Hex a Emma Drobná: Sme na rovnakej vlnovej dĺžke. V hudbe vek nevnímame

Po tom, ako skupina Hex zožala veľký úspech so skladbou Pomaranče z Kuby, prichádzajú s novým singlom Navždy mladí. Na spoluprácu si tentoraz prizvali Emmu Drobnú, ktorá sa zúčastní aj ich turné s názvom Kde je tu láska Tour 2023. To sa začína 7. novembra v Poprade, následne poputuje mestami Žilina, Trenčín, Námestovo, Bratislava, Hlohovec a Košice, pričom posledný zo série koncertov sa uskutoční 29. novembra v Banskej Bystrici. Hexáci Fefe, Yxo a Tybyke nám spolu s Emmou Drobnou porozprávali o myšlienke, ktorá stojí za ich novou skladbou, aj o tom, ako prebiehalo natáčanie videoklipu.

28.09.2023 06:00
Hex a Emma Drobná Foto: ,
Členovia skupiny Hex: zľava Tibor "Tybyke" Szabados, Martin "Fefe" Žúži a Tomáš "Yxo" Dohňanský s Emmou Drobnou.
debata

Skladba Navždy mladí je akoby moderným prerozprávaním príbehu Rómea a Júlie. Je pre vás predstava zomrieť mladý romantická?

Martin „Fefe“ Žúži: Ťažko povedať, že akákoľvek smrť je romantická. Je to však večná literárna a filmová téma, vidíme to všade okolo seba. Išlo nám skôr o tú atmosféru, samotná hudba akoby vytvárala veselú emóciu. Príbeh zrejme každý neodčíta tak, ako som sme ho mysleli, každý si v ňom nájde to svoje. Je trochu pochmúrny.

Vždy som mal v hudbe rád tento trend, napríklad kapely ako The Smiths či The Cure mávali veselú gitarovú hudbu, ktorú sprevádzali jemne pochmúrne texty. Vytváralo to veľmi pekný kontrast. Skladba určite nijako na nič nenavádza, je to len emócia, ktorá je ešte umocnená tým, že ide o duet, v ktorom Emma so Šarkanom fantasticky spievajú. Dopadlo to presne tak, ako sme si predstavovali.

Hex a Emma Drobná o spoločnej skladbe Navždy mladí
Video
Zdroj: TV Pravda

Emma Drobná: Ja by som sa zrejme najviac stotožnila s tým názorom, že si tam každý môže nájsť to svoje. Môže si ten text „preložiť“ podľa toho, ako si to sám predstavuje. Nemyslím si, že každý za tým vidí tragédiu, pre niekoho to môže znamenať niečo iné. Napriek textu mám z piesne pozitívnu emóciu, baví ma.

Prečo ste si k spolupráci prizvali práve Emmu Drobnú?

Tomáš „Yxo“ Dohňanský: Máme pocit, že je na rovnakej vlnovej dĺžke ako my, je to veľmi milý človek, a tam to celé začína. Okrem toho je to fantastická umelkyňa. Keď začne spievať, či už ide o našu skladbu, alebo jej vlastné pesničky, verím, že to celé prežíva. Je veľmi muzikálna. Jej hlas perfektne sadol k tomu Šarkanovmu. Keď sme ju oslovili, netušili sme, že až takto pekne to dopadne. Je nám veľmi umelecky blízka.

Fefe: Zaujímavé na tom je, že spieva po slovensky, lebo väčšinou spieva v angličtine. Emmina slovenčina je úplne čarovná, bol som pozitívne šokovaný, keď som ju počul spievať. Išla po tom texte, takže som jej nič nemusel hovoriť, vykreslila to ešte lepšie, než som si predstavoval. Bol som z toho úplne nadšený.

ED: No a kto by potom nešiel s takouto kapelou, keď sú samá chvála a komplimenty (smiech). Ďakujem chalani, tiež sa veľmi teším a som rada, že to takto vnímate.

Čím vás oslovila táto konkrétna skladba?

ED: Text, hudba, melódia a spevové linky, celé to akosi sadlo. Pre mňa bola vždy tvorba kapely Hex veľmi príjemná, a naďalej aj zostáva. Nie je to nič špecifické, povedala by som, že je to celkový balíček, ktorý ma baví, a takisto ma baví aj kapela Hex.

Cítili ste medzi sebou nejaké medzigeneračné rozdiely?

ED: Toto je veľmi častá otázka, asi sa s ňou budeme stretávať stále. Nemyslím si, že je úplne okej stále to riešiť. Spolupráca medzi ľuďmi môže byť v akomkoľvek veku. Bola by som nerada, keby toto ubralo pozornosť od skladby alebo turné.

Yxo: V hudbe a umení celkovo absolútne nevnímam vek. Je veľmi príjemné, že v umení nemusíme riešiť vek. Naša energia je stále rovnaká, možno dokonca väčšia, než sme mali na začiatku kariéry. Čo sa týka hudby, vnímame ju kvalitnejšie ako kedysi, aj ju robíme trošku inak. Mám pocit, že je to stále lepšie a lepšie. Nemá to nič spoločné s vekom.

Fefe: Toto je podľa mňa veľmi zaujímavá otázka, na ktorú by som chcel odpovedať komplexnejšie. V dnešnej dobe sa rozoberajú spoločenské témy, ktoré rozdeľujú spoločnosť na x častí a myslím si, že je absolútne opomínaná téma veku.

Socializmus vytvoril ideologickú konštantu, že keď má niekto nad 55 rokov, tak je to starec s paličkou, ktorý začína byť pomaly dementný, mal by zostať doma na predzáhradke, štrikovať a pripravovať sa na dôchodok, prípadne kŕmiť mačky.

Na školách aj v médiách by ale mali hovoriť o tom, že ľudia po 50. roku života môžu byť veľmi aktívni, či už hovoríme o športe alebo umení. V hlave sa stále cítia, akoby mali 20 rokov, akurát majú viac skúseností. Je to fantastické. Ako vždy hovorím, vedecko-technický pokrok možno zabezpečí, že budú žiť ďalších 70 rokov. Bol by som teda rád, keby sa táto téma otvárala častejšie.

Počas toho, ako sme spolupracovali s Emmou, som vôbec nerozmýšľal nad tým, že je od nás mladšia. Pozerám sa na to tak, že spieva fantasticky, rozumie tomu, čo spieva, nemá žiadne spevácke ani ľudské maniere, čoho si veľmi vážim. Vôbec som nemal nutkanie správať sa k nej inak alebo jej dávať nejako najavo, že je mladšia, a rovnako ani ona nám nehovorila nič ako „Ujo, pozor, schod.“ (smiech).

Tibor „Tybyke“ Szabados: Pred rokmi sme hrali koncerty s gitaristom, ktorý bol tiež vo veku Emmy, a nikoho vtedy nenapadlo, že by s nami nemal hrať, pretože je mladý. Bolo to úplne prirodzené a v poriadku. V tomto teda pokračujeme a tešíme sa z toho.

HEX royal oak Robert Viglasky Čítajte viac ROZHOVOR: Odpoveďou na všetko je láska. Aspoň podľa skupiny Hex

S Hexákmi pôjdete aj na jesenné turné. Čo okrem tejto skladby budete ešte spievať?

ED: Ešte to nemáme úplne uzatvorené, musíme si k tomu všetci sadnúť a porozprávať sa, aby to k sebe celé pasovalo. Mám už nejaký svoj výber, ale ešte to samozrejme preberieme s chalanmi.

Yxo: Emma nebude náš predskokan, bude zakomponovaná do celého programu. Určite spolu budeme spievať tento duet. Už dlhšie s nami spieva pesničku Chvíľu áno, chvíľu nie, takže aj na ňu príde. Chceme, aby s nami spievala aj nejaké ďalšie hexácke skladby, možno si dáme nejakú cover verziu a určite si s ňou chceme zahrať a zaspievať aj jej pesničky. Takto by to celé malo vyzerať a už teraz mám motýliky v brušku z toho, ako to celé dopadne. Ale tešíme sa na to, pretože Emma miluje hudbu, my milujeme hudbu, a to je to najpodstatnejšie.

Pred časom ste mi spomínali, že sa neradi fotíte. Ako to máte s natáčaním videoklipov?

Yxo: Teraz sme zažili veľmi príjemné natáčanie videoklipu s Borisom Holečkom, jeho manželku Veronikou a s celým ich tímom. Keď je všetko pripravené a všetko tak, ako má byť, tak to „odsejpá“. S predchádzajúcimi klipmi, ktoré sme točili k tomuto albumu, to bolo podobné. S fotením je to trošku horšie, lebo sa nevieme úplne tváriť. Pri tom klipe sa dá nejako schovať, a keď je tam taká krásna a nežná dáma, ako Emma, je to o to krajšie.

Tybyke: Ešte predtým, než sme sa spoznali s Emmou, sme mali takú zásadu, že klip áno, ale bez skupiny Hex. Vôbec sme v nich neúčinkovali, pretože je to hrozná oštara, ale teraz sa to všetko zmenilo. S krásou prišla aj chuť natáčať ďalšie videoklipy. Teraz už treba len nové pesničky, aby sme mohli točiť ďalšie skvelé klipy.

Hex Čítajte viac VIDEO: Koncert skupiny Hex v Starom meste narušila polícia

Fefe: Nahraté ich už máme, takže určite budeme točiť. Pri tých klipoch si vždy uvedomím, aká ťažká je herecká profesia. Čas, ktorý vidíme na plátne alebo v televízii, je krátky, ale skutočnosť je úplne iná. Väčšina času z natáčania sú prestoje. Je tam veľa ľudí, ktorí držia svetlá, kamery či klapky. Je to teda naozaj náročná práca, ja by som ju asi nevedel robiť, pretože som dosť akčný a za jeden deň by som sa zbláznil.

ED: Nevedela som o tom, že sa chalani neradi fotia. Na tom natáčaní som totiž mala pocit, že si to všetci veľmi užívajú. Bol to super zážitok, ale tiež si myslím, že to záleží na spoločnosti. Vzájomne sme si všetci porozumeli, takže atmosféra na natáčaní bola fajn.

Ako vznikol nápad zakomponovať do videoklipu umeleckú choreografiu?

Yxo: Tvorcom videoklipu Borisovi a Veronike sme dali voľnú ruku. Mali sme stretnutie, na ktorom nám odprezentovali, ako by mal klip vyzerať. Povedali, že doň chcú vniesť jemnosť toho tanca. Choreograf Lacko Cmorej vybral dvoch nádherných ľudí, ktorí dotvárajú myšlienku textov a hudby. Takže oni to mali na starosti a my sme s výsledkom veľmi spokojní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #videoklip #hudba #rozhovor #Hex #video #Emma Drobná