Úchvatný príbeh pre tínedžerov: Jaternice tiahnu na Paríž

Tri gymnazistky vyhlásia na facebooku za najškaredšie dievčatá v celej škole, tučné jaternice. Takúto výhru by nikto neoslavoval a dievčatá si doma poplačú. Okrem ostrieľanej pätnásťročnej Mirelle, ktorá získala titul Miss Jaternica už dvakrát. Niežeby to nebolelo, ale za tie roky sa už naučíte brániť. A najlepšie humorom, pretože ten spravidla organizátorom takýchto "súťaží" chýba.

04.12.2021 10:00
debata
Clémentine Beauvais: Jaternice tiahnu na Paríž Foto: Absynt, 2021
kniha jaternice tiahnu na pariz Clémentine Beauvais: Jaternice tiahnu na Paríž
Vtipný, dobrodružný a zároveň hlboký príbeh o dospievaní

Mirelle, Astrid a Hakima sa s nechceným víťazstvom vyrovnávajú po svojom, nesedia doma v kúte s balíkmi vreckoviek, práve naopak. Z jaterníc spravia svoju značku a vyrazia z malého mesta na výlet do Paríža – na bicykli! Na cestovné výdavky si zarábajú – predajom jaterníc! Každá z troch hrdiniek knihy Jaternice tiahnu na Paríž má na to aj svoje vlastné dôvody. Na ceste ich sprevádza Hakimin brat, bývalý vojak na vozíčku. Aj on má v Paríži cieľ, ktorý musí naplniť, aby mohol dobre spávať. A tak sa začnú prípravy na veľkú cestu.

kniha kam chodia snehovi anjeli Čítajte aj Mikulášska nádielka kníh pre deti

Bicyklovať niekoľko dní a pritom ťahať príves plný ozajstných jaterníc nie je hračka. Dievčatá tvrdo trénujú, no nie aby schudli. Táto cesta je ich vlastnou púťou, na ktorej spoznávajú priateľských ľudí aj dotieravcov a seba navzájom. Nečakali, že budú populárne, ich cestu sledujú médiá, na sociálnych sieťach majú #3jaternice svoj hashtag a skupinu podporovateľov. Ale aj nevyberané komentáre.

43-cipar-2x Čítajte aj Ktoré knihy sú na Slovensku najkrajšie?

Čo je cieľom vašej cesty? Chcete nabúrať diktát krásy? Propagovať regionálne výrobky? Bojovať proti šikanovaniu? Pýtajú sa televízne štáby a vplyvní blogeri. A zatiaľ si po trase obyvatelia francúzskych mestečiek a dedín pochutnávajú na ich jaterniciach s troma druhmi vlastnoručne pripravenej omáčky. Ako to nakoniec dopadne?

Román z vydavateľstva Absynt Jaternice tiahnu na Paríž od francúzskej autorky Clémentine Beauvais je vtipný, dobrodružný a zároveň hlboký príbeh o dospievaní, hľadaní a prekonávaní seba samého.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy