Tradičnú salsu a reggaeton na Kube valcuje K-pop. Teenagerom učarovala Južná Kórea

Juhokórejský hudobný štýl, pre ktorý sa vžilo označenie K-pop, už zaplavil väčšinu sveta - a teraz sa konečne dostal aj na brehy komunistickej Kuby, ktorá svojho času zakázala hudbu britskej kapely Beatles.

14.11.2023 10:00
bts Foto:
Jung Kook zo skupiny BTS počas koncertu v New Yorku.
debata

„S K-popom som sám sebou. Môžem sa oslobodiť,“ tvrdí sedemnásťročný milovník tohto štýlu Mikel Caballero, ktorý rovnako ako mnoho jeho rovesníkov trávi každý týždeň hodiny zdokonaľovaním choreograficky precíznych krokov juhokórejských popových senzácií, ako je BTS alebo Blackpink.

Odvtedy, čo Kubánci pred piatimi rokmi konečne získali prístup k mobilnému internetu, sa toho v krajine, kde si vláda jednej strany udržuje pevnú kontrolu nad mnohými aspektmi života, veľmi zmenilo. K dispozícii sú aplikácie pre rozvoz a doručovanie jedla, sociálne médiá a prístup k niektorým zábavným stránkam ako je YouTube. Niektorí Kubánci teraz oslavujú Halloween, jeden z typických sviatkov v Spojených štátoch, ktoré už viac ako šesť desaťročí voči Kube uplatňujú sankcie.

Mikelova kamarátka Samyla Trujillová má štrnásť a vyznávačkou K-popu je už štyri roky. „Keď som videla BTS… povedala som si: ‚Chcem tancovať ako oni,‘“ hovorí Samyla, ktorá si na počesť módy svojich idolov zafarbila vlasy na jasne červenú farbu. „A potom, keď mi ukázali Blackpink, som si pomyslela: ‚Jé, to sú dievčatá, chcem byť ako ony!‘“

Má plagáty a tričká s tvárami K-popových umelcov a sleduje kórejské seriály vybavené titulkami. V dome v hlavnom meste Havana, kde býva so svojou babičkou, Samyla pravidelne mení obývaciu izbu na tanečný parket, kde s Mikelom trénujú kroky K-popových kreácií.

Berú to úplne vážne. Samyla Trujillová, ktorá v detstve tancovala v tradičnej karibskej tanečnej skupine, dúfa, že sa jedného dňa stane prvým domácim kubánskym idolom K-popu. A spoločne s Mikelom snívajú o tom, že sa jedného dňa dostanú do Soulu. „Páči sa mi odtiaľ všetko,“ hovorí Mikel s rozžiarenými o­čami.

Kuba má diplomatické styky s komunistickou Severnou Kóreou, ale nie s jej južným demokratickým susedom. Dvadsaťjedenročný Alejandro Achin povedal, že K-pop je pre Kubáncov, ktorí sú „zvyknutí na stále rovnaký rytmus, rovnakú rutinu salsy a reggaetonu, úplne novou skúsenosťou“. V roku 2019 si Achin splnil sen vystupovať v Soule po tom, čo so svojou skupinou vyhral amatérsku K-popovú súťaž v Havane.

Pre Ho Hjon-čong, ktorá vyučuje v juhokórejskom kultúrnom a jazykovom centre, ktoré bolo v kubánskom hlavnom meste otvorené v minulom roku, má K-pop univerzálnu príťažlivosť, ktorá presahuje politiku. „Väčšina kórejských piesní vyjadruje obavy mladých ľudí, je v nich to, čo si myslia, a ich obavy o budúcnosť,“ povedala agentúre AFP. Centrum, kde táto Juhokórejka učí spoločne so štyrmi Kubáncami, má 150 študentov a nemá dosť kapacity prijať ďalších záujemcov, pretože záujem o všetko juhokórejské na Kube neustále rastie.

kuba hudobne hnutie neuva trova Čítajte viac Kubánske hudobné hnutie Nueva Trova vyhlásili za súčasť kultúrneho dedičstva

Dvadsaťročná študentka Ia Gonzálezová sa už niekoľko mesiacov v centre učí kórejsky a je nadšená zakaždým, keď spozná nejaké slovo v niektorej zo svojich obľúbených K-popových piesní. „Kórejčina nie je ťažká. Sú tam síce ťažké časti, ale keď človek naozaj miluje to, čo robí, vloží do toho maximum a všetku vášeň, potom sa to dokáže naučiť,“ povedala agentúre AFP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #salsa #K-pop