Zomrel český publicista Jiří Černý. Ľuďom v Československu otváral svet hudby

Významný český hudobný kritik a publicista Jiří Černý zomrel v pražskej nemocnici o veku 87 rokov. Spolu s hudbou vpúšťal do normalizovaného Československa závan slobody. V roku 1989 pritiahol na Václavské námestie Martu Kubišovú, aby zaspievala Modlitbu pre Martu.

18.08.2023 15:37
Jiří Černý Foto:
„Jednoducho ľuďom hrám to, čo sa mi najviac páči,“ tvrdil o sebe uznávaný český hudobný publicista Jiří Černý.
debata (3)

Správu zverejnil český denník Mladá fronta dnes na svojom webe.

Pražský rodák Jiří Černý bol ako prvý nehudobník uvedený do Siene slávy hudobných cien Anděl, čo hovorí o jeho autorite a postavení v celej hudobnej brandži.

„Okrem iného spolupracoval s mesačníkom Melodie, bol prvý šéfredaktorom časopisu Rock & Pop. Spoločne s vtedajšou manželkou Miroslavou napísal knihy Poprask kolem Beatles, Hvězdy světových mikrofonů alebo Hvězdy tehdejších hitparád. Spolu tiež uvádzali rozhlasový program Dvanáct na houpačce, čo bola prvá československá hitparáda,“ pripomína server idnes.

Od 60. rokov spolupracoval s vydavateľstvami Supraphon a Panton, písal sprievodné texty k domácim vydaniam albumov Boba Dylana, Jacquesa Brela, kapely Cream, Simona a Garfunkela aj Beatles. Krátko po auguste 1968 pre Panton pripravil na vydanie legendárny album Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, s Krylom ich neskôr spájalo dlhoročné priateľstvo.

Jiří Černý Čítajte viac Jiří Černý: Poslucháčom skúsenosťami šetrím čas

Pre svoje postoje sa potom v 70. a 80. rokoch nesmel objaviť v rozhlase ani v televízii, živil sa ako korektor v tlačiarni, učiteľ v ľudovej škole umenia a prispieval do hudobných časopisov. TASR pripomína, že V 70. rokoch 20. storočia cestoval po českých mestách s programom na počúvanie Antidiskotéka. Publiku púšťal zaujímavé nahrávky s vlastným komentárom, tieto albumy často neboli dostupné vo vtedajšom totalitnom Československu alebo ich úrady zakázali. Spolu s hudbou vpúšťal do normalizovaného Československa závan slobody a jeho hudobný výber ovplyvnil celú generáciu mladých ľudí.

V novembri 1989 sa zúčastnil na založení Občianskeho fóra. Ako uvádza TASR, Černý 24. novembra 1989 na pódiu pražského divadla Laterna Magika spolu s budúcim prezidentom Václavom Havlom a bývalým šéfom KSČ Alexandrom Dubčekom oznámil, že komunistické vedenie „dalo svoje funkcie k dispozícii“. Jeho zásluhou tiež pred 100-tisícovým davom na Václavskom námestí zaspievala Marta Kubišová pieseň Modlitba pro Martu. Uviedol tam aj Karla Kryla aby spoločne s Karlom Gottom zaspievali československú hym­nu.

a v decembri 2011 v Lucerne uvádzal koncert Pocta Václavovi Havlovi.

Stal sa prvý šéfredaktorom časopisu Rock & Pop, no jeho hudobný záber bol oveľa širší. „Mal slabosť pre operu, folk, pesničkárky, rock všetkého druhu, ale i avantgardu,“ hodnotí Mladá fronta dnes. „Jiří Černý bol zástancom fundovaného, obrazného a pritom vecného písania o muzike. Zakladal si na orientácii v čo najširšom spektre žánrov,“ uzatvára český denník.

Jiří Černý Čítajte viac Antidiskotéka Jiřího Černého roztancuje aj Bratislavu

Podľa MF dnes medzi Černého obľúbencov patrili Leonard Cohen, Bob Dylan, Jack White, U2, Bruce Springsteen, Glen Hansard, Zuzana Navarová, Radúza, Iva Bittová a ďalší talentovaní hudobníci.

Verejnosť o Černého úmrtí informoval jeho profesijný kolega a priateľ Jan Rejžek. Jiří Černý mal dlhodobé zdravotné problémy, najmä pohybové.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hudobný publicista