Keď im ukradnú gitary, plačú, no zaplatia i výkupné

Nie je to len hudobný nástroj. Je to aj pomocníčka a verná priateľka. Tak vnímajú svoju gitaru mnohí známi muzikanti. Ak ju majú už dlho a zažili s ňou úspechy aj pády, stala sa súčasťou ich života. Niet divu, že smútia, keď im ju niekto ukradne.

20.12.2023 09:00
Beatles, George Harrison, Paul McCartney, John... Foto:
Skupina Beatles v januári 1960, keď bol ešte jej bubeníkom Pete Best. Paul McCartney (v strede hore) drží v rukách svoju basovú gitaru Höfner 500/1 Violin Bass, ktorú mu o deväť rokov neskôr ukradli.
debata

O tom, aký blízky môže byť vzťah medzi hudobníkom a gitarou, svedčia slová kanadského skladateľa a speváka Randyho Bachmana. Keď mu v roku 1977 v jednom hoteli v Toronte odcudzili jeho prvú gitaru, ktorú si kúpil ešte ako tínedžer za 400 dolárov, bol od zlosti bez seba.

„Tri dni som plakal, veľmi ma to rozčúlilo,“ priznal Bachman, ktorý sa za oceánom preslávil v 60. rokoch ako člen skupiny The Guess Who. „Stvorila celý môj život. Bola mojím kladivom, nástrojom na písanie piesní, skladanie hudby a zarábanie peňazí,“ povedal o gitare.

Nakoniec mal šťastie. Jeden fanúšik mu po vyše 40 rokoch stratený nástroj vypátral – až v Japonsku, kde na ňom, netušiac, že pochádza z krádeže, hral miestny muzikant. Keď Bachman gitaru spoznal na videu, dojalo ho to: „Akoby ku mne hovorila: Hej, prichádzam domov.“

Obeťami boli aj Beatles

To, že sa vzácne gitary vrátia svojim majiteľom, je skôr výnimkou. Väčšine okradnutých umelcov na ne zostanú len spomienky. A zoznam tých, čo svoje nástroje takýmto nekalým spôsobom stratili, je dlhý. Gitary ukradli aj trom členom legendárnej kapely Beatles.

Ako prvý prišiel o akustickú gitaru J-160 E Gibson John Lennon. Kúpil si ju v Liverpoole v roku 1962 a poslúžila mu pri viacerých piesňach, ktoré zložil sám či s Paulom McCartneym. Použil ju i v štúdiu, keď nahrávali prvé skladby Beatles ako Love Me Do alebo P. S. I Love You. Už v decembri 1963 mu ju však počas vianočného koncertu odcudzili.

Napokon sa našla a v novembri 2015 ju vydražili za 2,41 milióna dolárov. Polovica výťažku z jej predaja putovala na charitatívne účely – organizácii, ktorú Lennon založil s druhou manželkou Yoko Ono. Kto má gitaru teraz, nevedno, lebo kupec zostal v anonymite.

Britain The Beatles Čítajte viac Prichádzajú Beatles! Pred 60 rokmi vydali prvý singel

V roku 1969 pripravil neznámy zlodej o basovú gitaru aj McCartneyho. Išlo o vychýrený model Höfner 500/1 Violin Bass, ktorej dal Paul dve prezývky – Hamburg (podľa mesta, kde ju kúpil) a Cavern (podľa liverpoolskeho klubu, kde Beatles vystupovali).

Gitara bola Paulovou vernou spoločníčkou od začiatkov skupiny až po vrchol kariéry. Po tom, čo si ju zadovážil, ju pritom musel upraviť, lebo nebola určená pre ľaváka. Naposledy ju využil pri nahrávaní albumu Let It Be v londýnskom štúdiu Abbey Road, kde mu zmizla.

Spolu s ňou vraj ukradli aj elektrickú dvanásťstrunovú gitaru značky Rickenbacker 360/12 ďalšieho člena kapely Georgea Harrisona. Podľa iných zdrojov však k tejto krádeži malo dôjsť už v septembri 1966.

Gitara ako rukojemník

Zlodeji neušetrili ani iných známych hudobníkov. V roku 1970 sa napríklad počas turné stratila čierna gitara značky Gibson Les Paul Custom, ktorá patrila zakladateľovi slávnej rockovej skupiny Led Zeppelin Jimmymu Pageovi.

Ako vysvitlo, odcudzil ju pracovník letiska. Po zvyšok života ju potom skrýval pod posteľou, odkiaľ sa v roku 2016 vrátila pôvodnému majiteľovi.

Skvelý pár tvoril s gitarou i britský spevák a skladateľ Mark Knopfler z rockovej skupiny Dire Straits. Jeho obľúbenú Fender Stratocaster mu „potiahli“ v roku 1980. Keď si za ňu zaobstaral náhradu rovnakej značky, ukradli mu v roku 2019 ďalšie tri cenné gitary.

Markovi Knopflerovi ukradli neznámi zlodeji až... Foto: Ľuboš Pilc
mark knopfler, koncert BA NTC Markovi Knopflerovi ukradli neznámi zlodeji až štyri vzácne gitary.

Nemilé prekvapenie zažil tiež legendárny country spevák Johnny Cash, ktorý svoju akustickú gitaru Martin D-35 daroval aj s venovaním dcére Rosanne. Tej ju však ktosi zobral počas letu v roku 1979. Keď v hale letiska vyzerala na bežiacom páse kufor s otcovou gitarou, nedočkala sa.

Sex Pistols Čítajte viac Krádež, ktorá bolí! Niekdajší člen Sex Pistols prišiel o gitary

K okradnutým patrí aj slávny gitarista Eric Clapton, pesničkár Bob Dylan (jeho gitara sa po dlhých rokoch našla, ale nešiel si ju vyzdvihnúť), bývalý spevák kapely The Smashing Pumpkins Billy Corgan (nástroj mu vrátili po 27 rokoch), člen skupiny Radiohead Jonny Greenwood (i jeho gitara sa našla), bluesový spevák B. B. King, člen metalovej kapely Iron Maiden Adrian Smith či bývalý člen britskej skupiny Yardbirds Jeff Beck.

Gitary sú pre mnohých hudobníkov ako verné... Foto: SITA/AP, Alik Keplicz
gitara, Vroclav Gitary sú pre mnohých hudobníkov ako verné priateľky a pomocníčky.

Niekedy došlo aj ku kurióznym prípadom. Ako keď gitarista a zakladateľ bývalej skupiny R. E. M. Peter Buck v roku 2008 počas koncertného turné vo Fínsku zistil, že mu chýba jeho verná družka Rickenbacker Jetglo 360, ktorá ho sprevádzala počas celej kariéry. Krátko nato sa prihlásil „únosca“ s návrhom, že za „výkupné“ milión dolárov vráti Buckovi svoju šesťstrunovú rukojemníčku.

Kapela si na pomoc privolala právnikov, ktorým sa nakoniec podarilo vyjednať, že „únosca“ z prehnaných požiadaviek ustúpil a Ricky, ako Buck volal svoju obľúbenú gitaru, vydal za dohodnutú sumu 10-tisíc dolárov.

Spálená láska

Obeťami zlodejov sa stávajú aj známi hudobníci v našich končinách. V roku 2000 sa napríklad neznámy páchateľ v Košiciach vlámal do auta českého speváka Karla Zicha, a kým ten so spoluhráčmi večeral v reštaurácii, obral ho o akustické gitary americkej a japonskej značky v celkovej hodnote 200-tisíc korún. O pár dní na to sa však našli len tak pohodené v kríkoch.

Obeťou zlodeja sa stal i slovenský hudobník... Foto: Petra Bošanská
Andrej Seban Petra Bosanska 01 Obeťou zlodeja sa stal i slovenský hudobník Andrej Šeban

Menej šťastia mal už známy slovenský hudobník Andrej Šeban, ktorému na Vianoce pred troma rokmi zo skladu odcudzili asi 40 hudobných nástrojov (z toho 14 gitár) a ďalšiu techniku.

Škodu odhadol na 35-tisíc eur, no oveľa väčšia bola jeho osobná strata. Medzi gitarami boli totiž aj také, aké sa dnes už nevyrábajú. Jednu z nich mu ešte v čase socializmu kúpili za veľké peniaze rodičia.

Andrej Šeban, rok 2015, koncert Richard Muller 15 rokov bez Filipa Čítajte viac Andrejovi Šebanovi ukradli gitary a aparatúru v hodnote 35-tisíc eur

„Nejde o život, ale zmieriť sa s tým nie je ľahké. Robím všetko pre to, aby som tomu nepodľahol,“ priznal vtedy skormútený Šeban a nemožno sa mu diviť. Pre niektorých muzikantov má gitara jednoducho nevyčísliteľnú hodnotu.

Legendárny muzikant Jimi Hendrix, ktorého... Foto: TASR
Jimi Hendrix Legendárny muzikant Jimi Hendrix, ktorého dodnes považujú za jedného z najlepších rockových gitaristov v histórii.

Hoci ich vzťah môže mať zvláštnu podobu. Legendárny gitarista Jimi Hendrix napríklad šokoval, keď v júni 1967 na hudobnom festivale v kalifornskom Monterey hodil svoj stratocaster do ohňa, a to vraj z lásky. „Obetujete veci, ktoré milujete. Ja milujem svoju gitaru,“ zdôvodnil.

Možno tým inšpiroval i speváka rockovej skupiny Tublatanka Maťa Ďurindu, ktorý na vrchole slávy končil koncerty veľkolepým rozbíjaním gitary o pódium. V jeho prípade však išlo skôr o efektný záver hudobného predstavenia, než o obetu. Divákom totiž neušlo, že si pred hraním poslednej piesne gitaru vymenil, aby na márne kúsky nerozmlátil nástroj za desiatky tisíc korún…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #zlodeji #gitara #hudobný nástroj #gitary #hudobníci #hudobné nástroje