Meky by mal 70. Zaspieva mu aj Marika Gombitová

Meky Žbirka je česko-slovenskou hudobnou legendou a jeho piesne majú ľudia stále v pamäti. Sedemdesiatku chcel osláviť so svojimi fanúšikmi na koncertoch. Osud mu to nedoprial, no v pondelok 17. októbra v jeho rodnej Bratislave zaspievajú Mekymu a jeho divákom hviezdy českej a slovenskej populárnej hudby.

12.10.2022 19:38
meky v animovanom klipe k piesni Naihodou Foto:
Meky v animovanom klipe k piesni Náihodou.
debata

Miro Žbirka dostáva v roku nedožitej sedemdesiatky rôzne hudobné a spoločenské ocenenia. Na udeľovaní cien Rádia FM Radio_Head Awards dostal Cenu za celoživotný prínos do hudby. Od premiéra SR Eduarda Hegera získal in memoriam Cenu Alexandra Dubčeka spolu s Martou Kubišovou, novinárom Jánom Kuciakom a jeho snúbenicou či ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ako si pamätáme Mira Žbirku, pocty aj život sám bral s nadhľadom, najradšej sa venoval muzike. Preto bude jeho nedožitá sedemdesiatka oslavou jeho hudby.

Miro Žbirka - Nejsi sám feat. David Žbirka

Ešte pred sériou koncertov Londýn – Bratislava – Praha mal premiéru druhý singel z albumu Posledné veci. Po mimoriadne úspešnom Mekyho duete so synom Davidom Nejsi sám vznikol pútavý animovaný klip ku skladbe Náhodou s hudbou Mira Žbirku a textom Joža Urbana. Miro Žbirka vždy sledoval nové trendy a jeho album Posledné veci dostáva teraz vďaka najnovším technológiám nový priestorový zvuk. Miro Žbirka sa tak symbolicky stal prvým československým umelcom, ktorého album vyšiel aj v najmodernejšej verzii Dolby Atmos.

david zbirka titulna Čítajte viac Mekyho Posledné veci dokončil syn David

Sériu koncertov Tribute to Miro Žirka 70 odštartovali v Londýne a pokračujú v Bratislave 17. októbra a v Prahe 21. októbra. Okrem syna Davida Žbirku, ktorý dokončil Mekyho posledný album Posledné veci, budú Mekyho piesne spievať David Koller, Peter Nagy, Katarína Knechtová, Bára Basiková, Jana Kirschner, Michal Malátný, Ráchel Skleničková, Lenka Filipová, Adam Ďurica, Marta Jandová, Matěj Ruppert, Jiří Macháček, Lukáš Adamec, Martha, Lenny, Peter Bič Project, David Kraus, Karin Ann a ďalší. „Pre divákov je pripravených aj niekoľko veľmi príjemných prekvapení,“ hovorí Mekyho PR manažér Rado Mešša. Vzácnym prekvapením na koncerte určite bude Marika Gombitová.

Miroslav Žbirka a Marika Gombitová - V slepých uličkách

Z Prahy do Bratislavy poputuje aj výstava o živote a diele Mira Žbirku, v historickej budove Národného múzea v Prahe na Václavskom námestí ju bude možné vidieť od 20. 10. do 1. 1. 2023, v januári sa presťahuje na Bratislavský hrad.

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte viac Len skladám piesne, hovorí Meky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba