Beyoncé je na turné a prispela ním vo Švédsku k inflácii

Mysleli ste si, že za rast cien môže vojna na Ukrajine alebo výpadky v dodávateľskom reťazci? Asi nepoznáte Beyoncé, píše server BBC News. Začiatok jej turné vo Švédsku minulý mesiac vyvolal taký veľký dopyt po hoteloch a reštauráciách, že sa premietol do ekonomických štatistík krajiny. Májová inflácia 9,7 percenta bola vyššia, než očakávali prognózy, a podľa analytika z banky Danske Bank Michaela Grahna za tým čiastočne stojí práve americká popová superstar.

15.06.2023 14:00
beyonce Foto:
Beyoncé počas koncertu vrámci svetového turné k albumu Renaissance.
debata

„Nevinil by som Beyoncé z vysokej inflácie, ale jej vystúpenie a celosvetový dopyt po jej koncerte vo Švédsku k tomu zrejme trochu prispeli,“ povedal Grahn pre BBC.

Podľa BBC niet pochýb o tom, že speváčkino prvé sólové turné po siedmich rokoch je veľkým ekonomickým momentom. Prinajmenšom jeden z odhadov uvádza, že do konca septembra, kedy je naplánovaný posledný koncert, by mohlo zarobiť takmer dve miliardy libier.

Podľa portálu Airbnb sa po oznámení turné prudko zvýšilo vyhľadávanie ubytovania v mestách, kde sú koncertné zastávky. Vstupenky sa mnohokrát vypredali v priebehu niekoľkých dní a ich ceny na trhu s prepredajom prudko vzrástli.

Do britského Cardiffu sa zišlo 60-tisíc ľudí, vrátane fanúšikov z Libanonu, Spojených štátov a Austrálie. Dopyt po hotelových izbách v Londýne bol taký silný, že v jednom prípade boli z hotelov podľa BBC vyhnaní ľudia bez domova, ktorých do nich predtým umiestnila radnica.

Na koncerty v Štokholme, kde Beyoncé vystúpila pred 46-tisícovým davom, sa tiež zišli fanúšikovia z celého sveta. Boli medzi nimi prevažne ľudia zo Spojených štátov, kde silný dolár voči švédskej korune prispel k tomu, že sa vstupenky v tejto severskej krajine zdali byť relatívne výhodné.

V e-maile zaslanom minulý mesiac denníku The Washington Post popísala agentúra Visit Štokholm rozmach turistického ruchu v meste ako „efekt Beyoncé“.

Harry Styles Čítajte viac Rok Harryho Stylesa? Umelec roka zase bodoval

Inflácia vo Švédsku dosiahla v decembri 2022 vrchol 12,3 percenta, v apríli tohto roku predstavovala 10,5 percenta a v máji 9,7 percenta.

Aby mala jedna hviezda taký vplyv, „je veľmi vzácne“, povedal Grahn BBC a dodal, že podobný efekt môžu mať aj veľké futbalové turnaje. Dodal, že v júni očakáva návrat trendov do normálu.<čtk>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce