Vo veku 94 rokov zomrel legendárny hudobný skladateľ Burt Bacharach

Vo veku 94 rokov zomrel v stredu v Los Angeles legendárny americký hudobný skladateľ Burt Bacharach, ktorého piesne boli na popredných miestach v hitparádach 60. a 70. rokov. Vo štvrtok o tom informovali americké médiá.

09.02.2023 20:32
debata (1)
Americký hudobný skladateľ Burt Bacharach... Foto: AP
Burt Bacharach Americký hudobný skladateľ Burt Bacharach pózuje s cenou Oscara za hudbu ku kultovnému filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid v roku 1970.

Bacharach bol známy romantickými a melancholickými baladami na pomedzí jazzu a popu a pravidelne sa umiestňoval na popredných miestach hitparád na oboch stranách Atlantiku. Bol držiteľom cien Grammy, Oscara a Tony, dodala agentúra AP.

Jeho obľúbenou interpretkou bola Dionne Warwicková, ale Bacharach, zvyčajne v tandeme s textárom Halom Davidom – s ktorým vytvoril jedno z najúspešnejších partnerstiev v hudobnom priemysle – vytvoril prvotriedny hudobný materiál aj pre Arethu Franklinovú, Dustyho Springfielda, Toma Jonesa a mnohých ďalších.

Elvis Presley, Beatles a Frank Sinatra patrili medzi nespočetných umelcov, ktorí Bacharachove piesne prebrali. Naspievali alebo nasamplovali ich však aj White Stripes, Twista a Ashanti.

Podľa agentúry AP Bacharach triumfoval v mnohých umeleckých formách. Bol osemnásobným držiteľom Grammy a trojnásobným držiteľom ceny Oscar za filmovú hudbu – ocenený bol soundtrack k filmu Butch Cassidy a Sundance Kid a za pieseň Raindrops Keep Fallin' on My Head.

Ďalšieho oscara získal v roku 1982 spolu so svojou vtedajšou manželkou, textárkou Carole Bayerovou Sagerovou, za skladbu Best That You Can Do z filmu Arthur.

Bol jedným z najrozporuplnej­ších skladateľov populárnej hudby. Pre svojich odporcov – často rock'n'rollových fundamentalistov – sa jeho meno spája s easy listeningom, ktorý odkazuje na hudbu z výťahov a medzinárodných hotelových lobby. Jeho tvorba je síce „ľahká“ a uchu lahodiaca, ale vzácne zložitá, upozorňovali hudobní kritici. Pre svojich obdivovateľov, medzi ktorých patrili napríklad aj členovia skupiny Oasis, však zostane géniom popu.

Sheryl Crow Čítajte viac Čo dnes robí Sheryl Crow? Hudby sa nevzdala ani po rokoch

Hitom v Československu bola svojho času Bacharachom zložená pieseň Proč mě nikdo nemá rád v podaní Heleny Vondráčkovej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Helena Vondráčková