V Bratislave a zadarmo: Festival STARMUS odštartuje veľkolepým koncertom Jeana-Michela Jarreho, špeciálnym hosťom bude Brian May

STARMUS, prestížny medzinárodný festival vedy, hudby a umenia, ktorý sa bude konať v Bratislave 12. – 17. mája 2024, predstavil bližšie informácie o nadchádzajúcom siedmom ročníku a o otváracom koncerte Jeana-Michela Jarreho. Exkluzívne vystúpenie francúzskeho umelca si podmaní publikum hudobno-vizuálnou šou.

11.04.2024 16:03
Jean Michel Jarre Foto: ,
Hudobník Jean-Michel Jarre.
debata

Výnimočný festival odštartuje otváracím koncertom, ktorý je strhujúcou oslavou ľudskej vynaliezavosti a umeleckého prejavu. Legendárny priekopník elektronickej hudby Jean-Michel Jarre vystúpi 12. mája v rámci exkluzívneho vystúpenia s názvom „Bridge from the Future“.

Na pódiu sa k nemu ako špeciálny hosť pripojí aj Brian May, legendárny gitarista skupiny Queen a spoluzakladateľ festivalu STARMUS. Jarre uchváti publikum nezabudnuteľnou hudobnou a vizuálnou šou na pozadí kulisy Mosta SNP, Dunaja a Starého mesta. Toto veľkolepé podujatie, ktoré verejnosti prináša spoločnosť ESET, má ambíciu poukázať na silu hudby prekonávať hranice a podnecovať predstavivosť.

Koncert sa uskutoční v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP a bude zadarmo prístupný verejnosti. Držitelia vstupeniek STARMUS budú mať vyhradenú vlastnú časť v hľadisku.

Garik Israelian, spoluzakladateľ festivalu STARMUS, uviedol: „Je to už 16 rokov, čo sme sa s Brianom stretli v Londýne so Jeanom-Michelom a navrhli mu spoluprácu. Vedeli sme, že Jeanov-Michelov koncert zahŕňa ambicióznu produkciu, ale nikdy sme na realizáciu nemali príležitosť. Vyzerá to tak, že sme čakali na tento ročník – STARMUS Earth – aby sme to mohli uskutočniť.

STARMUS po prvýkrát upriamuje pozornosť na našu planétu a my chceme, aby bola široká verejnosť vnímavejšia ako kedykoľvek predtým k dôležitým otázkam našej doby, našej planéty. Niet pochýb o tom, že odštartovanie tejto špeciálnej edície takým veľkolepým predstavením, akým je Bridge from the Future, tento cieľ dosiahne. Jean-Michel Jarre nám vždy prinášal hudbu z budúcnosti, aby nás rozochvela prítomnosťou, a v tomto duchu sa nesie aj STARMUS.“

Jean Michel Jarre Čítajte viac Francúzsky hudobný mág Jean-Michel Jarre má 75 rokov

Jean-Michel Jarre o festivale STARMUS povedal: „Ako pokračujeme v učení sa z minulosti, mali by sme dnes načúvať budúcnosti, byť vnímaví a pozorní k prichádzajúcim signálom. Prelomové objavy a riešenia vo všetkých oblastiach už tam niekde v budúcnosti existujú a čakajú na nás, aby sme ich našli. Naším poslaním ako umelcov, vedcov, podnikateľov a občanov je zapojiť sa a aktivovať pokrok pri vytváraní mosta z budúcnosti: to je posolstvo festivalu STARMUS.“

Brian May zhodnotil pripravovaný koncert: „Sme nadšení, že STARMUS VII odštartuje takouto jedinečnou a veľkolepou šou. Jean-Michel Jarre týmto koncertom udá tón celého festivalu, ktorý je špecificky zameraný na riešenie súčasných problémov našej planéty.“

Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET, povedal: „Vybraná lokalita s kulisou Mosta SNP so svojím ikonickým UFO-m slúži ako metaforický most medzi minulosťou a budúcnosťou. Vystihuje kontrast ér. Na jednom konci stojí historické centrum Bratislavy a na druhom retro-futuristický monument UFO."

Organizátori tiež prezradili, že medzi účinkujúcich na festivale pribudla Laurie Anderson s vystúpením ‚Ark‘/‚Lifeboat‘. Divákom sa predstaví počas ceremoniálu udeľovania medailí Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorým sa oceňujú výnimočné príspevky k šíreniu vedeckých poznatkov, a na jedinečnom koncerte Sonic Universe, ktorý sľubuje nezabudnuteľné spojenie hudby a vedy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #festival #hudba #Jean-Michel Jarre #STARMUS