Nový album Zuzany Smatanovej pokrstil na koncerte živý krkavec a sedem hostí

Nový album Zuzany Smatanovej s názvom Rozprávač je dvojalbum zabalený v knižke, ktorá obsahuje siedmy album hudobníčky, ale aj výberovku najväčších hitov pri príležitosti Smatanovej dvadsiateho výročia na scéne.

17.11.2023 06:00
smatanova Foto:
Zuzana Smatanová upozorňuje novým albumom aj na prevenciu duševného zdravia.
debata

„Rozprávač je môj najosobnejší a najintímnejší album. Vznikal približne dva a pol roka a časť z neho aj v období, kedy som bojovala s vyhorením a liečila sa z hlbokej depresie. Rozprávam v ňom príbeh o prežívaní všetkých tých ťažkých stavov, o tom, ako som si sľúbila, že ten boj vyhrám a prežijem. Album ale rozhodne nedefinujem ako smutný alebo depresívny, je naopak plný nádeje a hlbokých emócií, ktoré som prostredníctvom hudby zo seba dostala. Chcela som ním poukázať na krehkosť človeka, a aké dôležité je starať sa o duševné zdravie. Necítiť hanbu ozvať sa a poprosiť o pomoc, pretože depresia je choroba, ktorá sa dá liečiť,“ povedala speváčka.

S Petrom Nagyom pokrstili aj spoločnú knižku so...
Zuzana Smatanová a skupina Desmod.
+6Zuzana Smatanová počas trojhodinového koncertu,...

„Symbolom tohto neľahkého obdobia sa pre Smatanovú stal živý krkavec. "Na obale albumu mi sedí na hlave. Chcem sa poďakovať sokoliarom Aquila z Bojníc za skvelú spoluprácu, samička Blue bola špeciálne cvičená na to, aby dokázala pózovať pred objektívom fotoaparátu,“ dodala.

Krst albumu sa uskutočnil ešte pred jeho vydaním. Lepšiu príležitosť ako koncert k 20.temu výročiu, a spoločnosť exkluzívnych krstných rodičov a milovaných fanúšikov, by sa veru nepodarilo nájsť. Čerešničkou na torte bola prítomnosť živého krkavca, ktorý doplnil krstných rodičov, a pri svojom príchode pódium aj naozaj pokrstil.

Zuzana Smatanová: Rozprávač Foto: Pandora Art
rozpravac vizual Zuzana Smatanová: Rozprávač

„Rozprávačom svojich príbehov v pesničkách som ale celých dvadsať rokov, preto je súčasťou albumu aj výberovka najväčších hitov celej doterajšej kariéry. Svoje piesne som „zabalila“ do knižky, pretože príbehy do knižky skrátka patria," pokračuje Smatanová. Pri nahrávaní spolupracovala s hudobníkmi ako Martin Valihora, Martin Gašpar, Laura Jašková, Peter Kunzo, Andrea Adamcová či Milan Adamec. Texty, hudbu a celú produkciu albumu zastrešila Zuzana Smatanová.

Koncert Zuzana Smatanová 20 sa uskutočnil 27. októbra pred vypredaným bratislavským Stars Auditoriom. Zuzana s kapelou tri hodiny hrala a spievala všetky hity a zásadné piesne posledných dvadsiatich rokov, piesne z nového albumu, ale aj väčšinu duet a spoluprác.

Na pódiu sa postupne vystriedali Peter Cmorik, Bystrík, Marián Ferenc zo skupiny Eleven Hill, Adam Ďurica, Kuly, legendárny Peter Nagy, ale aj IMT Smile v plnej zostave, aby sa na záver všetci spoločne stali krstnými rodičmi nového albumu.

krst knihy Peter Nagy, Zuzana Smatanová Čítajte viac Peter Nagy a Zuzana Smatanová majú novinku

Zuzana Smatanová počas kariéry odohrala približne dvetisíc koncertov a vystúpení a koncert na oslavu jej dvadsiatich rokov na scéne bude vysielaný aj na Silvestra 2023 v progra­me RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Desmod #Zuzana Smatanová #IMT Smile #Peter Nagy