Ukradol vyše tisíc diel, nikto nevie prečo

Filippo Bernardini, ktorý pracoval v londýnskej pobočke vydavateľstva Simon & Schuster UK, ukradol v rokoch 2016 až 2022 vyše tisíc nepublikovaných rukopisov. K trestnému činu, v rámci ktorého sa mu podarilo oklamať aj niekoľkých známych autorov, sa priznal v piatok.

10.01.2023 12:00
Margaret Atwood Foto:
Podvodník sa pokúsil okradnúť aj spisovateľku Margaret Atwoodovú o pokračovanie Príbehu služobníčky s názvom Svedectvá.
debata

Tridsaťročný Bernardini sa vydával za skutočných ľudí pohybujúcich sa v literárnom svete – vyhľadávačov talentov či predstaviteľov vydavateľstiev. Na oklamanie potenciálnych obetí používal falošné mailové adresy. Okrem toho vytvoril 160 falošných internetových stránok, na ktorých uverejňoval texty s minimálnymi typografickými zmenami – namiesto písmena „m“ napríklad používal „r“ a „n“ bez medzery.

Na muške podvodníka bol aj spisovateľ Ian McEwan. Foto: ianmcewan.com
Ian McEwan Na muške podvodníka bol aj spisovateľ Ian McEwan.

Medzi obeťami je údajne aj autor či autorka ocenená Pulitzerovou cenou, identita tejto osoby však zostáva utajená. Bernardinimu sa podarilo oklamať aj viacerých editorov či porotcov prestížnej súťaže Booker Prize. Pokúšať sa mal aj o získanie pokračovania Príbehu služobníčky autorky Margaret Atwoodovej s názvom Svedectvá. V rozhovore pre The Bookseller to potvrdila samotná spisovateľka. „Prišlo mi veľa falošných mailov od ľudí, ktorí sa snažili uvidieť čo i len tri strany, dokonca čokoľvek.“ Terčom Bernardiniho snáh boli aj ďalší známi autori ako Ian McEwan a Sally Rooneyová, švédski editori série Millennium Stiega Larssona či známy herec Ethan Hawke.

Autorka Sally Rooney. Foto: Jonny Davies
sally rooney Autorka Sally Rooney.

„Filippo Bernardini využil svoje znalosti zvnútra vydavateľského prostredia, aby vytvoril schému, vďaka ktorej ukradol vzácne diela autorov a ohrozil vydavateľský priemysel,“ vyhlásil prokurátor Damian Williams.

Prípad vyšetrovala americká FBI, ktorá Bernardiniho zatkla v januári minulého roka na letisku JFK v New Yorku. Predstavitelia vydavateľstva Simon & Schuster boli z ich zistení v šoku. Podľa dôkazov neexistuje dôvod domnievať sa, že by do prípadu bolo vydavateľstvo akokoľvek zapletené. „Ochrana duševného vlastníctva autorov je pre vydavateľstvo Simon & Schuster najvyššou prioritou,“ uviedli v oficiálnom vyhlásení.

Margaret Atwood, author, at the Frankfurt Bookfair / Buchmesse Frankfurt 2009 in Frankfurt am Main, Germany Čítajte viac Spisovateľka plameňometom páli vlastnú knihu. Na protest proti cenzúre

Súd zatiaľ nevyniesol rozsudok, o osude zlodeja rozhodne 5. apríla. Bernardini sa priznal k jednému mailovému podvodu. Za mrežami by si mohol odsedieť až 20 rokov. Okrem toho je povinný zaplatiť 88-tisíc dolárov ako odškodné.

Záhadou pre všetkých zostáva motív – Bernardini totiž od svojich obetí nežiadal peniaze a ich diela nikde nezverejnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ethan Hawke #Ian McEwan #Margaret Atwoodová