Trnavský jazzyk oslavuje 20. narodeniny, privíta svetovú hviezdu Mikea Sterna

Medzinárodný džezový festival Trnavský jazzyk slávi svoje 20. narodeniny, v rámci ich osláv pripravil na týždeň od 10. júla šnúru koncertných vystúpení na viacerých otvorených pódiách. Pozvanie prijali špičkoví umelci, z ktorých viacerí zdobili aj predchádzajúce ročníky.

10.07.2023 15:32
Mike Stern Foto:
Mike Stern
debata

„Snažili sme sa k výročiu pripraviť kombináciu interpretov, ktorých majú naši diváci radi,“ povedal pre TASR Peter Cagala z Mestského kultúrneho strediska (MsKS)- Zaži v Trnave. Trnavský jazzyk priláka každoročne stovky divákov nielen z mesta a okolia, je vyhľadávaným a jedným z najväčších podujatí tohto hudobného žánru na Slovensku. Jeho renomé zakaždým posilňujú domáce i zahraničné hviezdy džezu.

Jednou z hviezd festivalu Trnavský Jazzyk bude Mike Stern

„Inak to nebude ani v tomto roku. Vyvrcholením podujatia bude piatkový koncert v mestskom amfiteátri. Najskôr sa predstaví Dan Bárta a Illustratosphere a po ňom bude pódium patriť jednému z najlepších džezových gitaristov Mikeovi Sternovi. Prichádza s kapelou, z ktorej každé meno je na úrovni headlinera, ako Jimmy Haslip, Denis Chambers a Bob Franceschini. Toto bude veľký hudobný sviatok. Niečo podobné sa len tak ľahko v Trnave nezopakuje,“ uviedol Cagala.

barta sita Čítajte viac Nový album Dana Bártu Kráska a zvířený prach žánrovo nezaškatuľkujete
Dan Bárta & Illustratosphere: Kráska a zvířený prach premiérově v Českém rozhlasu (LIVE)

Program festivalu namiešali podľa jeho slov tak, „aby aj mladá džezová krv dostala priestor“. Jednou platformou je pódium na pešej zóne. Koncerty tam budú od utorka (11. 7.), ďalšie sa odohrajú v kultúrnom centre Nádvorie. „V pondelok vystúpi interpretka Zea – Alžbeta Ferencová a po nej sa predstaví projekt Walking Vision, ktorý založili počas štúdia na Berklee College v Bostone bubeník Martin Valihora a gitarista John Shannon,“ informoval Cagala. V utorok bude znieť džez, funk a klasická hudba v podaní Miloša Biháryho & Jazz Funk Brothers Orchestra. V stredu (12. 7.) sa predstaví s vlastným projektom bubeník Igor Ajdži Sabo, kapela Ajdži Fluid Sympatet vystúpi s hostkou Milou Medveckou.

Trnavský Jazzyk dáva priestor aj mladým interpretom - na pešej zóne vystúpi aj Alžebete Ferencová, umeleckým menom Zea
Alžbeta Ferencová Čítajte viac Herečka Alžbeta Zea Ferencová je pravnučkou prvej rómskej spisovateľky

Štvrtkový (13. 7.) večer na nádvorí bude koncertovať Peter Lipa. „Vystupoval už na našom prvom ročníku,“ podotkol Cagala. Pripomenul, že všetky koncerty na Nádvorí a na Hlavnej ulici budú po vzore veľkých európskych miest opäť úplne zdarma. „Len zvýšené finančné nároky na organizáciu nás primäli na záverečný koncert vyberať symbolické vstupné,“ dodal.

Peter Lipa New Orleance Čítajte viac Čo robia Štyri kone Petra Lipu v New Orleans?

Program festivalu zahŕňa aj ďalšie aktivity. Každý večer sa po koncertoch na Nádvorí koná vystúpenie známych dídžejov. V Čepan Gallery na Nádvorí je inštalovaná výstava predchádzajúcich dvoch dekád Trnavského jazzyku. MsKS tiež vydalo festivalové noviny Uši dokorán. Nie je iba o festivale, ale aj o hudbe a zvukoch v Trnave, ich histórii a osobnostiach. Prispelo symbolicky 20 autorov.

Podujatie podporilo mesto Trnava, Trnavský samosprávny kraj a Fond na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský Jazzyk