Priateľstvo so všetkým, čo k nemu patrí

Silvia Avallone je v súčasnej talianskej literatúre podobný úkaz ako Elena Ferrante - píše rovnako strhujúco, jej príbehy nesú silné rodinné a sociálne témy a sú pevne zviazané s dnešným Talianskom. Po predchádzajúcom románe Odkiaľ je život dokonalý vykresľuje Priateľstvo so všetkým, čo k nemu patrí.

03.04.2022 08:00
226827049 Foto:
Silvia Avallone
debata

Diva a bifľoška

Hrdinkami románu sú dve priateľky Bea a Elisa, ktoré v provinčnom mestečku T. prežívajú ťažké roky dospievania. Ich príbeh po rokoch rozpráva jedna z nich. (Ďalšia paralela s Elenou Ferrante – no Silvia Avallone má vlastný príbeh).

Silvia Avallone: Priateľstvo Foto: INAQUE
kniha recenzia-PRIATELSTVO Silvia Avallone: Priateľstvo

Sú priveľmi rozdielne – jedna introvertná outsiderka, čo číta básne a nosí bratove mikiny, druhá je dievča z reklamy, vždy bezchybne upravená a sebavedomá.

Elisa pochádza z neusporiadanej rodiny, v ktorej otec celé roky chýbal. Beatrice by ste jej „výstavnú“ rodinu mohli závidieť, no je to len vonkajšie dekórum. Diva a bifľoška, ako ich vidia iní. Ich priateľstvo je vzhľadom na rozdielne postavenie rodičov aj na ich odlišné charaktery veľmi nepravdepodobné, no o to silnejšie. Spája ich totiž to, čo im obom chýba.

silvia avallone Čítajte viac Po Elene Ferrante je tu ďalšia skvelá talianska spisovateľka - Silvia Avallone

Elisa vyrastala s ľahkovážnou matkou a nechýbalo veľa, aby ju zverili sociálke. Chorú ju odkladala na osem hodín pred televízor alebo do knižnice, zabúdala zaplatiť za školské výlety a večeru jej chystal brat – ale bola to mama. Teraz sa má naraz od nej odpútať, prežíva naraz pubertu aj sťahovanie. Čo pritiahlo Elisu k Beatrice? Osamelosť. V novej škole v novom meste je cudzinkou a nemá sa o koho oprieť. „Panika alebo skôr osamelosť je odveký a veľmi prostý stav, v ktorom je na jednej strane nesmierny, hrozivý svet a na druhej ste vy, celkom zanedbateľní. Bez matky nikto neprežije,“ hovorí.

Silvia Avallone Foto: Dolce Vitaj
Silvia Avallone Silvia Avallone

Nestála hviezda

Beatrice sa narodila preto, aby splnila matkine nenaplnené sny. Krása pre dcéru nebola voľba, ale povinnosť. „Dokonalosť si vyžadovala každodennú a tvrdú prácu. V štrnástich bola taká zbehlá v kozmetike a v móde, že mohla riadiť Cosmopilitan,“ predstavuje Elisa svoju priateľku. A predsa mala v sebe čosi magické, čo ľudí priťahuje ako hviezda.

Je to však hviezda „premenná“ – nestála, náladová, vrtošivá. „Premenná hviezda je taká, lebo je čierna. Má jednu stranu matnú, vyhasnutú. Je už mŕtva, ide sa zrútiť. Ale pritom žiari. Lebo druhá strana je taká jasná, že oslepuje a klame. Obe strany poznám,“ hodnotí Elisa po rokoch.

Toto priateľstvo sa začne dobrodružne – dramatickou krádežou džínsov v obchode a rovnako napínavo aj pokračuje. Nemilosrdní spolužiaci, nechápaví dospelí, chlapci a dievčatá, prvé a osudové lásky. Spoločné tajomstvá, dôvera, odvaha, obetavosť, trpké sklamania, ktoré si pamätáme celý život. „Počas dospievania som bola posadnutá myšlienkou, že ma všetci neprestajne skúmajú. Dnes neviem pochopiť, ako sa mi podarilo skĺbiť taký egocentrizmus s presvedčením, že za nič nestojím,“ priznáva Elisa po rokoch.

avallone odkial je zivot dokonaly - Silvia-Avallone Čítajte aj Knižný tip Pravdy: Odkiaľ je život dokonalý?

Priateľky poznajú svoje zraniteľné miesta, odhalia sa jedna druhej so všetkou detskou úprimnosťou. Preto aj po rokoch vedia presne určiť moment, kedy kto koho podržal či zradil. Silvia Avallone pozná rozporuplné pocity neistých detí, ktoré ešte nie sú nikým, ale už cítia všetku ťarchu celého sveta. Sú zraniteľné a krehké, skrývajú jazvy, čo im spôsobili rodičia, a bojujú o miesto pod slnkom, prichádzajú o detstvo a čo získajú, nevie nik. A keď príde čas, karta sa obráti a deti odkrývajú tajomstvá svojich rodičov. Ako Elisa aj Bea.

Po rokoch nerozlučného priateľstva sa cesty Elisy a Beatrice rozídu, každé z dievčat má celkom iný osud. Jedna je slávna, všetci o nej hovoria, sledujú jej život, žiarlia, obdivujú ju aj nenávidia. Aká je však v skutočnosti, v spomienkach niekdajšej najlepšej priateľky? Čo je pravda a čo len zdanie? Ako sa vyvinie život tej druhej, čo stojí v úzadí?

Priateľstvo je ako dievčenský denník, v ktorom si listuje už dospelá žena. Aj po rokoch vyvolá silné spomienky a pocity. Román vyšiel vo vydavateľstve Inaque v preklade Ivany Dobrakovovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy