Ktorá speváčka je chodiaci morálny kódex popmusic? Textár Ľuboš Zeman je jej "krstným otcom" už 40 rokov

Ľuboš Zeman je uznávaný básnik, publicista a textár, písal pre Elán (Kaskadér, Zlodej slnečníc, Život a iné), pre Vaša Patejdla (Nepriznaná, Voňavky dievčat a iné), Roba Grigorova (Monika a iné), pre Mira Žbirku (Drahá). Predtým napísal pre Karola Duchoňa slávny Čardáš dvoch sŕdc, pre Věru Špinarovú lýrové Lúčenie, pre Janu Kociánovú Pár nôt, pre Júliu Hečkovú Taliansky muzikál. Dokopy niekoľko sto piesňových textov. Pred rokmi objavil ako mladý talent speváčku Beátu Dubasovú, nedávno sa stal krstným otcom jej výberovej platne aj autorom textu jej najnovšej pesničky. Jej "krstným otcom je však už viac ako štyridsať rokov.

29.05.2023 06:00
Ľuboš Zeman Foto:
Básnik, textár, novinár a publicista Ľuboš Zeman.
debata
Video
Zdroj: TV Pravda

Ako ste objavili Beátu Dubasovú?

Som jej „krstným otcom“ štyridsaťjeden rokov, pretože som ju objavil na festivale Košický zlatý poklad v roku 1982. Spolu s Paľom Danišovičom sme boli v porote a ja som vycítil, že táto žena môže v slovenskej populárnej hudbe niečo znamenať. Musia jej však pomôcť autori a musí sa vysielať v rozhlase. Boli sme hudobní redaktori, dostali sme ju do nahrávacieho štúdia. Zoznámil som ju s textárom Romanom Spišiakom, ktorý bol neskôr aj jej životným partnerom, a spolu s mojím kolegom Paľom Danišovičom vytvorili autorskú trojicu a desiatky pesničiek, ktoré sa dodnes hrávajú v rádiách. Sledoval som ju desiatky rokov, aj keď som robil iné projekty – s Elánom, s Vašom Patejdlom a s Robom Grigorovom.

Beáta Dubasová v začiatkoch svojej kariéry

Beáta Dubasová v začiatkoch svojej kariéry

Fotogaléria
Rok 1981, karneval vo Svidníku.
Prvá zostava skupiny Kamene: Jindro Plánka,...
+8Skupina Kamene 1986: zľava: technik a vodič -...

Pre Beátu Dubasovú a Vaša Patejdla ste potom napísali duet Muzikantské byty, ako vznikol?

Pred Bratislavskou lýrou Vašo Patejdl hľadal speváčku a ja som ho upozornil na Beátu. Pesnička Muzikantské byty dostala Cenu novinárov a Beáta ukázala, že je už ostrieľaná speváčka, ktorá sa nebojí televíznych kamier, reflektorov ani veľkého počtu divákov. Dozrievala ďalej a dnes je z nej skutočná „lady slovenskej populárnej hudby“. Má vyhranený umelecký názor, nemá za sebou nijaký škandál, ku svojej kariére nikdy nepotrebovala bulvárne pikantérie. Nikdy nespievala vulgarizmy ani erotické skladby, vyhla sa excesom a vždy si hľadala to, je jej blízke a v súkromí viedla krásny rodinný život. Považovali sme ju za chodiaci morálny kódex v slovenskej populárnej hudbe. Všetko dobré okolo nej sa premietlo aj do jej hlasu a spieva iba o tom, čomu sama verí.

beata dubasova, Beáta Dubasová Čítajte viac Beáta Dubasová oslavuje šesťdesiatku novou platňou. Dievča z reklamy spoznalo Pierko pravdy

Teraz ste sa znova stretli pri novej pesničke Pierko pravdy.

Keď prišla pandémia, rúška sa nedali kúpiť a ona mi rúško ušila. Poďakoval som sa, ale ona chcela, aby som jej za to rúško niečo napísal. Tak sme jej s Vašom Patejdlom napísali pesničku Pierko pravdy, v ktorej je jej život. V texte je jej svetonázor a som rád, že sa ľuďom páči. Prajem jej, aby ďalších šesťdesiat rokov prinášala ľuďom krásny spev a dobrú tvorbu slovenských autorov.

Video
Beáta Dubasová spieva Pierko pravdy / Zdroj: TV Pravda

O čom hovorí Pierko pravdy?

V egyptskej mytológii keď človek prišiel do podsvetia, kde bolo na jednej strane peklo a na druhej nebo, kam človek patrí, rozhodla váha. Na jednu stranu dali srdce a na druhú pierko pravdy: ak bolo srdce zaťažené hriechmi, pierko prevážilo a človek išiel do pekla, ak žil dobrým, čistým životom, pierko pravdy ostalo v rovnováhe a človek išiel do neba. Preto sa v pesničke spieva „mám srdce ľahšie ako pierko pravdy“. Beáta je naozaj čistá osobnosť a aj v mytologickom svete by určite obstála. Pieseň sa končí slovami: život je rebrík o sny opretý – každý má svoje sny, no ona za nimi kráča slušne, so cťou.

Michal Kovalčík Zoran Michalčák Kamene beata dubasova, Beáta Dubasová Čítajte viac Peniaze sme nemali, ale veselí sme boli, spomínajú hudobníci z prvej kapely Beáty Dubasovej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beáta Dubasová #Ľuboš Zeman