Peter Nagy je bez ženy stratený

Spevák, skladateľ, textár aj producent a fotograf Peter Nagy vydáva reedície svojich piatich albumov. Na tom novom bude spievať o ženách, prezradil v rozhovore.

28.10.2023 06:00
peter nagy Foto:
Peter Nagy na českom festivale Benátská s Impulsem.
debata

Reedície prvých albumov speváka, skladateľa, textára, producenta aj fotografa Petra Nagya vychádzajú vo vydavateľstve Opus Po skoro 40 rokoch. Okrem toho vydáva už druhú knihu svojich piesní pre deti pod názvom Peter Nagy pre deti 2, ktorú ilustrovala Zuzana Smatanová. Aké má hudobné novinky, prezradil v rozhovore.

Peter Nagy je bez ženy stratený
Video
Spevák, hudobník a skladateľ chystá novinku. / Zdroj: TV Pravda

Päťkrát vinylová klasika

V októbri postupne vychádza na vinyloch aj CD nosičoch albumy Chráň svoje bláznovstvá, Mne sa neschováš, Myslíš na to, na čo ja?, Ale a Peter Nagy v Štúdiu S. Všetky nové vydania z tejto edície sú obohatené aj o texty piesní.

„Ani som nedúfal, že sa to vráti. Som rád, že v dobe, keď sa vrátila doba lásky k vinylovej klasike, ešte vyjdú znova v reedícii moje prvé albumy. Schválne nehovorím staré albumy, pretože piesne, ktoré spievam, mi pripadajú nové, nedávne, akoby to bolo dnes. Znova sa vrátila tá hodnota nosiča ako artefaktu a vôňa vinylových albumov. Dal som niektorým piesňam krásny život a za to ony dali krásny život mne,“ hovorí spevák a skladateľ k reedíciám.

Peter Nagy Klavir Čítajte viac Mám len jednu tvár, hovorí Peter Nagy

Bláznivá „nagyománia“

Chráň svoje bláznovstvá je debutový album Petra Nagya, ktorý rozpútal v roku 1984 tak intenzívnu „nagyomániu“, akú slovenská pop-music nikdy predtým a ani potom nezažila. 400-tisícový predaj albumu, koncerty v najväčších halách a amfiteátroch, víťazstvá vo všetkých dobových rozhlasových a televíznych hitparádach, víťazstvo v ankete Zlatý slávik, ale aj rozbité výklady obchodov pri uvedení albumu do predaja v Prahe i Bratislave – to všetko boli sprievodné prejavy tejto mánie. Po necelých 40 rokoch vychádza plnohodnotná reedícia tohto legendárneho albumu.

Peter Nagy ako tínedžerský idol. Foto: Opus
Peter Nagy Peter Nagy ako tínedžerský idol.

Album Mne sa neschováš nadviazal v roku 1985 na jeho úspešný debut a v predaji ho ešte prekonal, keď pokoril hranicu 500-tisíc kusov. To sa v histórii slovenskej a českej pop-music podarilo ešte skupine Elán s albumom Detektívka. Peter na tomto albume priniesol veľké hity Sme svoji, či Marcel z malého mesta. Hosťovali na ňom legendy Vašo Patejdl a Laco Lučenič.

Peter Nagy Čítajte viac Pozrite si videoklip k piesni Petrolej z rovnomenného albumu Petra Nagya

Rockovejší aj zrelší

Tretí radový album z roku 1986, Myslíš na to, na čo ja?, prináša výrazný posun v jeho hudobnom smerovaní. Jednotlivé piesne sú rockovejšie a obsahovo závažnejšie. Peter tomuto zároveň prispôsobil aj vizuálny imidž „dospelejšiemu“ prejavu. Zreteľne sa to ukázalo na najväčších hitoch albumu (Myslíš na to, na čo ja?, Láska je tu s vami), ale aj na kontrastných baladách Stará Johanka a Komparzista. Album predznamenal budúce smerovanie Petra Nagya ako univerzálneho a nadčasového interpreta. Sprevádza ho skupina Indigo.

V roku 1987 nadviazal albumom „ALE“, ktorý je zrelý a vyvážený album, definitívne potvrdil Nagyov posun od tínedžerského idolu k zrelému interpretovi. Z toto albumu je známy najmä duet s Jožom Rážom Psi sa bránia útokom, ktorý na klavíri sprevádza Vašo Patejdl, jeho hlas znie v piesni Motýle zblízka.

„Ani som nedúfal, že sa to vráti. Som rád, že v... Foto: Opus
Peter NAGY reedicie LP OPUS „Ani som nedúfal, že sa to vráti. Som rád, že v dobe, keď sa vrátila doba lásky ku vinylovej klasike, že ešte vyjdú znova v reedícii moje prvé albumy. Schválne nehovorím „staré “ albumy , pretože piesne, ktoré spievam mi pripadajú nové, nedávne, akoby to bolo dnes," hovorí Peter Nagy.

V roku 1988 sa rozhodol nahrať živý album v bratislavskom Štúdiu S, ktorý sa stal jeho piatym dlhohrajúcim albumom. Športové haly a amfiteátre tu vystriedalo komorné prostredie Štúdia S, ktorému prispôsobil aj decentné, vo väčšine prípadov unplugged aranžmány piesní. Ako hostí si prizval legendy Pavla Hammela a Vaša Patejdla, pričom ich spoločné piesne (Zabudnuté ciele, Motýle zblízka, Nič nezmení môj svet) patria k vrcholom tohto pozoruhodného albumu.

Peter Nagy a Zuzana Smatanová majú novinku
Video
Zdroj: TV Pravda

Štvrtým v poradí bol v roku 1987 album Ale. Je to po všetkých stránkach zrelý a vyvážený album, na ktorom definitívne potvrdil svoj posun od tínedžerského idolu k zrelému interpretovi.

V roku 1988 sa rozhodol nahrať živý album v bratislavskom Štúdiu S, ktorý sa stal jeho piatym dlhohrajúcim albumom. Športové haly a amfiteátre tam vystriedalo komorné prostredie Štúdia S, ktorému Peter prispôsobil aj decentné, vo väčšine prípadov unplugged aranžmány svojich piesní.

Peter Bič Project, TRIBUTE TO MIRO ŽBIRKA 70, koncert Čítajte viac Peter Nagy Žbirkovi nezávidel, Peter Bič sa naňho ako dieťa hral

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Peter Nagy