Kniha o vojne pre deti otvára srdcia a hladí dušu

Kníh o vojne je mnoho, no táto patrí do detských rúk. Knižka Vojna, ktorá zmenila Rondo sa deťom prihovára bohatým vizuálnym jazykom plným symbolov a citlivým príbehom.

25.03.2022 14:00
rondo Foto:
Autori knihy Vojna, ktorá zmenila Rondo Andrij Lesiv a Romana Romanyšyn.
debata (1)

Napísali a nakreslili ju Ukrajinci – autorská dvojica Romana Romanyšyn a Andrij Lesiv a získali jedno z najvýznamnejších ocenení pre tvorcov detských kníh na knižnom veľtrhu v Bologni. Na Slovensku vyšla vo vydavateľstve BRAK v preklade Patrika Orieška ešte v roku 2015 a teraz čaká na svoju dotlač, ktorú môžu záujemcovia podporiť cez platformu Donio.

Deti rozumejú symbolom

„Vojna sa stala pre dvojicu autorov témou už v roku 2014, po udalostiach na Majdane a následne po anexii Krymu. Keďže sú umelci, spracovali svoje emócie do autorskej knihy. Nájdete v nej priateľstvo, lásku, no aj zúfalstvo a utrpenie či nádej. Tá aj tu zomiera posledná. Vojna však prichádza znenazdajky, nikto ju nečaká. Ani Ukrajinci ju nečakali. No je tu a je fér hovoriť o nej aj s tými najmenšími,“ približuje obsah tejto nezvyčajnej detskej knižky František Malík z vydavateľstva BRAK.

Vojna, ktorá zmenila Rondo Foto: BRAK
brak Vojna, ktorá zmenila Rondo

Vo svetle vojnových udalostí sa veľa rodičov či učiteľov pýta: Ako však o vojne hovoriť s deťmi? Práve to bola motivácia pre vytvorenie knihy. „Deti veľmi citlivo vnímajú správy o vojne, majú veľa otázok, lenže rodičia často nevedia, ako takú debatu o vojne so svojimi deťmi vôbec začať. Preto sa rozhodli vytvoriť knihu, ktorá by sa pokúsila tento náročný rozhovor uľahčiť vhodným jazykom – jazykom symbolov,“ hovorí vydavateľ.

Eva Lindströmová Čítajte viac Cenu Astrid Lindgrenovej za literatúru pre deti získala Eva Lindströmová

Proti zlu dobrom

Vojna, ktorá zmenila Rondo, čitateľom a čitateľkám vyrozpráva príbeh pokojného a útulného mestečka Rondo. Jeho krehkí obyvatelia radi pestujú kvety, spievajú hymnu, vysádzajú parky a píšu básne – až kým nepríde VOJNA. Čierna a hrozivá, rachotiaca a pomaly sa blížiaca smerom k mestu. Zanecháva za sebou tmu a čiernu burinu, ktorá zakrýva slnko a ničí rastlinky. Kniha opisuje prázdne ulice, skrývajúcich sa a utekajúcich ľudí až do chvíle, kým obyvatelia pochopia, že ak sa spoja, VOJNU porazia.

Silvester Krčméry: Pravdou proti moci Čítajte viac Básnik má pamäť v básni: Nepolepšiteľný svätec Silvester Krčméry

Vzácne posolstvo knihy znie, že proti zlu treba bojovať dobrom, proti tme svetlom, proti hluku piesňou. Autorom sa vďaka originálnemu spracovaniu vydarilo podať deťom aj takúto ťažkú tému. Jej autori, ktorí tvoria medzinárodne známe Art Studio Agrafka za túto knihu získali jedno z najvýznamnejších ocenení pre tvorcov detských kníh na knižnom veľtrhu v Bologni – Bologna Ragazzi Award 2015.

Knižka Vojna, ktorá zmenila Rondo, je jedným zo spôsobov, ako s deťmi hovoriť o téme vojny, môže byť spoľahlivým prostredníkom. „Je to téma ťažko uchopiteľná a smutná, preto je veľmi dôležité nájsť ten správny jazyk a slová. Takáto konverzácia medzi rodičmi a deťmi by mala byť čo najúprimnejšia a čo najviac otvorená. Táto kniha to umožňuje – otvára srdcia a hladí dušu,“ hovorí František Malík. Preto pomáha všetkým, ktorí hľadajú spôsob ,ako o vojne s deťmi citlivo hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine