Kto je nový zlatý slávik v Česku?

Česko má nových zlatých slávikov: Ewa Farna, Marek Ztracený a skupina Kabát.

25.11.2023 10:00 , aktualizované: 15:21
Ewa Farna Foto:
Víťazka ankety Český slavík 2023 Ewa Farna..
debata

Česká hudobná verejnosť spoznala držiteľov ocenení Český slavík za rok 2023. Pražský Forum Karlín bol v piatok večer (24. 11.) miestom slávnostného galavečera tejto dlhoročnej a stále populárnej ankety, ktorá vstúpila do siedmej dekády trvania. Do siene slávy uviedli Václava Neckářa.

Václav Neckář prežil dobu boľavú
Video
Václav Neckář čerstvo oslávil osemdesiatku. / Zdroj: TV Pravda
Móda na cenách Český slávik 2023

Fotografie zo slávnostného galavečera udeľovania cien Český slávik 2023

Fotogaléria
Slovenská speváčka Dara Rolins v kreácii od...
Moderátorka Tereza Pergnerová.
+14Manželia Tatiana Dyková a Vojta Dyk na...

Kategóriu speváčok vyhrala Ewa Farna, ktorá sa na zlatú pozíciu vrátila po prvenstve za rok 2021. Zároveň získala aj ocenenie absolútny slávik za najväčší počet získaných hlasov. Mala dvanásť, keď na jeseň roku 2006 nahrala skladbu Měls mě vůbec rád, v novembri 2006 vyšiel pod týmto názvom aj debutový album. V ankete Český slavík bola objavom roka 2006. Na svojom konte má dnes 18 albumov, vydaných doma aj v Poľsku, najnovší Umami vyšiel v decembri 2021. V októbri odohrala špičkový koncert vo vypredanej pražskej O2 aréne.

Ewa Farna na koncerte v O2 aréne

„Musím to stráviť, ešte stále mi to nedochádza. Je výborné, že robím tieto rozhovory, pretože ak to človek toľkokrát hovorí, tak sa to skutočne stalo. Je to obrovská radosť, obrovský šok a vďačnosť, že sa to takto odohralo práve tento rok, keď mám pocit, že sme tej práce odviedli veľa, mali sme krásnu letnú sezónu a krásny koncert v O2 aréne. Je to obrovská radosť, vďačnosť a oslávim to,“ dodala dvojnásobná zlatá slávica Ewa Farna.

Strieborná pozícia patrí Lucii Bílej, ktorá sa dlhé roky nesie na vlne úspechu, v rádiách rotuje jej najnovšia pieseň Nebudu se držet zpátky. Diváci sa s ňou môžu stretnúť aj na koncertnom turné Bílé Vánoce Lucie Bílé. Tretie miesto patrí Monike Absolonovej. So spevom začala už ako sedemročná, v roku 2002 a 2003 bola v tejto ankete skokankou roka. Po dvadsiatich rokoch si prišla na pódium pre bronzového slávika.

Lucie Bílá a Marek Ztracený pri preberaní ceny... Foto: Profimedia
737471450 Lucie Bílá a Marek Ztracený pri preberaní ceny Zlatý slávik v novembri 2022.

"Je to skvelý pocit, pred 20 rokmi som bola skokan roka a odvtedy tu chodím držať palce kolegyniam. Veľmi ma to teší, aj keď som si najprv myslela, že od mojich kamarátov Sagvana Tofiho, Ondřeja Sokola a Aleša Hámu na pódiu je to nejaký žart. Splnilo sa to, čo povedal môj syn, že zázraky sa dejú. Budúci rok chystám okrem muzikálových projektov aj nový album, povedala Monika Absolonová.

Kategóriu spevákov vyhral Marek Ztracený, obhájil tak prvenstvo z rokov 2022 aj 2021. Rodák zo Železnej Rudy vstúpil na scénu v októbri 2008 s debutovým albumom Ztrácíš, ktorý mu v ankete Český slavík vyniesol ocenenie objav roka. V júni 2023 vydal siedmy štúdiový album s názvom Originál. Hudobnou udalosťou roka boli 16., 17. a 18. júna tri koncerty na štadióne v pražskom Edene, videlo a počulo ich viac ako 100 tisíc fanúšikov. Druhá a tretia pozícia je rovnaká ako pred rokom, druhý je Vojtech Dyk, tretí Richard Krajčo.

Českého zlatého slávika 2023 vyhrala skupina... Foto: Libor Ponca
Kabát Českého zlatého slávika 2023 vyhrala skupina Kabát.

„Zažil som v poslednej dobe veľa krásnych rokov, každý ten rok si pamätám od prvého do posledného dňa, ale to. čo sa udialo teraz, je trocha hollywoodsky príbeh. Ja si to užívam, nikdy nevieš, čo bude zajtra, za týždeň, za rok, ale to, čo je teraz, je krásne. Teraz som sľúbil fanúšikom, že im podpíšem všetky DVD, ktoré som im ponúkol, je ich viac ako pätnásť tisíc. Myslím, že sa upíšem do bezvedomia a urobím to veľmi rád. Na Vianoce mám v pláne vypnúť telefón a byť iba s rodinou, to sú moje plány. Samozrejme mám v hlave už veľa ďalších veľkých vecí, ktoré fanúšikom ponúknem,“ povedal pre TASR trojnásobný zlatý slávik Marek Ztracený.

Marek Ztracený s piesňou Stále věřím na koncerte v Edene.

"Je to krásny pocit byť strieborný. Ja aj keby som bol napríklad trinásty, bol by som rád, pretože mám rád čo robím. Takže v pohode. Pripravujem vydanie nového singla, chystám sa do Vianočnej Lucerny, kde odohrám tri koncerty, na jar to bude turné na Slovensku a na jeseň koncert v O2 aréne, uviedol Vojtěch Dyk.

Na prvenstvo v kategórii skupiny mohla siahnuť každá zo šestice nominovaných. Nakoniec hlasujúci posunuli na zlatú pozíciu skupinu Kabát, ktorá tak obhájila minuloročné prvenstvo. V zbierke tak majú už tucet zlatých sošiek. Na striebornej pozícii skončila skupina Mirai, na bronzovej skupina Kryštof. Mirai aj Kryštof boli na rovnakej pozícii aj pred rokom.

Kategóriu hiphop a rap vyhral Calin, ktorý bol pred rokom objavom roka. Druhé miesto patrí formácii ATMO music, tretí skončil Marpo. Objavom roka je Tereza Balonová, autorka, speváčka a gitaristka, ktorá v týchto dňoch vydáva svoj druhý album Lampiony. Najobľúbenejšou skladbou Rádia Impulz za rok 2023 je hit Hory skupiny O5 a Radeček.

Objavom roka na českej hudobnej scéne sa stala Tereza Balonová .

Do siene slávy uviedli speváka Václava Neckářa, ktorý 23. októbra oslávil 80. narodeniny. Profesionálnu spevácku dráhu začínal v roku 1965 v divadle Rokoko, jeho prvým hitom bola ešte v roku 1965 pieseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. K životnému jubileu mu vydal Supraphon v októbri 2023 kompiláciu Osmdesát / Největší hity 1965 – 2023, ktorá ponúka 80 nahrávok vrátane novej skladby s názvom Snílek. Do siene slávy ho uviedla speváčka Marta Kubišová.

Václav Neckář, neckar, spevak Čítajte viac Václav Neckář prežil dobu boľavú. Má kráľovské meno a kráľovskú odvahu

V 61. ročníku mohli fanúšikovia hlasovať od 14. septembra do 12. novembra. V každej kategórii bolo možné hlasovať maximálne pre šesť mien. Sošku slávika pre ocenených vyrába od roku 1996 Družstvo umělecké výroby Granát. Je vysoká 25 centimetrov, osadená českými granátmi a váži 700 gramov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Český slávik