Film o Jožovi Rážovi Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu vstupuje do kín

Koprodukčný česko-slovenský film dokumentaristu Jana Gogola ml. Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu vstúpi už 5. mája do slovenských kín. Netradičný situačný dokuportrét vypovedá o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža – lídra historicky najpopulárnejšej „československej“ poprockovej skupiny Elán.

02.05.2022 14:00
vecny jozo foto Foto:
Dokumentárny portrét lídra skupiny Elán Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu vstupuje do kín 5. mája.
debata (3)

Ide o filmové stretnutie s kresťanským budhistom veriacim v komunizmus. Portrét vznikal desať rokov a je nakrúcaný na nečakaných miestach a v otvorených situáciách. V piatok 6. mája o 20. h sa v kine Lumière a v sobotu 7. mája v kine Úsmev v Košiciach sa uskutoční slávnostné premietanie za účasti tvorcov.

SR Hudba Elán koncert Tehelné pole BAX Čítajte viac Veľký návrat skupiny Elán do Opusu

Hlavný protagonista filmu Jožo Ráž, ktorý sa posledné roky stiahol z verejného života sa na premietaní filmu nezúčastní, ale divákom a diváčka adresoval tieto slová: „Film Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu je poctivý smutný príbeh, ale podobne ako ja, nesie v sebe nádej. Pán Jan Gogola ml., režisér filmu, je veľmi schopný, poctivý a čestný človek. Ďakujem mu srdečne za to, ako sa projektu venoval.“

„Pristupujem k Rážovi ako k osobnosti, ktorá v rámci Elánu oslovila niekoľko českých a slovenských generácií a má schopnosť svojou tvorbou zjednocovať, ale ktorá zároveň svojimi verejnými prejavmi spoločnosť dlhodobo rozdeľuje a jej časť až odpudzuje,“ hovorí o protagonistovi autor filmu.

Jožo Ráž Čítajte viac Veľký obrat Joža Ráža: Či v Eláne končím? Pán Boh vie

Pre film, ktorý v premiére uviedol IFDF Jihlava je charakteristická rozpoltenosť medzi vážnym a nevážnym, medzi zdieľaním, zblížením sa a odstupom.

Jan Gogola ml. je režisér, dramaturg a lektor na pražskej FAMU. Vyštudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovej a Katedru dokumentárneho filmu na FAMU. Ako dramaturg sa podieľal na vzniku mnohých dokumentárnych filmov, okrem iného Český sen (réžia Filip Remuda, Vít Klusák), 66 sezón (réžia Peter Kerekes), Ako sa varia dejiny (réžia Peter Kerekes), Soukromé století (réžia Jan Šikl). Ďalší z jeho filmov Deník babičky Němcové bol ocenený hlavnou cenou na pražskom FAMUfeste v roku 2000. Jeho doposiaľ posledný film Večný Jožo bol uvedený v súťažnej sekcii Česká radosť na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Ji.hlave v roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jožo Ráž #Elán