Svět knihy ruší účasť Ruska na veľtrhu a festivale a podporuje Ukrajinu

Predstavenstvo Zväzu českých kníhkupcov a nakladateľov jednomyseľne schválilo uznesenie navrhnuté riaditeľom spoločnosti Svět knihy Radovanom Auerom. Medzinárodný knižný veľtrh a literárny festival Svět knihy Praha tak s okamžitou platnosťou prerušuje všetku komunikáciu s oficiálnymi štruktúrami Ruskej federácie.

04.03.2022 06:00
Radovan Auer Foto:
Riaditeľ knižného veľtrhu a literárneho festivalu Svět knihy Praha Radovan Auer.
debata (3)

Ruší účasť Ruska na tohtoročnom Svete knihy a vypovedá vystavovateľskú zmluvu organizácii Ruský dom. Prvýkrát po niekoľkých desaťročiach tak nebude oficiálna ruská prezentácia súčasťou Světa knihy.

Robíme tak s vedomím nesmierneho bohatstva ruskej literatúry a kultúry, ako aj s vedomím potreby kultúrneho dialógu. Tak ako nedávame na Svete knihy priestor na prezentáciu iných zločinných či teroristických organizácií, nemôžeme hostiť ani oficiálnu prezentáciu Ruska, ktorá teraz na území Ukrajiny spôsobuje nesmierne utrpenie civilných obyvateľov a pácha vojnové zločiny.

UNESCO Čítajte viac Kultúrny svet sa obáva o pamiatky na Ukrajine

Knižné veľtrhy, Svět knihy nevynímajúc, boli a sú vždy unikátnym priestorom, otvoreným pluralite názorov a dialógu. Uvoľnený priestor po oficiálnej prezentácii ponúkneme nezávislej ruskej kultúre, takým organizáciám či umelcom, ktoré ctia hodnoty ľudskosti, demokracie a slobody.

Aj Ukrajine sme tento rok pripravení poskytnúť expozíciu na prezentáciu jej bohatej literárnej a kultúrnej scény a tradície úplne bezplatne, píše sa v oficiálnom vyhlásení organizátorov podujatia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Svět knihy