritizovať alkoholizmus a zálety svojho manžela. Keď vydala pieseň Pilulka o kontrole počatia, protestovali proti nej americké cirkvy a niektoré rádiá ju úplne prestali hrať.

Johnny Cash Čítajte viac Johnny bol ten milý, Cash robil problémy

Najaktívnejšiu časť kariéry prežila v 60. a 70. rokoch, keď vydávala zväčša jeden album ročne, niekedy dokonca i dva alebo tri. Svoje skúsenosti zobrazila v autobiografii Coal Miner's Daughter (Baníkova dcéra), čo bol aj názov jej hitu z roku 1970.

Podľa tejto predlohy v roku 1980 nakrútili hudobný film Prvá dáma country music (v origináli Coal Miner's Daughter). Známa hollywoodska herečka Sissy Spacek, ktorá ju v ňom stvárnila a sama i zaspievala všetky piesne, dostala za túto úlohu Oscara.

V duete s Conwayom Twittym.

S pribúdajúcim vekom musela Loretta Lynn zápasiť so zdravotnými problémami. V roku 2001 jej choroba dokonca znížila kapacitu pľúc, ale ona aj tak neprestala spievať. „So spievaním nikdy neskončím, nič iného totiž neviem,“ vyhlásila.

Ešte v roku 2016 ako 84-ročná podpísala novú zmluvu na päť albumov. Vlani v marci vydala štvrtý s názvom Still Woman Enough.

debata chyba
Viac na túto tému: #speváčka #country #Country music #Loretta Lynn