Oceňovaný klavirista Alan Bartuš predstavuje debutový album Solology

Fenomenálny, svetovo oceňovaný mladý pianista Alan Bartuš v Slovenskom rozhlase zahrá koncert, ktorý bude výnimočný po mnohých stránkach, pretože tu 22. februára pokrstí svoj debutový sólový album, ktorý nazval Solology. Tento deň pre neho bude výnimočný aj tým, že oslávi svoje 22. narodeniny.

07.02.2023 11:00
Alan Bartus Foto:
Alan sa v apríli 2023 chystá vydať aj svoj druhý album s názvom Born in Millenium.
debata

„Tento dátum som si vybral najmä preto, aby som vyjadril, že som sa narodil pre tvorenie hudby a šírenie hudobného odkazu prostredníctvom mojich kompozícií. Som veľmi vďačný pánu bohu, že mi to umožnil. Hudba pre mňa predstavuje veľkú silu a hĺbku a myslím, že tento dátum v spojení s dňom mojich narodenín to dokonale vystihuje,“ hovorí hudobník.

K vydaniu sólového albumu Alana nasmeroval otec Štefan Bartuš, ktorý je považovaný za jedného z popredných európskych kontrabasistov a skladateľov. Spolu hrávali v projekte Alan & Štefan Bartuš Trio, s ktorým nahrali v roku 2021 album Connectivity.

Skladba z albumu Connectivity

“Nahrať sólový album je pre pianistu veľmi dôležité. “ Hovorí Alan. “Inšpiroval som sa klaviristami ak Keith Jarrett, Herbie Hancock, Kenny Kirkland a ďalšími. Ich vplyv na môj hudobný vývoj sa zhmotnil práve v novom albume Solology.”

Album obsahuje spolu desať skladieb. Osem autorských kompozícií, aranžmá známej jazzpopovej piesne od Stinga – Fragile a jednu bonusovú skladbu, ktorá album uzatvára. Album má charakter súčasnej hudby a väčšiu časť albumu tvoria originálne, inovatívne skomponované autorské skladby.

Alan Bartuš, vyniká na poli domácej i rakúskej jazzovej scény svojim výnimočným talentom. Vyštudoval klasický klavír na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a jazzový klavír na MUK University vo Viedni. Napriek nízkemu veku už spolupracoval a nahrávaní albumov s poprednými slovenskými aj zahraničnými umelcami. Napríklad s Ninou Berglovou, s ktorou nahral album Inou krajinou alebo s otcom Štefanom v projekte Alan & Štefan Bartuš Trio, s ktorým nahrali album Connectivity. V súčasnosti spolupracuje s Lukášom Oravcom a Jerrym Bergonzim, s ktorými nahrali album, ktorý čaká na vydanie a taktiež hrá v projekte Markt(l)Xperiments, s ktorým nahral album Last Minute – spolu s Klemensom Marktlom a držiteľom cien Grammy Timom Armacostom.

Alan sa v apríli 2023 chystá vydať aj svoj druhý album s názvom Born in Millenium, ktorý nahrával s legendárnym americkým bubeníkom Gregorym Hutchinsonom, ktorý hral s umelcami ako Ray Brown, Roy Hargrove, Oscar Peterson a ďalšími. Na albume budete ďalej počuť trumpetu v podaní Kornela Fekete Kovácsa, bicie nástroje v podaní Dávida Hodeka a kontrabas Alanovho otca Štefana Bartuša.

Miki Skuta Čítajte viac Klavirista a skladateľ Miki Skuta sa inšpiroval japonským haiku

K predstaveniu svojho albumu Solology v Slovenskom rozhlase si prizval Alan hosťa – slovenského jazzového saxofonistu Nikolaja Nikitina, ktorý sa zároveň stane krstným otcom tejto výnimočnej nahrávky.

Alana Bartuš vystúpi v malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave 22. februára o 19. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan "Pišta" Bartuš #Slovenský rozhlas