Projekt Mňa sa to (ne)týka ide do škôl rozširovať vedomosti o extrémizme a holokauste

Mňa sa to (ne)týka je umelecko - vzdelávací projekt, ktorý začína svoju kampaň v septembri a počas štyroch dní osloví približne 700 gymnaziálnych študentov. Jeho zámerom je rozšíriť vedomosti o témach radikalizácie, extrémizmu, antisemitizmu a holokauste. Dohodnuté sú gymnáziá v Michalovciach, Prešove, Topoľčanoch a Žiline v termíne od 18. do 21. septembra.

17.09.2023 14:00
Dystopic requiem quartet Foto:
Dystopic Requiem Quartet a Miroslav Tóth uvedú skladbu Black Angels Songs na školách.
debata

Projekt vzniká z iniciatívy hudobného skladateľa Miroslava Tótha s tématickou skladbou Black Angels Songs pre sláčikový kvartet s elektronikou v spolupráci s Medzinárodným kresťanským veľvyslanectvom v Jeruzaleme, so židovskou komunitou na Slovensku, DSH a Múzeum Holokaustu v Seredi, za finančnej podpory Ministerstva školstva, Nadácie otvorenej spoločnosti a Nadácie Proactiva.

Vzdelávanie na školách tak prepája odborný, historický a umelecký vhľad do problematiky. Diskusia s aktérmi je prepojená s hudobnou skladbou Black Angels Songs. Zároveň bude osadená pamätná tabuľa na obete deportácii v Michalovciach a Dubnici nad Váhom. Tabuľa v Michalovciach vytvorila Lucia Mlynčeková (laureátka Národnej ceny za dizajn). Medzi účinkujúcimi sú: Martin Korčok, Ivan Kamenec, Juraj Stern, Peter Chudý, Fedor Blaščák ako aj hudobné teleso Dystopic Requiem Quartet s Miroslavom Tóthom. Iniciatíva reaguje na zhoršujúci trend dezinformačnými kampaní a má pomôcť ku kritickému rozlišovaniu informácii. Zároveň reaguje na výskyt necitlivosti pri utláčaní menšín, ktorých stúpajúci trend je znepokojujúci. Z toho vyplývajúca nízka úroveň kritického myslenia a nezáujem o históriu vedú k radikalizácii v spoločnosti.

Dystopic requiem quartet Čítajte viac Hudbou proti vojne! Vypočujte si Néniu pre Ukrajinu

Na jeseň 2020 v rámci Koncertu pre všímavých v Kultúrnom prostriedku T3 v Bratislave odpremiéroval so súborom Dystopic Requiem Quartet prvú časť cyklu Black Angels Songs, ktorá tematizuje tragické dôsledky fašizmu. Zaznela v čase, keď sa o niekoľko ulíc ďalej v centre mesta konal protest pravicových radikálov, futbalových ultras, proruských aktivistov, ľavicový populistov a odporcov vládnych protipandemických opatrení.

Druhá časť Black Angels Songs mala premiéru na výročie vojnového Slovenského štátu, 14. marca 2021, a konala sa v parku na mieste bývalého židovského cintorína v Bytči, organizovanom Kultúrnym centrom Hviezdne noci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Tóth