Počuli ste už maximal techno? Tittingur na novom albume prekračuje svoje hranice

Kapela Tittingur včera zverejnila svoj štvrtý album s názvom Technopol. Experimentálny hudobný projekt dvojice Dominik Suchý a Matúš Mordavský - ktorý označujú pojmom maximal techno - vydáva svoje doposiaľ najodvážnejšie dielo.

30.09.2022 08:00
tittingur Foto:
Za skupinou Tittingur sa skrývajú hudobníci Dominik Suchý a Matúš Mordavský.
debata (4)

Pod názvom Technopol, bohatým na asociácie, dvojica pôvodne zamýšľala vytvoriť svoj najpriamočiarejší techno album a podriadiť sa definícii žánru, no napokon sa udial presný opak. Možno sa Tittinguru nikdy nepodarí urobiť skutočný techno track, nech sa snažia ako chcú, nevedia ako na to. Práve tieto momenty však posúvajú ich tvorbu.

Možno špekulovať, či Technopol zapadá do žánrových mantinelov techna a možno na tom ani nezáleží. Hudobne sa hľadá v hlbinách súčasnej elektronickej hudby a podstupuje sonické bádanie. Počujeme dunenie, súženie, extázu aj bolesť.

12 tittingur autor foto- Tomas Pristiak Čítajte viac Tittingur: Naša súhra je autentická, bez kalkulácií

Zvuková paleta Tittinguru sa na Technopole rozpína ešte k väčšej škále významov ako tomu bolo doposiaľ. Počujeme formy na hraniciach klasickej hudby, IDM, braindance a nejednoznačné ozveny rozostrených raveových synthov, ťaživú power elektroniku, živé bicie poznačené postprocesom na nepoznanie, terénne nahrávky, rev divých zvierat, industriálnu kulisu. Technopol korčuľuje na tenkom ľade, ponúka techno bez rovných beatov.

Dominik Suchy foto Natalia Zajacik Čítajte viac Dominik Suchý: Hľadám v hudbe podstatu

Tittingur skladajú naratív albumu v dejstvách, prehlbujú a posúvajú prácu s motívmi a formami. Charakteristický je pre nich zvukový brutalizmus, teror a surovosť. Keď začala vojna na Ukrajine, Tittingur boli v poslednej produkčnej fáze albumu. Pocity úzkosti, ktoré sprevádzali hudobníkov sú na albume zakonzervované v plnej sile.

Technopol vyšiel 29. septembra na čiernom vinyle a všetkých streamovacích platformách na vydavateľstve Weltschmerzen.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Suchý #Tittingur #Weltschmerzen vydavateľstvo