Knižnica rozčítava rómske deti

Budovať záujem o knihy a rozvíjať čitateľské zručnosti rómskych detí sa snaží Vihorlatská knižnica v Humennom snaží v miestnom komunitnom centre.

05.07.2021 08:00
Knižnica / Kniha / Knihy / Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Už druhý organizuje pravidelné čitateľské stretnutia. Radosť z objavovania nových svetov a nových zážitkov, ktoré knihy poskytujú, chce knižnica deťom umocniť aj zriadením vlastnej knižnice.

Ako pre TASR uviedla bibliografka VK Zuzana Švecová, výzva na zbierku kníh do nej, ktorú Vihorlatská knižnica vyhlásila na Medzinárodný deň detí, sa stretla s pozitívnou odozvou.

eliska tanzer vyrastla-som-v-gete Čítajte aj Cigánka, ktorá šokovala Slovensko

„Zo začiatku bola reakcia pekná, chodili, nosili nám Humenčania knihy, ktoré sa dali darovať pre KC. Koncom mesiaca sa to však trošku utlmilo, a tak nám napadlo osloviť veľké vydavateľstvá a kníhkupectvá. Máme zo všetkých strán krásne pozitívne reakcie,“ priblížila priebeh zbierky Švecová s tým, že pôvodný zámer vyzbierať počas troch mesiacov aspoň 100 knižných titulov sa podarilo prekročiť v uplynulých dňoch. Verí, že začiatkom septembra, keď chcú knihy komunitnému centru odovzdať, ich bude v novovzniknutej knižnici i do 300. Ako doplnila, vydavateľstvá prekvapili aj tým, že do zbierky prispeli aj knižnými novinkami. „Na knihy v knižnici sa deti veľmi tešia, pýtajú sa, či to bude spoplatnené alebo či si budú môcť vziať knihy aj domov,“ uviedla sociálna pracovníčka centra Zlatica Kudráčová.

Agáta Berková, šach, Rómovia, Čítajte aj Agátka, dievčatko z osady, je svetovým fenoménom

Vyhlásenie zbierky bolo podľa Švecovej prirodzeným rozšírením čitateľských stretnutí, ktoré knižnica pravidelne, raz za mesiac komunitnom centre organizuje. „Vidíme veľmi peknú odozvu tých detí, ktoré chodia pravidelne na každé literárne stretnutie. Vidíme, ako sa na niektoré veci pozerajú inak, ako sa rozrozprávali, osmelili niektorí. Je milé sledovať, ako sa niekedy doslova trhajú za knihami,“ ozrejmila s tým, že vzhľadom na odozvu detí uvažujú o zintenzívnení návštev na dvakrát do mesiaca.

debata chyba