Slovenské Grammy sú rozdané. Ktorí hudobníci sú najúspešnejší?

Veľká muzikantská rodina sa zišla na odovzdávaní slovenských hudobných cien v Divadle P. O. Hviezdoslava. Pretože, ako zaznelo z viacerých úst, hudba spája naprieč žánrami aj generáciami. Odrazilo sa to aj na oceneniach, ktoré udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA). Získali ich skladatelia, čo tvorili históriu slovenskej hudby, aj známe tváre mainstreamu a mladé talenty.

13.10.2023 07:00
Katka Žbirková cena SOZA Foto: ,
Najúspešnejším hudobným nosičom roka sa stal album Posledné veci Mekyho Žbirku. Cenu SOZA počas galavečera prevzala manželka Mira Žbirku Katarína Žbirková.
debata
Slovenské Grammy sú rozdané

Ktorí hudobníci či autori sú najúspešnejší?

Fotogaléria
Najhranejšou slovenskou skladbou v online...
Cenu SOZA pre najúspešnejšieho autora hudobných...
+5Najúspešnejším, teda najpredávanejším hudobným...

Naj pieseň, naj album

Autorský zväz vyhlasuje v populárnej hudbe tzv. „štatistické ceny“, ktoré skladateľom, hudobníkom, interpretom aj textárom udeľujú vlastne samotní poslucháči – tým, že počúvajú ich piesne či celé albumy. V tomto roku k oceneniam pribudla nová kategória pre najhranejších autorov v on-line priestore a v nomináciách viedol skladateľ, spevák a hudobník Adam Ďurica. Napokon aj získal cenu, jeho skladba Zatancuj si so mnou sa stala najhranejšou slovenskou on-line skladbou roka. „Cením si to o to viac, že v on-line prostredí kraľuje hip hop,“ povedal v reakcii na ocenenie. Najúspešnejším autorom v on-line priestore je Koloman Magyari (Kali).

Meky by sa z ceny za svoj album tešil, hovorí Katka Žbirková
Video
Manželka Mira Žbirku chystá na vydanie knihu o živote s Mekym aj vinylový box jeho albumov. / Zdroj: TV Pravda

Najúspešnejším hudobným nosičom, resp. albumom roka, či už v podobe vinylu, alebo CD, sa stal album Mekyho Žbirku Posledné veci, ktorý si Slováci a Slovenky vlani kupovali najviac. Cenu za zosnulého manžela prevzala dojatá Katarína Žbirková. „Táto cena je pre mňa špeciálna, pretože sa týka albumu Posledné veci a že sa ľuďom na Slovensku páči – je to cena za najpredávanejší album minulého roka. Mekyho by to potešilo, mal rád, keď ľudia všimli najnovšie veci a na tomto albume pracoval do svojich posledných dní,“ povedala pre Pravdu.

david zbirka titulna Čítajte viac Mekyho Posledné veci dokončil syn David katka Žbirková Čítajte viac Katka Žbirková: Taká láska neumiera. Píše o nej v knihe Môj život s Mekym

Celkovo sa najhranejšou slovenskou skladbou stala pieseň To okolo nás, ktorú pre skupinu Para otextovala Jana Kirschner s Matúšom Vallom. Hudobne má táto pieseň rekordný počet spoluautorov: Daniel Buzinkay, Peter Hrabě, Jana Kirschner, Tibor Kökény, Matej Kubičár, Oliver Sadovský a Matúš Vallo.

Najúspešnejším skladateľom na Slovensku sa stal Ivan Tásler, ktorý má doma už dvanásť cien SOZA. Najúspešnejším textárom v histórii cien SOZA je Kamil Peteraj, ktorý má na svojom konte nielen sedem „čisto“ textárskych, ale aj desať „spoločne-autorských“ cien. V posledných štyroch rokoch ovládol túto kategóriu Vladimír Krausz, inak to nebolo ani teraz. „Obhájiť cenu je oveľa ťažšie, ako získať ju prvý raz,“ tvrdí, ale všetky svoje ocenenia zrátané nemá.

V kategórii Najúspešnejší mladý autor do 25 rokov v minulosti zvíťazil Adam Ďurica, neskôr si štyri roky za sebou udržala prvenstvo Celeste Buckingham a po nej v roku 2021 sa stal víťazom Jozef Šarišský. V roku 2022 bola najúspešnejšou mladou autorkou Nikola Barľaková. „Ako študentka som spievala gospel, neskôr v acapelle For You, pre ktorú som tiež napísala množstvo aranžmánov aj vlastnú skladbu Tieň a zrejme preto som si mohla prevziať takú krásnu sošku,“ predstavila sa mladá speváčka a autorka.

Cenu SOZA pre najúspešnejšieho mladého autora... Foto: TASR, Jaroslav Novák
ceny SOZA2022 nikola barľaková Cenu SOZA pre najúspešnejšieho mladého autora do 25 rokov si prevzala Nikola Barľaková.

Veľká cena a Zlatá kniha

Hudobný skladateľ Ladislav Burlas získal Veľkú... Foto: SOZA
LADISLAV BURLAS Hudobný skladateľ Ladislav Burlas získal Veľkú cenu SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský), ktorá sa udeľuje za celoživotný prínos hudobnej kultúre.

Veľkú cenu SOZA za celoživotný prínos hudobnej kultúre získali hudobný skladateľ v oblasti symfonickej hudby a tiež muzikológ Ladislav Burlas, autor viac ako 150 odborných muzikologických prác. Druhú Veľkú cenu SOZA udelila skladateľovi a husľovému virtuózovi v oblasti ľudovej hudby Štefanovi Molotovi, ktorý bol koncertným majstrom Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu a viedol aj ľudovú hudbu SĽUK-u. "Pokračujeme v tradícii, že autorov, ktorí sa významne zaslúžili o rozvoj slovenskej hudobnej tvorby, oceníme slávnostným spôsobom, čím vyjadríme vďaku za ich prínos pre slovenskú hudobnú kultúru,“ uviedol predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr.

Do Zlatej knihy SOZA boli zapísaní Andrej Lieskovský, Viola Muránska (za rok 2021) a Jozef Malovec a Braňo Hronec (za rok 2022). Toto ocenenie sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby.

Najväčšie hity hudobného skladateľa Andreja Lieskovského, legendy slovenskej populárnej hudby
Video
Evergreeny z pera Andreja Lieskovského zazneli aj počas slávnostného galavečera v podaní acapella skupiny For You. / Zdroj: TV Pravda

Andrej Lieskovský pôsobil ako rozhlasový hudobný redaktor a dramaturg, skomponoval viac ako 200 tanečných skladieb, ktoré naspievali Eva Kostolányiová, Karol Duchoň, Gabriela Hermélyová, Melánia Olláryová a ďalší. Zmes jeho najúspešnejších piesní ako Skryl sa mesiac za obláčik, Vám o láske spievam, Môj manžel, Až bude pokosená tráva zaznela aj na slávnostnom galavečere. „Jeho hudba bola veľmi melodická, "išla ľuďom do uší“ a mnohí si tie pesničky dodnes pospevujú, aj keď ich autor už dávnejšie nežije. Zostal v mysliach a v srdciach ľudí a my ako rodina si to veľmi vážime," povedala vnučka Andreja Lieskovského Iveta Paceltová.

Viola Muránska bola rozhlasovou režisérkou aj textárkou (Túžba, Verím, Tvoja dlaň je láska), spolupracovala najmä so skladateľom Igorom Bázlikom, neskôr bola jej dvornou speváčkou Eva Kostolányiová.

jozef malovec LP Čítajte viac Jozef Malovec bol osobnosť slovenskej hudobnej avantgardy, narodil sa pred 90 rokmi

Jozef Malovec bol na Slovensku priekopníkom elektroakustickej hudby a stál pri zrode rozhlasového Experimentálneho štúdia, ktoré poskytlo skladateľom významný priestor. Je autorom prvej autonómnej elektroakustickej skladby na Slovensku – Orthogenesis (1969), ktorá získala medzinárodné uznanie a tvoril tiež filmovú hudbu, napríklad k filmu Obrazy starého sveta či k animovanej rozprávke Puf a Muf. Braňo Hronec bol významným hudobným skladateľom aj interpretom, spolupracoval so spevákmi a speváčkami ako Jana Beláková, Eva Kostolányiová, Eva Máziková, Marcela Laiferová a iní. Zložil vyše 300 skladieb, komponoval hudbu k rozhlasovým a televíznym hrám a bol tiež rozhlasovým hudobným režisérom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ceny SOZA