Nultý album. Debut, ktorý Modusu kedysi zakázali

Ako prvý album legendárnej skupiny Modus sa uvádza rovnomenná platňa z roku 1979. Málokto však vie, že pôvodný debut kapely mal v skutočnosti vyjsť už o rok skôr. S nahrávaním platne sa aj začalo, no potom jej vydanie zakázali. To, ako mohla znieť, sa teraz pokúsil priblížiť známy hudobný publicista Juraj Čurný, ktorý zo zachovaných nahrávok Modusu z rokov 1976 až 1978 poskladal jedinečný Nultý album.

09.04.2023 07:00
modus Foto:
Začiatky skupiny Modus siahajú do roku 1967.
debata (1)

Začiatky skupiny siahajú do roku 1967, ale výraznejšie úspechy na hudobnej scéne dosiahla až o deväť rokov neskôr, keď sa do nej vrátil Miro Žbirka a úlohu speváčky prijala Marika Gombitová.

Modus vtedy svoje skladby nahrával ešte v rozhlasových štúdiách. V júni 1977 vyhral Bratislavskú lýru s hitom Úsmev a o rok neskôr sa tam vrátil s piesňou Dievčatá, ktorú si ľudia obľúbili, aj keď nebodovala.

Zákaz pre „kozmopolitov“

Kapele sa nazbieralo dosť pesničiek na to, aby mohla nahrať prvý štúdiový album, a od hudobného vydavateľstva Opus takú ponuku naozaj dostala. Potom však Modus postihlo to, čo sa za socializmu stávalo viacerým umelcom – z vyšších miest odrazu prišiel zákaz.

Modus - Veľký sen mora (Mená lodí stratených)

Po víťazstve skupiny na Bratislavskej lýre sa totiž v českom denníku Rudé právo, čo bol tlačový orgán Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, objavila reportáž, v ktorej autor upozornil, že „Modus se shledal v prvcích kosmopolitních“.

Ako „kozmopolitov“ za bývalého režimu hanlivo označovali tých, čo namiesto Sovietskeho zväzu a socialistických krajín obdivovali Západ a jeho „dekadentnú“ kultúru. Táto jediná poznámka stačila na to, aby sa príprava debutovej platne Modusu zastavila. Hoci obsahovala „dnes už zľudovené a časom i generáciami preverené piesne“, ako v textovej prílohe k Nultému albumu pripomenul Čurný.

Ten sa po 45 rokoch rozhodol, že sa pokúsi o rekonštrukciu zakázanej LP platne, ktorá mohla byť dôstojnou prvotinou slávnej skupiny, keby tomu nezabránili nepriaznivé okolnosti.

Foto: Archív J. Lehotského
modus 1

„My vám ponúkame pohľad na to, ako by mohol vyzerať a znieť pred mnohými rokmi nevydaný debutový album Modusu v čase, keď sa začínal naplno prejavovať autorský a interpretačný potenciál ústrednej trojice Gombitová-Lehotský-Žbirka, teda v rokoch 1976 – 1978,“ vysvetlil Čurný.

Zároveň sa ospravedlnil, že vzhľadom na kapacitné obmedzenie vinylovej platne na ňu nemohli zaradiť všetko, čo vtedy Modus nahral. Čurný, dlhoročný spolupracovník Opusu, vychádzal najmä z toho, čo vyšlo na jednotlivých singloch.

Ako zdôraznil, snažil sa vybrať esenciu toho, čím Modus zadefinoval sám seba. K Nultému albumu napísal i zaujímavý sprievodný text, kde približuje nielen svoj zámer, ale aj históriu skupiny a pozadie vybraných skladieb. Nechýbajú ani dobové fotografie kapely, ktorá mala v tom čase šesť členov.

Hity aj neznáme piesne

Na novom albume s pôvodnými nahrávkami je dvanásť piesní. Prvé tri zazneli na hudobnom festivale Bratislavská lýra 1977.

Okrem už spomenutej skladby Úsmev, kde spolu spievajú líder Modusu Janko Lehotský, Žbirka, Gombitová a bubeník Miroslav Jevčák, možno prekvapí známa Mekyho balada Zažni, ktorú po odchode z Modusu rád zaraďoval na svoje výberové platne.

Tretím šlágrom z „festivalovej“ dielne je Lehotského skladba Deň ako z pohľadnice v podaní Márie Gombitovej, ako mladú speváčku na Bratislavskej lýre predstavila vtedajšia konferencierka.

Za pozornosť stoja i ďalšie piesne. Napríklad Letná láska, ktorú mladší poslucháči poznajú skôr z cover verzie skupiny Hex z roku 1993. Je to pritom jedna z najstarších skladieb Modusu.

Lehotský, ktorý ju zložil, ju pôvodne naspieval v angličtine pod názvom Little Girl ešte v roku 1970, keď pôsobil (spolu s Petrom Lipom) v kapele New Blues Five. Slovenský text o láske, čo „s púpavami odlieta“, napísal Boris Filan.

Ten sa postaral i o jeden z najväčších hitov Modusu nazvaný Veľký sen mora, známy tiež ako Mená lodí stratených. Lehotský skomponoval melódiu na starší text, ktorý mu Filan posunul, lebo nevedel, čo s ním. Autor potom pieseň ponúkol Jane Kocianovej aj Karolovi Duchoňovi, no nakoniec ju naspieval sám. Vyšla na jeho sólovom singli. Až neskôr sa dostala do repertoáru Modusu.

Na Nultom albume nechýba ani ďalší hit Dievčatá či Žbirkova „klasika“ Drahá, ktorú v roku 1982 znova nahral na svoju druhú sólovú platňu so skupinou Limit. V skúške času obstoja i ostatné piesne ako Margaréta, S tou nádejou choď spať, Ty vieš, mama alebo Čím viac máš, čo je aj jediná Žbirkova skladba, ku ktorej zložil slová Boris Filan.

Skupina Modus vznikla už v roku 1967. Foto: Peter Procházka
modus Skupina Modus vznikla už v roku 1967.

Staré novinky

Zaujímavé je, že keď sa Modus – aj vďaka rastúcej popularite – rýchlo dostal z nemilosti a v roku 1979 opäť zavítal do štúdia, aby konečne vydal debutovú platňu, žiadnu z uvedených piesní, ktoré teraz vyšli na Nultom albume, už nepoužil.

Ani také hity ako Úsmev, Dievčatá či Veľký sen mora. Zanevreli členovia skupiny na svoju starú tvorbu? Žbirka to neskôr vysvetľoval tým, že kapela sa za ten čas už umelecky posunula a nechcela sa vracať do minulosti.

O to viac treba oceniť Nultý album. Je milou spomienkou aj na skladby, ktoré by inak upadli do zabudnutia. Pod hlavičkou Opusu ho do distribúcie zaradilo hudobné vydavateľstvo Warner Music. Vychádza na dlhohrajúcej platni aj na CD. Radosť z neho má i Lehotský.

invalid Čítajte viac Rozhovor: Raper Rytmus prerobil pesničku Úsmev na rómsky čardáš

„V tom čase Opusu prekážali chrapľavé hlasy a to, že sme na tú dobu produkovali vraj západnú hudbu. Publikum nás vždy podržalo, koncerty sme mali vypredané, boli plné sály a fanúšikovia si vynútili našu hudbu. Našťastie sme mohli koncertovať. Vyšlo vtedy len pár singlov, lebo nám zakázali vydať LP. Tento nápad veselo oceňujem. Bude to krásny doplnok mojej tvorby,“ zhodnotil známy hudobník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Miroslav Žbirka #Marika Gombitová #Modus #Janko Lehotský