Jefferson: Detská detektívka o nespravodlivom obvinení

Poznáte Jeffersona? Práve ježko s mnohými ľudskými vlastnosťami je hlavným hrdinom rovnomennej detektívnej knižky pre čitateľov od 10 rokov od francúzskeho spisovateľa Jeana-Clauda Mourlevata. Alebo nejde len o napínavý príbeh s krimi zápletkou, ale skôr o filozofickú bájku? Jeffersona, ktorý práve vyšiel v Artfore v preklade Zuzany Procházkovej, možno čítať rôzne.

22.07.2022 06:00
Jefferson Foto:
Jean-Claude Mourlevat: Jefferson
debata

V každom prípade knižka jedného z najobľúbenejších francúzskych autorov pre deti a mládež stojí za pozornosť. Veď Mourlevat, autor asi tridsiatky kníh, z ktorých mnohé boli ocenené a preložené do vyše 20 jazykov, vlani za svoje súhrnné dielo získal pamätnú cenu Astrid Lindgrenovej. A jednou z kníh, ktoré porota vyzdvihla, je aj Jefferson z roku 2018. Už po prvom vydaní získal 13 literárnych ci­en.

Vražda jazveca

Jefferson sa začína sympatickým venovaním: Mojim deťom, ktoré mi otvorili oči. Keďže spisovateľ sa narodil roku 1952, jeho potomkovia už musia byť dávno dospelí. K deťom však Mourlevat, ktorý sám prišiel na svet ako piate zo šiestich detí v rodine mlynára vo Francúzskom stredohorí, mal blízko celý život.

Po vysokoškolských štúdiách v Toulouse, Štrasburgu, Stuttgarte, Bonne a Paríži pôsobil ako učiteľ, po desiatich rokoch sa stal klaunom a mímom a so sólovým predstavením pre detské publikum hosťoval v mnohých divadlách a kultúrnych domoch. V 90. rokoch pridal k herectvu aj réžiu a školenia pantomímy. Prvý text mu vyšiel roku 1997 a odvtedy písať neprestal.

Nuž nečudo, že človek s takýmto životopisom situuje príbeh Jeffersona do krajiny zvierat, ktoré chodia po zadných, rozprávajú, môžu si požičať knižku v knižnici, zaľúbiť sa, posielať esemesky a chodiť ku kaderníkovi. Susedia pritom s krajinou ľudí, „ktorí sú zo zvierat najinteligentnej­ší“.

Hlavný hrdina má teda vtipné meno Jefferson Bodnár z Hlinova, nosí „sáčko“, ktoré sa mu trošku krčí nad bruškom – „bude sa musieť trochu krotiť so sušienkami“ – a hneď na začiatku sa rozhodne zájsť do mesta. Musí si dať upraviť frizúru, veď jeho štica je už pridlhá. A ako vášnivý čitateľ sa zastaví aj v knižnici…

Magdalena Kulus Čítajte viac Citlivý detský príbeh napísala autorka s ochorením svalov

Nevyzerá to na extra vzrušujúci dobrodružný deň, lenže ježko mieni a autor knihy jeho plány mení. V holičstve s vtipným názvom Striháro sa totiž tesne pred ježkovým príchodom odohrá vražda a Jefferson nájde holiča, jazveca s menom pán Edgar, s nožnicami vrazenými do hrude!

Nuž, táto knižka nie je celkom pre útlocitných čitateľov. Kto však strávi vraždu už v prvej kapitole (hneď pod číslom jedna v jej úvode sú, mimochodom, nakreslené zlovestné nožnice), ten sa dočká odmeny v podobe napínavého príbehu mnohých zábavných zvieracích postavičiek. Ten je navyše plný krásnych viet, ktoré v dnešnej literatúre, žiaľ, nie sú vždy samozrejmosťou.

Vtipné pátranie

Úbohého ježka Jeffersona čaká nielen desivý pohľad na mŕtveho holiča, no aj nespravodlivé obvinenie z vraždy, ktorú, samozrejme, nespáchal. Nevedno prečo, no napadlo mu vytiahnuť nožnice z rany, a práve vo chvíli, keď krvavý nástroj držal v ruke, sa zobudila koza, ďalšia zákazníčka, dovtedy spiaca pod prilbou.

Samozrejme, že Jeffersona musela považovať za vraha… Takže nasleduje panický útek, kolotoč obvinení, no rozbehne sa aj pátranie po skutočnom vrahovi. S ním ježkovi pomáha jeho priateľ, diviak Gilbert.

A keďže zvieratká sa v tomto príbehu správajú podobne ako ľudia, koza si užíva svoju chvíľku slávy v novinách, kde vystupuje ako svedkyňa vraždy. Ježko zasa zažije šok, keď sa jeho fotka objaví na titulnej strane miestneho Hlásnika.

kniha - tato izba sa neda zjest Čítajte viac Patrí kniha o sexuálnom zneužívaní do škôl?

Spisovateľ to opisuje vtipne: „… a ešte aká! Museli ju vyhrabať z novinového archívu. Pred šiestimi rokmi vyhral akúsi súťaž v pečení a na fotke ukazoval do objektívu svoj čučoriedkový koláč, s nesmelým úsmevom, zato so šticou už vtedy víťazne vzpriamenou. Ako mohlo niekomu čo i len na sekundu napadnúť, že by z tohto milého a nesmelého ježka so záľubou v zákuskoch mohlo za pár rokov vyrásť krvilačné monštrum?“

Nuž, ak príbeh budú náhodou s deťmi čítať aj ich rodičia, zabavia sa na paralelách so súčasnosťou. Aj pri pasážach, kde Jefferson s kamarátom diviakom pátrajú v minulosti zavraždeného jazveca. Najskôr spoločne vylúčia ľúbostné dobrodružstvo aj politickú záležitosť, lebo „ich statočný kaderník nebol žiadny aktivista, prinajmenšom to dobre skrýval“.

Potom uvažujú aj o motíve pašovania drog, ale „bolo ťažké predstaviť si mierumilovného kaderníka zo salónu Striháro, ako medzi dvoma trvalými vyjednáva s medellínskym kartelom“. Vo veci je naozaj čosi iné – a zvieracie duo na to s pomocou ďalších 26 priateľov časom aj príde. Bude to pomerne drastické, no láskavý autor napokon čitateľom dopraje happy end. Knižku zdobia milé čiernobiele obrázky ceruzkou Antoina Ronzona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia #Artforum #Jefferson