Päť nových kníh na tento týždeň

Pancierové lode, príbeh krutého detstva, múry, ktoré rozdeľujú svet, mýtický írsky príbeh o láske aj história radikálnej černošskej hudby. Päť tipov na nové knihy.

22.02.2022 10:00
debata

Jaroslav Coplák: Plávajúce pevnosti

Jaroslav Coplák: Plávajúce pevnosti Foto: Magnet Press
kniha plavajuce-pevnosti Jaroslav Coplák: Plávajúce pevnosti

Kniha s podtitulom Pancierové lode (1860 – 1960) mapuje storočie vzniku a vývoja vojnových lodí, ktoré predstavovali vrchol svojej doby. Na pozadí dejinných udalostí zachytáva technický a technologický pokrok, zdokonaľovanie konštrukcie, systému pohonu, pancierovania aj delostreleckú výzbroj.

Abigail Dean: Dievča A

Abigail Dean: Dievča A Foto: Slovart
kniha dievca A Abigail Dean: Dievča A

Lex Gracieová prežila kruté detstvo. Sadistickí rodičia ju aj jej piatich súrodencov týrali, držali o hlade, zväzovali reťazami, zamykali za zatemnenými oknami. Po smrti matky sa vracia, aby spolu so súrodencami prevzala zdedený dom hrôzy. Staré rany sa otvárajú a na povrch sa vyplavujú ďalšie tajomstvá.

kniha pod slnkom turina Čítajte aj Recenzia knihy: Pod slnkom Turína

Tim Marshall: Rozdelený svet

Tim Marshall: Rozdelený svet Foto: Premedia
kniha rozdeleny svet Tim Marshall: Rozdelený svet

Nacionalizmus a politika identity sú na vzostupe. Napínavá analýza zlomov, múrov, bariér a plotov, ktoré rozdeľujú súčasnú Čínu, Spojené štáty, Izrael a Palestínu, Blízky východ, indický subkontinent, Afriku, Európu a Spojené kráľovstvo a ktoré budú formovať podobu sveta v nadchádzajúcich rokoch.

Louise Nealon: Snehová vločka

Louise Nealon: Snehová vločka Foto: Lindeni
kniha snehova-vlocka Louise Nealon: Snehová vločka

Mýtický írsky príbeh o láske, rodine a dospievaní v 21. storočí. Debbie žije na farme vzdialenej štyridsať minút – no akoby celé veky – od Dublinu, v svojráznej, no súdržnej rodine. Keď začne študovať, ocitá sa za hranicami detstva, medzi spolužiakmi, v tempe a anonymite veľkomesta, sa učí kráčať svetom.

Karel Veselý: Hudba ohně

Karel Veselý: Hudba ohně Foto: Paseka
kniha hudba ohne Karel Veselý: Hudba ohně

Nové vydanie kultovej hudobnej publikácie o dejinách černošskej hudby umožní pochopiť súčasné žánre ako rap, house či dubstep v historických súvislostiach. Okrem žánrov ako funk, disco či soul nahliada aj do príbuzných častí afroamerickej kultury ako gangsta rap, stand-up či blaxploitation filmy. (čes.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy