Peter Nagy a Zuzana Smatanová majú novinku

Dvaja hudobníci a dve knihy, ktoré stvorili spoločne. Pesničky Petra Nagya majú chytľavé melódie a z nich najmä tie, čo napísal pre deti. Zuzana Smatanová odhalila aj svoje iné umelecké ja, keď sa z hudobníčky vykľula skvelá ilustrátorka. Jej veselé postavičky sprevádzajú už druhú knihu Peter Nagy pre deti Peter Nagy pre deti so známymi pesničkami, ktoré ilustrovala Zuzana Smatanová.

23.10.2023 06:00
krst knihy Peter Nagy, Zuzana Smatanová Foto: ,
Zuzana Smatanová a Peter Nagy spolu vytvorili už druhú knižku pre deti.
debata
Peter Nagy a Zuzana Smatanová majú novinku
Video
Vydali už druhú knižku Peter Nagy pre deti so známymi pesničkami, ktoré ilustrovala Zuzana Smatanová. / Zdroj: TV Pravda

Vytvorili ste spolu knižku pre deti – žijú deti v inom rytme a inej harmónii ako dospelí?

Peter Nagy: Našťastie áno. Závidím deťom, že môžu byť deťmi, lebo, ako sa hovorí, detstvo sa končí vtedy, keď sa tešíte do postele. Zuzana Smatanová: Deti sú veľmi vnímavé, možno ešte viac ako dospeláci, a chcú mať vo svojom živote viac farieb. Nám dospelým svet akoby zosivel. Potrebujeme viac hry a zvedavosti, ako deti. Tie keď sa dostanú pri hre do tranzu, nič iné ich nezaujíma, sú sústredené iba na svoju hru. Snažím sa pestovať si detský pohľad na svet aj cez ilustrácie, to ma baví.

Takto spoločne uvítali pred dvoma rokmi svoju...
Prvá knižka Peter Nagy pre deti sa vo...
+9A takto vyzerala spolupráca dvoch autorov na...

Ste už skúsená autorská dvojica, ako sa vám spolupracovalo na tejto novej knižke? Mali ste spoločné „teambuildingy“ a vypili ste pritom litre kávy alebo ste spolupracovali na diaľku?

Peter Nagy: Pre mňa to bola veľmi jednoduchá práca, pretože tentoraz si pesničky do knižky vyberala Zuzka sama, podľa toho, ako to cítila ako výtvarníčka. Zuzka k tomu nepotrebuje nikoho, má svoj veľmi milý rukopis, takže som jej do toho nezasahoval. Veď, ako tvrdí, na tých pesničkách vyrastala, je o generáciu mladšia. Zuzka má dar robiť úsmevné obrázky, kto si ich pozrie pozornejšie, vždy v nich nájde humor a aj nejakú maličkosť, ktorá v texte nie je a ona si ju primyslela.

Zuzana Smatanová: Petrovi som poslala svoj predvýber a našťastie nemal žiadne konkrétne výhrady, neskôr mi dve-tri navrhol, tak sme urobili spoločný mix, aby sa v podobnom počte striedali aj ľudské postavičky, aj tie zvieracie. Išlo mi to celkom od ruky, štyri mesiace som vo dne, v noci sedela pri ilustráciách. Potom som ich ukázala Peťovi a spolu sme sa tešili, že to zasa vyšlo. Veríme, že táto druhá kniha bude rovnako úspešná ako tá prvá. Myslím, že je to opäť krásne pestré.

Knižku Peter Nagy pre deti 2 , ktorú... Foto: Pravda, Robert Huttner
krst knihy Peter Nagy, Zuzana Smatanová Knižku Peter Nagy pre deti 2 , ktorú ilustrovala Zuzana Smatanová, pokrstili veselo, lupienkami margariet a spolu s deťmi.

Aké postavičky deti v knihe nájdu?

Zuzana Smatanová: V novej knižke sú všetky postavičky, ktoré sa nezmestili do prvej knižky. Je tam slávny Sprayer Frayer, Lienka Lenka, Žirafa, Yeti alebo Slimák milionár. Všetky milujem, ale veľmi ma bavilo ilustrovať práve Slimáka milionára. Má skvelý príbeh, preto sa to ilustrovalo takmer samo. Tiež ma bavila Žirafa alebo Myšky zlodejky.

smatanova nagy ilustracia Čítajte viac Kreslím, keď som veselá, hovorí Zuzana Smatanová

Aké knižky ste mali obľúbené v detstve?

Peter Nagy: Mne sa páčili príbehy pána Ferdinanda, knižka o psíkovi, ale aj iné. V škôlke sme recitovali Čin-Čina, ten bol nádherný, aj ilustrácie k nemu. Veľa ľudí tú knižku ešte má, musím sa pohrabať v nejakom antikvariáte, či ju tam nenájdem. Mám to šťastie, že pochádzam z rodiny knihomoľov, moja babička aj moja mama stále čítali, mali sme veľkú knižnicu, zabrala celú veľkú stenu v obývačke a my so sestrou sme hrávali hru, kto skôr nájde v polici knihu, čo ten druhý určí. Napríklad Émile Zola: Nana. Alebo John Steinbeck: Sladký štvrtok a tak ďalej.

To sa vám potom dobre skladali skúšky v škole…

Peter Nagy: Áno, keď som začal študovať filozofiu, vytiahol som si existencialistov, Camus, Jaspers a títo blázni, a z dejín filozofie som dostal jednotku. U nás v rodine sme mali lásku ku knihám, a preto si vážim aj tieto pravé voňavé detské knižky.

Zuzana Smatanová: Ja si spomínam na knihu Môj macík, milovala som knižku o mravcoch a o svrčkovi, tú viem doteraz naspamäť, mala som rada Mechúrika Koščúrika a ďalšie rozprávky ako V šírom poli zámoček, O rukavičke, O malej Aničke a mnohé iné. Doteraz ich mám odložené a keď ich nájdem, tak si rada prebehnem ilustrácie. Mala som rada aj šlabikár s ilustráciami Vincenta Hložníka.

Niektorých ilustrácií ste sa vraj ako dieťa aj báli…

Zuzana Smatanová: Áno, práve Hložník mal niektoré strašidelné ilustrácie, pamätám si knihu Padišachova dcéra, kde krásne dramaticky nakreslil kone. Ako dieťa som ich milovala, ako dospelá ich oceňujem.

Týchto vašich ilustrácií sa deti báť nemusia.

Presne tak som knižku ilustrovala, chcela som byť hravá a humorná ako Peťove pesničky. Pri kreslení zabúdam na okolitý svet. Často sa mi stáva, že keď som pri ilustrácii celý deň a musím si odbehnúť do obchodu, mám problém vnímať realitu okolo mňa (úsmev). Všade vidím farbičky, tvorím počas chôdze situácie, kde by som dala ruky a oči…

Peter Nagy deťom závidí, že môžu byť ešte... Foto: Pravda, Robert Huttner
krst knihy Peter Nagy, Zuzana Smatanová Peter Nagy deťom závidí, že môžu byť ešte deťmi. Oceňuje úsmevné obrázky Zuzany Smatanovej, ktoré sprevádzajú texty jeho piesní v novej knižke.

Peter, nie tak dávno ste priniesli úspešný album Petrolej. Chystáte už niečo nové?

Okrem reedície piatich albumov bude aj nový a na ňom singel Bez ženy som stratený. Je to tak, bez ženy som len polovicou muža, bez ženy šliapem po ružiach. Chlap, keď nemá vedľa seba ženu, robí zlé veci. Ľudia sú veľmi negativistickí, niekedy svojou vinou a niekedy nie svojou vinou. Ja chcem byť pozitívny, snažím sa o to celou mojou tvorbou.

Peter Nagy Klavir Čítajte viac Mám len jednu tvár, hovorí Peter Nagy

Zuzana, vy oslavujete dvadsať rokov na hudobnej scéne novým albumom, už je vonku z neho prvá pesnička Sľub, že prežijem. O čom je táto skladba?

Je o najťažšom období v mojom živote. V čase, keď som vyhorela a bojovala s depresiou, vtedy som si dala sama sebe sľub, že to prežijem a zabojujem. Je treba častejšie hovoriť o duševnom zdraví, aké je dôležité ozvať sa odborníkom, ktorí pomôžu, pretože z depresie sa dá vyliečiť, ako sa to podarilo mne.

Zuzana Smatanová Čítajte viac Zuzana Smatanová je dvadsať rokov na scéne. Jej album je veľmi osobný

Obaja ste hudobníci, Zuzana privoňala k maliarskym farbám, Peter k fotografii – v čom je pre vás iný výtvarný a hudobný pohľad na svet?

Zuzana Smatanová: Vo výtvarnom svete sa môžem hrať s fantáziou, ktorá nemá hranice. Môžem lampe nakresliť oči alebo komára posadiť do vlastnej kancelárie. Všetko je dovolené. Hudobný svet má svoje mantinely a v textoch píšem skôr o svojom reálnom živote a zažitých skúsenostiach. Tam sa ponáram do hĺbky svojej duše ako potápač, ale pri kreslení veselo a hravo kĺžem po povrchu.

Peter Nagy - obal platne Čítajte viac Peter Nagy vydáva výberový dvojalbum

Peter Nagy: Veľmi si potrpím na estetické videnie. Preto som fotil predovšetkým ženy, sú to najkrajšie, čo príroda dala. V dnešnom negativistickom svete som chcel zachytiť to pozitívne ako určitú metaforu, ktorej základom je nežnosť a emócie. Žena ich má trikrát viac, lebo je matka, aj keď dieťa nemusí byť priamo na fotke. Tak to funguje v prírode stále dookola, žena je kvetinka, na ktorú my muži vždy naletíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Smatanová #Pater Nagy