Návrat ku koreňom klezmerovej hudby

Skupina Preßburger Klezmer Band je popredným európskym reprezentantom v oblasti židovskej hudby a zároveň ju môžeme označiť aj za predstaviteľa slovenskej "world music". V utorok 26. mája uvedie hudobné zoskupenie svoj už deviaty album s názvom Korene / Roots.

29.04.2022 12:00
Pressburger Klezmer Band  Foto by Pavol Laco Foto:
Preßburger Klezmer Band
debata

Formou koncertu ho predstavili v Castle Art House, budove, ktorá bola dlhé roky centrom židovského života. Preslávila sa najmä reštauráciou Chez David, v ktorej už skupina v minulosti niekoľkokrát vystupovala na rôznych kultúrnych podujatiach bratislavskej židovskej komunity.

PREßBURGER KLEZMER BAND - Du Zolst Nisht Geyn Mit Keyn Anderinke Meydelekh & Vu bistu geven

Projekt Korene / Roots sa začal umeleckým dokumentom a pokračoval ich tisícim koncertom s názvom #25 Korene (Roots), ktorým v roku 2020 oslávili svoje 25. narodeniny. V tom istom roku predstavila kapela skladbu Karshelekh, ktorá je prespievaním známej piesne Čerešne od Jara Filipa a Milana Lasicu do jidiš. Videoklip k skladbe rozpráva príbeh herečky Dalmy Špitzerovej, ktorá prežila holokaust.

Pressburger Klezmer Band Čítajte aj Pressburger Klezmer Band koncertne uvedú očakávaný album Korene/Roots

Prípravu štúdiovej nahrávky Korene / Roots síce na istý čas pozastavila pandémia, no fanúšikovia „klezmerákov“ sa tento rok napokon dočkali. Názov nie je náhodný – skupina sa totiž vracia ku koreňom klezmerovej hudby. Sústreďuje sa na hudobné spracovanie doposiaľ nenahratých alebo málo spracovaných tradičných klezmerových tancov a jidiš piesní, ako aj na spracovanie diel vydaných pred vyše 70 rokmi na šelakových platniach. Čo sa týka prostredia, nebojí sa miešať európske s americkým, vďaka čomu vznikla naozaj unikátna nahrávka.

Na albume sa podieľala producentská dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay.

Koncert Korene

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Preßburger Klezmer Band